Gootti.net

Ajankohtaista 1/2020: Foorumi on toistaiseksi vain lukumoodissa. Uusien viestien tai viestiketjujen lähettäminen ei ole mahdollista. Jäseneksi liittyminen ei ole mahdollista. Vanhat jäsenet voivat kirjautua sisään ja lukea sekä vastaanottaa yksityisviestejä, sekä päivittää profiilinsa tietoja.

Tarvittaisiin apua teiltä gooteilta!

  Kirjoittanut: Sosionimi opiskelija (Jäsen)
  • #1
  • Arvo: Tulokas
  • Lähetetty: 19.03.2009 12:50
  Hei vaan kaikki!

  Olemme neljä opiskelijaa Diakonia ammattikorkeakoulusta Helsingin yksiköstä ja tarvitsisimme teidän apua nuorisotyön opintoihimme!

  Tehtävänämme on pohdiskella goottikulttuuria nuoren näkökulmasta, mutta iällä ei ole merkitystä sinällään vastaamiseen vaan kaiken ikäiset voivat kertoa ajatuksiaan!

  Toivoisimme saavamme teiltä apua ja tietoa seuraaviin kysymyksiin:

  1: Mitä goottikulttuuri tarjoaa nuorelle ja mitä nuori hakee liittyessään gootteihin? Millaisia roolimalleja gootit nuorille tarjoavat? Mikä merkitys goottikulttuurilla on nuoren maailmankatsomuksen ja ideolorian rakentumiselle ja identiteetin kehittymiselle?

  2. Miten sosiaali-/kasvatus-/nuorisotyön ammattilaiset voisivat parhaiten tukea goottikulttuuriin kuuluvan nuoren osallisuutta/kehitystä?

  Kaikenlaiset ajatukset ovat tervetulleita ja toivommekin saavamme juuri teidän mielipiteitä edellä olevista aiheista! Sillä uskomme että teidän ajatuksenne ovat kirjallisuutta hedelmällisempää!

  Kiitämme jo etukäteen vastauksista ja opintojemme auttamisesta!
  Kirjoittanut: Heetteri (Ex-inkvisiittori & Miss Halloween 2008)
  • Lähetetty: 19.03.2009 13:40
  1. Ensinnäkin, minusta on virheellistä sanoa "liittyä gootteihin", aivan kuin tämä olisi jokin nuorisojärjestö kuten partio tai 4H. Aihe on vaikea. Gooteilla kun ei ole mitään yhteistä ideologiaa, maailmankatsomusta tai yleispätevää luonnerakennetta, olemme yksilöitä - meitä on Kristittyjä siinä missä Ateisteja tai Agnostikkojakin, on Vihreitä ja Punaisia, on rasisteja ja suvaitsevaisia, aivan kuin kaikissa muissakin kansanryhmissä. Meitä yhdistää vain ja ainoastaan kiinnostus synkkäsävyiseen estetiikkaan.

  2. Tämä on taas erittäin hyvä kysymys. Iässä jossa nuorisotyö yms. yleensä astuu kuvaan mukaan on nuori siinä iässä jossa hän etsii itseään, ja usein taustalla on esimerkiksi koulukiusaaminen, koska ei koeta kuuluvan siihen joukkoon joka koulussa on "nokkimisjärjestyksessä heidän yläpuolellaan". Monet goottikulttuurin kanssa flirttailevat/kokeilevat nuoret joko jäävät tyylin pariin tai eivät, mutta yhteistä heillä hyvin usein on herkkyys ja taiteellisuus sekä tietynlainen maailman liian aikaisin heihin jäytämä pessimismi. Nuorta tulee kuunnella tekemättä olettamuksia että hän on itsetuhoinen tai potentiaalinen kouluampuja/saatananpalvoja, tarjota hänelle voimaannuttamisen kokemuksia omassa elämässään, kun tuntuu ettei kukaan auta tai välitä, tai vaihtoehtoisesti hänelle tuputetaan vääränlaista apua.
  Kirjoittanut: Piiskansiima (Jäsen)
  • Lähetetty: 19.03.2009 14:11
  1:
  a)Mitä goottikulttuuri tarjoaa nuorelle ja mitä nuori hakee liittyessään gootteihin?
  Kuten edellä jo mainittiin, gootteihin ei varsinaisesti liitytä. Jotkut nuoret varmasti hakevat irtiottoa ympäröivästä nuorisokulttuurista ja haluavat kohauttaa vanhempiaan: olla siis erilaisia ja kapinallisia ja kokeilla jotain "jännää". Toiset taas hakeutuvat goottien piiriin ihan puhtaasta mielenkiinnosta, he kokevat goottiestetiikan, -musiikin tai molemmat mieluisina aivan samalla tavalla kuin jotkut tykkäävät vaikkapa hiphop-kulttuurista. Mielestäni on äärimmäisen typerää ajatella, että goottikulttuurin piiriin hakeuduttaisiin jostain erityisestä syystä, ihan kuin omia kiinnostuksenkohteitaan joutuisivat ns. taviksetkaan perustelemaan.

  b)Millaisia roolimalleja gootit nuorille tarjoavat?
  Nähdäkseni gootit tarjoavat melko suvaitsevaisen ihmisen mallin. Goottikulttuurissa leikitellään perinteisten miesten ja naisten rooleilla ja ulkonäkövaatimuksilla, ja yleistäen voisi sanoa (huom: yleistäen, tämä ei välttämättä päde kaikkiin yksilöihin), että gootit eivät halveksi vaikkapa homoseksuaalisuutta.

  c)Mikä merkitys goottikulttuurilla on nuoren maailmankatsomuksen ja ideolorian rakentumiselle ja identiteetin kehittymiselle?
  Mielestäni noinkin syvälliset asiat kehittyvät melko pitkälti muiden syiden perusteella kuin sen miten henkilö pukeutuu. Jonkin alakulttuurin edustajalta näyttäminen ei tarkoita sitä, että henkilöön ladattaisiin valmis Matrix-paketti ideologiaa. En oikein osaa vastata tähän kysymykseen siksi, että se on mielestäni liian korkealentoinen, goottipiireissä kun liikutaan varsin muista kuin ideologisista syistä.

  2. Miten sosiaali-/kasvatus-/nuorisotyön ammattilaiset voisivat parhaiten tukea goottikulttuuriin kuuluvan nuoren osallisuutta/kehitystä?
  Luopumalla ennakkoluuloista! Goottikulttuurista kiinnostunut ei ole automaattisesti kouluampuja, psykopaatti tai muutenkaan vajaa, vaikka toki näyttäisikin olevan yleistä, että goottityylistä kiinnostuneilla on jonkinasteisia ongelmia kouluyhteisössä/perheessä jne. Kuten Heetteri mainitsi, "yhteistä heillä hyvin usein on herkkyys ja taiteellisuus sekä tietynlainen maailman liian aikaisin heihin jäytämä pessimismi", mutta ainakin omalta kohdaltani voin sanoa, että myös esteettiset mieltymykseni ovat vaikuttaneet suuresti tyylini valintaan. Goottikulttuuriin kuuluvia nuoria tulisi kohdata ensisijaisesti ihmisinä ja yksilöinä, aivan kuten ketä tahansa muutakin amispissiksistä hippeihin.

  (ps: ihan koulutyönne kannalta toivoisin hieman sujuvampaa kielioppia...)
  Kirjoittanut: Kedira (Nimetön)
  • Lähetetty: 19.03.2009 19:31

  Lainaus: Piiskansiima

  (ps: ihan koulutyönne kannalta toivoisin hieman sujuvampaa kielioppia...)


  Njääh, meillä Diakissa heitetään kieliopilla vesilintua! Voitkos kuvitella et yli puolet koulun tehtävänannoista on kirjoitettu vastaavalla tyylillä

  Mitä yleisesti tulee gootti-kulttuuriin, oon huomannut että vastauksiin vaikuttaa huimasta vastaajan oma ikä. Nuoret ja vähän vanhemmat painottavat ihan eri asioita ja määrittelevät alakulttuurin eri tavoin ... Tämä kannattaa ottaa huomioon tehtävän teossa.
  Kirjoittanut: neo_shaman (Aktiivi)
  • #5
  • Arvo: Mahtigootti++
  • Lähetetty: 19.03.2009 20:23
  Vastauksia 15-vuotiaan näkökulmasta:

  1: Mitä goottikulttuuri tarjoaa nuorelle ja mitä nuori hakee liittyessään gootteihin?
  Toistan Heetteriä ja Piiskansiimaa, eli goottikulttuuriin ei varsinaisesti liitytä.
  Minua goottikulttuuri alkoi kiinnostaa ihan musiikin kautta, ja halusin enimmäkseen tutustua ihmisiin jotka diggailevat samoja bändejä ja kuuntelevat samanlaista musiikkia. Tutustuminen goottikulttuuriin ja sen monipuolisuuteen on edennyt sen mukaan mitä olen esim. tuttujen kanssa asioista jutellut ja saanut tietoa.
  Millaisia roolimalleja gootit nuorille tarjoavat?
  Minun tapaamani gootit ovat mm. hyvin suvaitsevaisia, taiteellisia ja kulttuurista kiinnostuneita ihmisiä, tosin olen varma että goottien joukosta löytyy aivan sama kirjo mielipiteitä ja tapoja katsoa maailmaa kuin muutenkin ihmisillä.
  Mikä merkitys goottikulttuurilla on nuoren maailmankatsomuksen ja ideologian rakentumiselle ja identiteetin kehittymiselle?
  Uskon että maailmankatsomuksen ja ideologian muodostumisella on hyvin paljon muitakin tekijöitä kuin johonkin alakulttuuriin [varsinkin niin epämääräiseen kuin goottikulttuuri] kuuluminen. Minulla maailmankuva on vasta muodostumassa, ja siihen on vaikuttanut kotikasvatukseni, kohtaamani ihmiset ja kaikki kokemani asiat. En usko että goottikulttuurilla on siihen erityisen suurta vaikutusta. Pidän erilaisista goottikulttuuriin "kuuluvista" asioista kuten musiikki, estetiikka, pukeutuminen, mutta en katsele maailmaa goottiaurinkolasien läpi, eikä kulttuuri määrittele minua.
  Useat tuttuni ja ystäväni olen tosin tavannut tämän kulttuurin ympyröistä - ehkä sillä on jotain vaikutusta...
  2. Miten sosiaali-/kasvatus-/nuorisotyön ammattilaiset voisivat parhaiten tukea goottikulttuuriin kuuluvan nuoren osallisuutta/kehitystä?
  Kuten Piiskansiima sanoi, ennakkoluuloista voitaisiin hellittää. En nyt osoita sormella sosiaali- ja kasvatustyön alaa, vaan ihan yleisesti. Ihan tavallisia ihmisiä tässä ollaan, jotkut vain ovat kiinnostuneet erilaisista asioista kuin toiset.
  Kirjoittanut: Holy (Jäsen)
  • #6
  • Arvo: Edistynyt
  • • Muokkasi: Holy
  • Lähetetty: 20.03.2009 12:18
  En nyt oikein tiedä, olenko pätevä vastaamaan tähän kyselyyn, kun en (ainakaan vielä) tunne oikeasti yhtään goottia enkä oikein edes ole sellainen, mutta tuli tälläinen ajatuksenpoikanen tuosta "Mikä merkitys goottikulttuurilla on nuoren identiteetin kehittymiselle?".

  Kuten täällä ja monissa muissakin aiheissa on sanottu, goottikulttuurin parissa pyörii ilmeisesti aika paljon ihmisiä, jotka jotenkin kokevat olevansa ulkopuolisia ja erilaisia ns. tavallisessa elämässä.

  Yleisesti monille ihmisille tuntuu olevan tärkeää tunne siitä, että kuuluu johonkin. Mietin, että erityisesti itseään etsivälle ihmiselle, joka tavallisissa ympyröissä kokee olevansa erilainen tai ulkopuolinen, goottikulttuuri voisi ehkä olla tapa kuulua johonkin säilyttäen silti voimakas yksilöllisyytensä. Eli kehittää identiteettiään tuntien, että on ihmisiä, joiden kanssa on jotain yhteistä ilman, että se rajoittaa itseä merkittävästi. Lähinnä siksi, että goottikulttuuri tosiaan on hyvin epämääräinen asia, kuten neo_shaman tuossa edellä totesi. Sekä siksi, että goottipiireissä (tai ainakin tällä foorumilla) korostetaan niin paljon sitä kuinka erilaisia gootit voivat olla. Mutta tämä nyt ei tietenkään päde kaikkiin goottikulttuurin parissa oleviin.

  Tämä melko sekava sepustus perutuu osittain siihen, mitä olen tältä foorumilta lukenut, osittain johonkin muinaisiin psykologian peruskursseihin lukiossa ja osittain täysin allekirjoittaneen omiin tulkintoihin, eli jos tuntuu, ettei tässä ole mitään järkeä, olet luultavasti oikeassa. Jos tästä on jotain apua, niin hieno juttu.
  Kirjoittanut: Severana (Jäsen)
  • #7
  • Arvo: Mahtigootti+
  • • Muokkasi: Severana
  • Lähetetty: 20.03.2009 14:09

  Lainaus: Sosionimi opiskelija

  Mitä goottikulttuuri tarjoaa nuorelle ja mitä nuori hakee liittyessään gootteihin?

  Lainaus: Sosionimi opiskelija

  Mikä merkitys goottikulttuurilla on nuoren maailmankatsomuksen ja ideolorian rakentumiselle ja identiteetin kehittymiselle?

  Tulipahan tuossa mieleen, että moneltakaan pikkupaikkakunnalta ei varsinaisesti löydy mitään "goottikulttuuria", johon liittyä. Saattaapa hyvinkin olla niin, että olet se kylän ainoa kojootti, etkä edes tunne muita gootteja. Kyse on siis ennenkaikkea yksilöistä, joita yhdistää tietynlainen viehtymys goottiestetiikkaan ja -musiikkiin, kuten tuolla aiemminkin on jo mainittu. Goottiuteen ei kuulu mitään ylevää aatetta tai ideologiaa itsessään.

  Lainaus: Sosionimi opiskelija

  Millaisia roolimalleja gootit nuorille tarjoavat?

  Kysymyksen lähempi tarkastelu edellyttää oikeastaan sitä olettamusta, että nuoret gootit ovat jatkuvasti vanhempien/aikuisten goottien välittömässä vaikutuspiirissä. Tämä olettamus on mielestäni hiukan epätodellinen, koska yleensäkään näin eri ikäiset ihmiset eivät juuri vietä aikaa yhdessä, eivätkä gootit tee siinä mitään poikkeusta. Tämän foorumin käyttäjät järjestävät tosin ikärajattomia miittejä, joissa voi tavata samanhenkistä porukkaa ikään katsomatta. Teini-ikäisillä ja aikuisilla gooteilla (tai gooteilla ylipäätään) ei mielestäni lopultakaan ole muuta yhteistä, kuin pukeutuminen ja musiikkimaku. Näistäkin jatkuvasti kinastellaan, koska gootteja on monenlaisia ja lisäksi jokaisella ihmisellä on muitakin kiinnostuksen kohteita, jotka ilmenevät hänen persoonassaan.

  Lainaus: Sosionimi opiskelija

  Miten sosiaali-/kasvatus-/nuorisotyön ammattilaiset voisivat parhaiten tukea goottikulttuuriin kuuluvan nuoren osallisuutta/kehitystä?

  Ihan kuten kenen tahansa nuoren kehitystä. Ei goottius sinällään tee kenenkään nuoren kehityksestä erilaista verrattuna muihin saman ikäisiin.
  Kirjoittanut: Berzerker (Aktiivi)
  • #8
  • Arvo: Mahtigootti+
  • • Muokkasi: Berzerker
  • Lähetetty: 20.03.2009 23:24
  1: Mitä goottikulttuuri tarjoaa nuorelle ja mitä nuori hakee liittyessään gootteihin? Millaisia roolimalleja gootit nuorille tarjoavat? Mikä merkitys goottikulttuurilla on nuoren maailmankatsomuksen ja ideolorian rakentumiselle ja identiteetin kehittymiselle?
  Goottius tarjoaa yksilöllissyytä (joskus taas myös ei, joskus pelkkää muiden goottien mukana menemistä). Ja juttuhan on lähinnä myös, miten goottiuden näkee.. Minulle se on piittaamattomuutta valtavirran arvoista. (mitä ne sitten jokaisella ovatkaan).
  En voi sanoa että kaikki gootit ovat hyviä roolimalleja. Black metal-''gootit'' vaikuttaisivat olevan eniten negatiivisille vaikutteille alttiita. On siis aika sääli jos joku teini rakentaa ideologiansa ''synkän viihteen'' pohjalta, mutta löytyy sitä paljon muutakin.
  Kaikille goottius ei välttämättä tuo identiteettiä, joillekkin se on iänikuista ''gootiuden tavoittelua'' ...

  2. Miten sosiaali-/kasvatus-/nuorisotyön ammattilaiset voisivat parhaiten tukea goottikulttuuriin kuuluvan nuoren osallisuutta/kehitystä?
  Vaikka goottius on myös piittaamattomuutta muiden negatiivisista mielipiteistä itseään kohtaan, on varmasti syrjintääkin.. Varsinkin niille joille goottius on itsensä etsimistä (teinillä). Eli tukea näille ihmisille ja apua oman itsensä löytämiseen..
  Kirjoittanut: Sosionimi opiskelija (Jäsen)
  • #9
  • Arvo: Tulokas
  • Lähetetty: 25.03.2009 12:58
  Kiitos teille kaikille vastaajille! Tässä tulikin jo paljon asiaa!

  Edelleen saa ajatuksia laittaa jos jollain tulee mieleen sillä kokoamme nämä ajatuset yhteen ensiviikolla eli huhtikuun alussa!

   Tämä aihe on suljettu. Et voi lähettää tähän aiheeseen vastausta. Aihe on todennäköisimmin suljettu siksi, että siinä käsiteltävä asia on puitu perinpohjaisesti ja ns. kaluttu loppuun, tai sitten aihe ei ole enää ajankohtainen (jos viestiketjussa on käsitelty esimerkiksi festivaalia tai konserttia), tai sitten samasta aiheesta on ollut keskustelua jo aikaisemmin. Goottifoorumilla on myös tapana sulkea sellaiset viestiketjut, jotka sisältävät sata (100) sivua, ja avata uusi viestiketju samasta aiheesta toisaalla. Voit halutessasi kysyä foorumin valvojilta tai ylläpidolta syytä tämän viestiketjun sulkemisen syistä.

   Vaihda maisemaa

   Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Palvelun uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

   • Goottifoorumia selaa 1 vakoilijaa ja 0 jäsentä . Kävijäennätys tehtiin 04.01.2022 03:50, jolloin paikalla oli väkeä yhteensä 501 henkeä!
   Järjestä treffit