Gootti.net

Ajankohtaista 1/2020: Foorumi on toistaiseksi vain lukumoodissa. Uusien viestien tai viestiketjujen lähettäminen ei ole mahdollista. Jäseneksi liittyminen ei ole mahdollista. Vanhat jäsenet voivat kirjautua sisään ja lukea sekä vastaanottaa yksityisviestejä, sekä päivittää profiilinsa tietoja.

Eutanasia - puolesta vai vastaan?

Kirjoittanut: Mary Death (Jäsen)
 • Lähetetty: 04.03.2010 19:18
Omasta puolestani sanon, että jos toivoton tuomio joskus tulee niin jonkun omaisen on parasta kompastua "vahingossa" elintärkeisiin letkuihin jos lääkärit hölöttää jostain "elimistö toimii mutta päässä ei ole mitään muuta kuin suoraa viivaa, voisimme silti pitää hengissä seuraavat 20 vuotta". Tai jos itse päätöksiin pystyn niin se on ensimmäinen lento mihin tahansa maahan missä eutanasiaa on tarjolla, en aio jalosti kärsiä ja kitua vain omaisten takia, mitenkä se heitä muka auttaisi jos katselisivat kuukausia tai vuosia kun riudun elävältä. En luovuta koskaan ilman helvetinmoista taistelua, mutta jos itse tunnen ja päätän että en jaksa enää, niin odotan että sitä kunnioitetaan vaikkei miellyttäisi. Menettämisen tuska on valtava, mutta jos rakastaa ei anna toisen kärsiä vain oman surun takia, ei ketään voi pakottaa elämään jos se tarkoittaa pelkää tuskaa ja tyhjyyttä....
Kirjoittanut: Dineara (Nimetön)
 • Lähetetty: 08.04.2010 15:43

Lainaus: Mary Death

Menettämisen tuska on valtava, mutta jos rakastaa ei anna toisen kärsiä vain oman surun takia, ei ketään voi pakottaa elämään jos se tarkoittaa pelkää tuskaa ja tyhjyyttä...


Samoilla linjoilla. Mielummin ne letkut pois kun se 20 vuotta vihanneksena kituminen jossain kopissa, minne päivänvalo ei paista. Tai vaikka paistaiskin. No mielummin ei kuitenkaan. Täysikuu kyllä sais.

...ja takaisin asiaan. Eutanasiaa kyllä kannatan, se menee jo ihmisrääkkäykseksi, jos edellä mainitun kaltainen skenaario päästään toteuttamaan. Jos itse olisin se, joka katsoo sitä sängyssä kituvaa, mieluiten kyllä tekisin päätöksen eutanasian puolesta. Inhottais itse olla samassa tilanteessa, siinä vaiheessa, kun ei mikään enää pelaa eikä voi tehdä muuta kuin maata ja tuijottaa - ja milläs siinä sitten heität lusikan nurkkaan, jos ei omassa kädessä ole voimaa? Ei se nyt ikinä kivaa oo päättää jonkun kuolemasta, mutta on se silti parempi päätös, kuin se toinen vaihtoehto. Toiveet jonkun ihmeparantumisesta ehkä kannattaa tietyissä tapauksissa heittää pois, ei se ulkokuorenkaan näkeminen oikeasti ketään lämmitä samalla tasolla, kuin sen oikean ihmisen kanssa olo ja kommunikointi. Okei, huonosti ilmaistu tuo, but you get my point anyway.
Kirjoittanut: SnowWhite- (Jäsen)
 • #63
 • Arvo: Asiantuntija
 • • Muokkasi: SnowWhite-
 • Lähetetty: 10.04.2010 05:48
Pakko kommentoida tähän topikkiin sen verran, että monessa viestissä toistui tuo sama "Jos olisi aivokuollut, haluaisin eutanasian" Mikäli potilas on aivokuollut, elimistö ei toimi ilman monenlaisia erilaisia tehohoidossa käytettäviä laitteita (esim. hengityskone). Suomessa on se käytäntö, että jos potilas on aivokuollut kaikenlainen elämää ylläpitävä hoito lopetetaan (esim. hengityskonehoito) ja huolehditaan vain riittävästä kipulääkityksestä ja perushoidosta. Tietenkin tässäkin asiassa omaisilla on sanansa sanottavana ja mikäli potilaalla ei hoitotahtoa ole, heitä kuunnellaan.
Kirjoittanut: Nikkisuicide (Jäsen)
 • #64
 • Arvo: Edistynyt
 • Lähetetty: 31.08.2011 18:54
Ehdottomasti puolesta, itsemurha on mielestäni ihmisoikeus. Jos joku ei vaan oikeasti halua olla täällä niin turha häntä siihen on pakottaa.
Kirjoittanut: Sad Angel (Jäsen)
 • #65
 • Arvo: Asiantuntija
 • • Muokkasi: Sad Angel
 • Lähetetty: 09.03.2012 16:06
puolesta, mutta sillä ehdolla että potilas selittää lääkärille syyt ja asia keskustellaan läpi. Vanhusten kohdalla kannatan koska jokaisella on oikeus halutessaan lähteä vielä silloin kun järki on päässä ja kunnia tallella. Eutanasia pitää hoitaa kivuttomasti ja nopeasti niin että potilas saa poistua rauhassa ja siististi.
Suomessa eutanasia ei ole laillinen, sillä se on melko ristiriidassa hippokrateen valan kanssa jonka yksi osa on tämä."en vahingoita potilastani vaikka hän itsekin sitä anelisi"- tyylinen lausahdus. Aborttiakin kannatan koska on parempi lopettaa alkanut elämä heti kuin tarjota lapselle huono elämä. Julmaa, mutta inhimillistä. Sitäpaitsi en usko että sikiö tuntee kipua, eihän se ole kai muutenkaan kovin kehittynyt elämänmuoto sinä raskausaikana kun abortti on laillinen. Tosin on hankala kuvitella, että kukaan säällinen ihminen haluaisi lopettaa jonkun toisen elämää vain koska tämä pyytää.
hrr.
synkkä aihe.
Kirjoittanut: Dark Eyes (Inkvisiittori)
 • #66
 • Arvo: Mahtigootti+
 • Lähetetty: 10.03.2012 22:44

Lainaus: Sad Angel

"en vahingoita potilastani vaikka hän itsekin sitä anelisi"

Tässäkin olisi lääkärin syytä ottaa huomioon se, aiheutuuko elämän pitkittämisestä enemmän haittaa kun sen päättämisestä? -Ja kyllä, olen ilmeisestikin puolesta-
Kirjoittanut: Verity (Jäsen)
 • #67
 • Arvo: Mahtigootti
 • Lähetetty: 11.03.2012 08:11

Lainaus: Nikkisuicide

Ehdottomasti puolesta, itsemurha on mielestäni ihmisoikeus. Jos joku ei vaan oikeasti halua olla täällä niin turha häntä siihen on pakottaa.

Ei nyt pitäisi sotkea itsemurhaa ja eutanasiaa keskenään. Joissain tapauksissa toki potilas itsekin toivoo armokuolemaa, mutta eutanasiaan liittyy usein tilanteita joissa potilaan itsensä ymmärryksen taso on jo siinä kunnossa ettei hän voi sanoa asiaan juuta eikä jaata.

Itsekin olen eutanasian puolella, jos se tehdään pakon sanelemana kun elämänlaatua ei ole mahdollista enää mitenkään parantaa. Onhan toki maailmalla ollut myös niitäkin tapauksia, että omaiset ovat tahtoneet eutanasian potilaalle nopeamman perinnönsaannin yms. takia. Sellainen ahneus on mielestäni erittäin paheksuttavaa.
Kirjoittanut: Sad Angel (Jäsen)
 • #68
 • Arvo: Asiantuntija
 • Lähetetty: 11.03.2012 13:18

Lainaus: Verity

Onhan toki maailmalla ollut myös niitäkin tapauksia, että omaiset ovat tahtoneet eutanasian potilaalle nopeamman perinnönsaannin yms. takia. Sellainen ahneus on mielestäni erittäin paheksuttavaa.


niinpä, mutta kuka sitten enää oikeasti osaa erottaa ahneuden ja vilpittömän toiveen toisistaan? Voiko kukaan lääkäri hillitä omatuntoaan eutanasian tekemisessä jos hänellä on pienikin epäily, että oikeasti toimenpiteen takana on henkilökohtaisen edun tavoittelu? Ja kuka potilaalle on oikeutettu toivomaan eutanasiaa? puoliso, lähisukulaiset vai jopa ystävätkin? Eutanasia on hankala aihe käsitellä, varsinkin kun kristinusko tuomitsee sen niin jyrkästi.
Kirjoittanut: Giffirt (Jäsen)
 • #69
 • Arvo: Mahtigootti+
 • Lähetetty: 12.03.2012 09:59

Lainaus: Sad Angel

Eutanasia on hankala aihe käsitellä, varsinkin kun kristinusko tuomitsee sen niin jyrkästi.

Uskonnot nyt tuomitsevat yhtä sun toista, mutta se ei tarkoita sitä että uskonto tulisi sotkea aina mukaan kuvioihin. Uskonnollinen vakaumus saattaa vaikuttaa jonkun yksittäisen henkilön mielipiteeseen, mutta sitä ei tulisi sotkea esimerkiksi lainsäädäntöön. Eutanasiassa on kyse lääketieteellisestä toimenpiteestä ja päätöksen tulee tapahtua lääketieteelliseltä pohjalta, jolloin mielessä on ensimmäisenä potilaan etu.

Lisäksi pitää erotella passiivinen ja aktiivinen eutanasia. Aktiivinen eutanasia on laiton suurimmassa osassa maailmaa, mutta passiivinen eutanasia on Suomessakin kyllä käytössä esimerkiksi vanhustenhoidossa. Passiivisessa eutanasiassa on ennemminkin kyse luonnollisen kuoleman sallimisesta, siitä ettei elämää pitkitetä enää keinotekoisesti kun kuolema on potilaan tilanteessa muutenkin vääjäämätön. Monet sairaalahoitoon päätyneet vanhukset sairastuvat loppumetreillä keuhkokuumeen, joka on yleensä hoidettavissa antibiooteilla. Vanhan ja heikkokuntoisen ihmisen kohdalla voidaan tehdä se päätös, että antibioottikuuri jätetään antamatta, koska ei ole mitään mieltä pitkittää sairaalajaksoa.
Aktiivisessa eutanasiassa sitten taas esimerkiksi halvaantuneen tai hyvin kivuliasta sairautta sairastavan ihmisen elintoiminnot lakkautetaan hänen toiveestaan, koska potilas ei esimerkiksi liikuntakyvyn puutteen vuoksi pysty sitä itse tekemään. Aktiivista eutanasiaa on sitten taas esimerkiksi kipulääkkeiden tarkoituksellinen yliannostus vaikkapa syöpäpotilaalle.

Passiivinen eutanasia = jätetään tekemättä jotakin joka voisi pitkittää potilaan elämää
Aktiivinen eutanasia = tehdään jotakin, jolla pyritään päättämään potilaan elämä

Itse olen sitä mieltä, että ihmisellä tulisi olla oikeus kumpaankin edellä mainittuun. Omasta mielestäni on järjetöntä vaatia esimerkiksi tuskallisen sairauden kanssa elävää elämään väkisin luonnolliseen kuolemaan asti. Samalla tapaa on mielestäni järjetöntä että esimerkiksi yli 90-vuotiaan heikkokuntoisen vanhuksen elämää pitkitetään väkisin.

Aktiivisen eutanasian puolesta saa tapella tosissaan jos joutuu joskus sellaiseen tilanteeseen jossa sellaisen haluaisi. Passiivisen eutanasian takaaminen itselleen vaikka vanhoilla päivillä hoituu fiksuiten sillä, että tekee hoitotestamentin kun on vielä niin järjissään, että testamentti katsotaan lainvoimaiseksi. Siinä voi sitten määritellä esimerkiksi sen, haluaako elvytyskiellon.
Kirjoittanut: Sad Angel (Jäsen)
 • #70
 • Arvo: Asiantuntija
 • Lähetetty: 12.03.2012 14:24

Lainaus: Giffirt

Uskonnot nyt tuomitsevat yhtä sun toista, mutta se ei tarkoita sitä että uskonto tulisi sotkea aina mukaan kuvioihin. Uskonnollinen vakaumus saattaa vaikuttaa jonkun yksittäisen henkilön mielipiteeseen, mutta sitä ei tulisi sotkea esimerkiksi lainsäädäntöön. Eutanasiassa on kyse lääketieteellisestä toimenpiteestä ja päätöksen tulee tapahtua lääketieteelliseltä pohjalta, jolloin mielessä on ensimmäisenä potilaan etu.


samaa mieltä täällä ollaan, mutta vaikka muuta uskotellaan niin kirkko (haluttiin sitä tai ei) vaikuttaa suomessakin vielä vähän kaikkeen mikä suuressa talossa päätetään.
sitäpaitsi kuolema on varmasti monien lääkärien mielestä hankala mieltää potilaan eduksi. Omasta mielestäni asia otetaan liian herkästi. Jos eläimen voi nirhiä hengiltä jos silläkin perusteella ettei omistaja voi sitä pitää, on hankala kuvitella (olen ihmisvihaaja, eläimiähän me kaikki olemme) että ihmisiin pitäisi suhtautua NIIN paljon vakavammin. Parempi se on mennä kun jäädä tänne vihanneksena makaamaan.
Eikö täällä ole ketään joka vastustaisi eutanasiaa? vähän eri näkökulmaa peliin!
Vaihda maisemaa

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Palvelun uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

 • Goottifoorumia selaa 1 vakoilijaa ja 0 jäsentä . Kävijäennätys tehtiin 13.04.2020 19:19, jolloin paikalla oli väkeä yhteensä 437 henkeä!
Järjestä treffit