Gootti.net

Ajankohtaista 1/2020: Foorumi on toistaiseksi vain lukumoodissa. Uusien viestien tai viestiketjujen lähettäminen ei ole mahdollista. Jäseneksi liittyminen ei ole mahdollista. Vanhat jäsenet voivat kirjautua sisään ja lukea sekä vastaanottaa yksityisviestejä, sekä päivittää profiilinsa tietoja.

Otteita suomennetusta käyttöoppaasta.

Kirjoittanut: kuopassa (Ylläpitäjä)
 • Lähetetty: 04.03.2006 18:05
Sähköpostimuistutukset

Keskustelufoorumin ylläpitäjä voi ottaa käyttöön sähköpostimuistutukset. Foorumin ylläpitäjä voi myös vaihtoehtoisesti ottaa sähköpostimuistutukset pois käytöstä.

Mikäli muistutukset ovat käytössä, voi jokainen käyttäjä, joka lähettää foorumille viestin, tilata sähköpostimuistutuksen haluamastaan viestiketjusta. Muistutusviestien tilaaminen onnistuu myös ilman, että täytyy lähettää foorumille viesti. Muistutusviestin tilannut käyttäjä saa ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen muistutusviestin aina, kun joku vastaa viestiketjuun.

Muistutusviestien tilaamisen voi tietenkin myös peruuttaa. Muistutusten peruuttaminen tapahtuu siirtymällä keskustelufoorumille valittuun viestiketjuun ja etsimällä sieltä linkki, jossa lukee "Peruuta tilaus" (engl. unsubscribe). Klikkaamalla tuota linkkiä voi kätevästi muistutuksen peruuttaa ko. viestiketjusta.

Riippuen foorumin asetuksista käyttäjä voi saada tilaamansa muistutusviestit valitsemallaan kielellä, mikäli foorumilla on käytössä useita kielivaihtoehtoja.

Automaattinen linkkien korostus

Mikäli käytät linkkejä, kuten esimerkiksi http://www.gootti.net (alkaen protokollalla "http://", "https://", "ftp://" tai "mailto:"), ne muunnetaan automaattisesti "oikeiksi" linkeiksi. Mikäli laitat rastin ruutuun, jonka kuvaustekstissä lukee "Ota BB-koodit pois käytöstä", ei silloin linkkejä automaattisesti korosteta.

Viestien lainaaminen

Viestien lähettäjät voivat lainata osia toisten kirjoittamista viesteistä. Tähän tarkoitukseen ei ole olemassa valmista BB-koodia, kuten on eräillä muilla keskustelufoorumeilla. Voit käyttää [i]kursivoitua tekstiä[i] erottelemaan lainaukset. Tekstin lainaaminen jostakin viestistä onnistuu ensin valitsemalla tekstiä, jonka jälkeen tulee klikata viestin yhteydessä näkyvää linkkiä, jossa lukee "Lainaa". Lainattu teksti siirtyy automaattisesti viestikenttään, joka näkyy sivun alalaidassa. (Vaatii JavaScript -tuen Web-selaimelta.)

Viestiketjujen lukitseminen

Viestiketjun aloittaja (tai foorumin ylläpitäjä) voi lukita viestiketjun, jolloin kyseessä olevaan viestiketjuun ei voi enää lähettää uusia viestejä. Lukitakseen viestiketjun käyttäjän tulee olla kirjautunut keskustelufoorumille. Viestiketjun alaosassa näkyy linkki "Lukitse aihe", jota klikkaamalla viestiketjun voi lukita.

Mikäli viestiketjun lukitsi foorumin ylläpitäjä, voi sen avata vain foorumin ylläpitäjä tai viestiketjun aloittaja, mikäli foorumin ylläpitäjä sen sallii.

Viestien muokkaaminen

Vain foorumille kirjautuneet rekisteröityneet käyttäjät voivat muokata OMIA viestejään. Viestin muokkaaminen tapahtuu klikkaamalla halutun viestin yhteydessä näkyvää linkkiä, jossa lukee "Muokkaa". Muokattaessa viestiä käyttäjä voi lisätä viestiin uusia BB-koodeja jne. Käyttäjä voi muokata vain omaa VIESTIÄÄN ei viestiketjun otsikkoa. Kun viestiä on muokattu, tulee siitä viestin yhteyteen ilmoitus (esim. Muokkasi: ylläpitäjä).

Käyttäjä ei voi poistaa omaa viestiään. Vain keskustelufoorumin ylläpitäjä voi poistaa viestin tai viestiketjun.

Joissain tapauksissa, kun foorumin ylläpitäjä on muokannut viestiä, ei käyttäjä enää sen jälkeen voi muokata sitä.

Käyttäjän profiilin muokkaaminen

Muokatakseen profiilin asetuksia käyttäjän tulee olla kirjautunut foorumille. Kun käyttäjä on kirjautunut foorumille, tulee foorumin navigaatioon esille linkki, jossa lukee "Ominaisuudet". Klikkaamalla em. linkkiä voi käyttäjä muokata omia asetuksiaan. Käyttäjä ei voi muokata omaa käyttäjätunnustaan, muita ominaisuuksia voi. Mikäli käyttäjä ei halua vaihtaa salasanaansa, ei salasanakenttiin tule kirjoittaa mitään. Kun käyttäjä on tehnyt haluamansa muutokset profiiliinsa, tulee muutokset tallentaa klikkaamalla profiilisivun alaosassa näkyvää nappulaa "Muokkaa ominaisuuksia".

Käyttäjä ei voi vaihtaa sähköpostiosoitettaan samaksi kuin esimerkiksi foorumin ylläpitäjän sähköpostiosoite.

Käyttäjän salasanan vaihtaminen

Salasanan vaihtaminen onnistuu ensin kirjautumalla keskustelufoorumille, siirtymällä sitten "Ominaisuus"-osioon ja kirjoittamalla uuden salasanan sille varattuun kenttään. Salasana täytyy kirjoittaa kahdesti -- sillä varmistetaan, ettei ole tapahtunut kirjoitusvirhettä tms.

Salasanan vaihtamisen jälkeen vanha salasana ei enää toimi. Vanhalla salasanalla ei voi kirjautua foorumille salasanan vaihtamisen jälkeen.

MiniBB-foorumissa kaikki salasanat on suojattu MD5-algoritmilla. Suojatun salasanan selvittäminen on erittäin hankalaa. Mitä enemmän merkkejä salasana sisältää, sitä hankalampaa on sen selvittäminen. Jos käyttäjä on unohtanut salasanansa tulee luoda uusi salasana.

Uuden salasanan luominen ja vastaanottaminen:

1. Klikkaa foorumin sisäänkirjautumissivun läheisyydessä näkyvää linkkiä, jossa lukee "Salasana".
2. Syötä avautuvaan lomakkeeseen sähköpostiosoite, joka on sama kuin se joka on käyttäjäprofiilissasi.
3. Mikäli syöttämäsi sähköpostiosoite on oikea, tulet sen jälkeen samaan antamaasi sähköpostiosoitteen ohjeet kuinka menetellä seuraavaksi.
4. Saamassasi sähköpostiosoitteessa on vahvistuslinkki, jolla vahvistetaan uusi salasana. Tuota linkkiä tulee klikata, että salasana vaihdetaan.
5. Salasanasi vaihdetaan uuteen vasta kun vastaanotetussa sähköpostiviestissä näkyvää linkkiä on klikattu. Salasanaa voi muokata myöhemmin (kirjautumalla foorumiin uudella salasanalla), mikäli ei haluta käyttää foorumin luomaa uutta salasanaa.

Foorumin hakukone

Foorumissa on käytettävissä helppokäyttöinen hakukone, jolla voi hakea halutuilla hakusanoilla. Hakukone sijaitsee linkistä "Etsi" avautuvalla sivulla.

Tekstiä voi hakea joko yksittäisen sanan tai kokonaisen hakulauseen perusteella, tekstiä voi hakea joko viestistä tai kokonaisesta viestiketjusta, viestin lähettäjän nimen perusteella tai vaikka tietystä aihekategoriasta.

Hakutulokset lajitellaan uusimmasta viestistä vanhimpaan.

Hakusanan tai -lauseen pituus ei voi olla enempää kuin 100 merkkiä. Vähimmäispituus hakusanalle tai -lauseelle on 3 merkkiä.

Mitä enemmän hakuparametrejä haussa käytetään, sitä tarkempia ovat hakutulokset ja sitä kauemmin haun suorittaminen kestää.

Statistiikat

Foorumin statistiikat avautuvat klikkaamalla linkkiä "Statistiikat".

Statistiikkasivulla näkyy mahdollisesti mm. seuraavia tietoja:

- Kaikkien foorumille rekisteröityneiden jäsenten lukumäärän.
- Kaikkien foorumille lähetettyjen aiheiden yhteenlasketun määrän.
- Kaikkien foorumille lähetettyjen viestien yhteenlasketun määrän.
- Foorumin ylläpitäjän käyttäjänimen.
- Viimeisimmän foorumille rekisteröityneen henkilön käyttäjänimen.

Käyttäjätunnus

Alkaen päivämäärästä 6.3.2008 on foorumin jäseneksi liityttäessä voitu valita sellainen käyttäjätunnus, jossa on skandeja, eli ääkkösiä.
Kirjoittanut: mayfair (Jäsen)
 • #2
 • Arvo: Asiantuntija
 • Lähetetty: 17.11.2006 14:46
öh... anteeksi tyhmyyteni, mutten osaa muokata aiempaa tekstiäni? luin kyllä tuota ohjetta ahkerasti, mutten kyllä mitään muokkaa-linkkiä löytänyt..anteeksi kun olen /
Kirjoittanut: kuopassa (Ylläpitäjä)
 • Lähetetty: 17.11.2006 15:03
Käyttäjä voi muokata omia viestejään kirjautumalla ensin foorumille omalla käyttäjätunnuksellaan ja salasanallaan, jonka jälkeen valitaan muokattava viesti, sen jälkeen sihdataan näköhermoilla viestin yläpuolella näkyvää "Muokkaa"-linkkiä. Sitten klikataan sitä. Nyt viestiä voi muokata.
Kirjoittanut: mayfair (Jäsen)
 • #4
 • Arvo: Asiantuntija
 • Lähetetty: 17.11.2006 15:59
ok, mutta mitä kohtalon ivaa tämä on, kun tekstin jota tahtoisin muokata yhteydessä ei ole muokkaa-namikkaa? :/
tekniikka on ihmeellistä
Kirjoittanut: kuopassa (Ylläpitäjä)
 • Lähetetty: 06.02.2007 18:08

Lainaus: mayfair

ok, mutta mitä kohtalon ivaa tämä on, kun tekstin jota tahtoisin muokata yhteydessä ei ole muokkaa-namikkaa?


Tämä on aika myöhäinen vastaus. Ehkä et ole kirjautunut foorumille, jolloin nappulaa ei näkynyt. Vain kirjautuneet käyttäjät pystyvät muokkaamaan omia viestejään.

***

Foorumille on lisätty uusi toiminto. Sen avulla voi linkittää Flash-tiedostoihin. Kts. kuva:

|flash|http://www.flash-tiedoston-osoite-tahan.com|/flash|
Kirjoittanut: poison (Organisaattori)
 • #6
 • Arvo: Platinagootti+
 • Lähetetty: 06.02.2007 19:04

Lainaus: kuopassa

Foorumille on lisätty uusi toiminto. Sen avulla voi linkittää Flash-tiedostoihin. Kts. kuva:

Se vaan kun en tiedä mitä ovat Flash-tiedostot, eikä kuvassa näy mitään?
Kirjoittanut: lauratar (Aktiivi)
 • #7
 • Arvo: Mahtigootti
 • Lähetetty: 06.02.2007 19:10

Lainaus: poison

Se vaan kun en tiedä mitä ovat Flash-tiedostot


Ne ovat multimedia-esityksiä joita voi laittaa nettisivuille, esim. animaatioita, pelejä tms. Katseluun tarvitaan selaimeen Flash Player, jonka voi ladata ilmaiseksi täältä.

Lainaus: poison

eikä kuvassa näy mitään?


Klikkasitko kuvaa jolloin se aukeaa isompana?
Kirjoittanut: kuopassa (Ylläpitäjä)
 • Lähetetty: 06.05.2007 21:23
YouTube-videoon voi linkittää näppärästi käyttämällä aikaisemmissa viesteissä mainittua Flash-toimintoa. Jotta YouTube-video saadaan näkymään foorumin viestissä, tarvitaan ensin linkitettävä video. Kun video on löytynyt, ryhdytään "koodaamaan".

Klikataan ensin viestin kirjoituslaatikon yhteydessä näkyvää Flash-linkkiä, josta avautuu tällainen näkymä viestialueelle:

[flash]http://www.flash-tiedoston-osoite-tahan.com [/flash]

Sen jälkeen laitetaan tuohon URL-osoitteen tilalle se YouTube-videon linkki. Videon linkin voi kopioida nettiselaimen osoitekentästä. Linkki ei kuitenkaan ihan suoraan toimi sellaisenaan, vaan sitä pitää hieman virittää.

Eli meillä on nyt tässä vaiheessa viestin koodi tämännäköinen:

[flash]http://youtube.com/watch?v=1ep1IGJbQJQ[/fla sh]

Poistetaan URL-osoitteen watch?v=-osio ja laitetaan sen tilalle /v/. Eli videon koodi näyttää tältä:

[flash]http://youtube.com/v/1ep1IGJbQJQ[/flash]

Ja lopputuote on aivan toimiva YouTube-video:

Kirjoittanut: Raivonkyynel (Nimetön)
 • Lähetetty: 10.05.2007 20:25
Hmm. Kun en parempaakaan paikkaa keksinyt niin kirjoittelen tänne. Saakos tällä voorumilla nikkiään vaihdettua?
Kirjoittanut: kuopassa (Ylläpitäjä)
 • Lähetetty: 10.05.2007 21:26
Nikillä, eli nimimerkillä, tarkoitetaan siis tuota käyttäjätunnusta, jonka käyttäjä itselleen valitsi foorumille rekisteröityessään.

Sitä ei ainakaan tällä hetkellä voi vaihtaa. Ehkä jossain vaiheessa tulevaisuutta.

Tämä aihe on suljettu. Et voi lähettää tähän aiheeseen vastausta. Aihe on todennäköisimmin suljettu siksi, että siinä käsiteltävä asia on puitu perinpohjaisesti ja ns. kaluttu loppuun, tai sitten aihe ei ole enää ajankohtainen (jos viestiketjussa on käsitelty esimerkiksi festivaalia tai konserttia), tai sitten samasta aiheesta on ollut keskustelua jo aikaisemmin. Goottifoorumilla on myös tapana sulkea sellaiset viestiketjut, jotka sisältävät sata (100) sivua, ja avata uusi viestiketju samasta aiheesta toisaalla. Voit halutessasi kysyä foorumin valvojilta tai ylläpidolta syytä tämän viestiketjun sulkemisen syistä.

Vaihda maisemaa

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Palvelun uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

 • Goottifoorumia selaa 2 vakoilijaa ja 0 jäsentä . Kävijäennätys tehtiin 04.01.2022 03:50, jolloin paikalla oli väkeä yhteensä 501 henkeä!