Gootti.net

Ajankohtaista 1/2020: Foorumi on toistaiseksi vain lukumoodissa. Uusien viestien tai viestiketjujen lähettäminen ei ole mahdollista. Jäseneksi liittyminen ei ole mahdollista. Vanhat jäsenet voivat kirjautua sisään ja lukea sekä vastaanottaa yksityisviestejä, sekä päivittää profiilinsa tietoja.

Haluaisko joku haastateltavaksi goottiudesta?

Kirjoittanut: Giffirt (Jäsen)
 • #11
 • Arvo: Mahtigootti+
 • Lähetetty: 13.09.2012 19:55

Lainaus: Piiskansiima

Näin sivumennen sanoen, olen välillä miettinyt että johtuisiko tämä ainakin osittain siitä, että masennuksesta ja muutenkin yleisestä matalamielisyydestä keskustellaan ehkä enemmän goottipiireissä.

Hyvinkin mahdollista. Itse olen myös ajatellut sitä, että jännästi pukeutuminen ja hieman valtavirrasta poikkeavista asioista pitäminen aiheuttaa helposti (koulu/työ/koti)kiusaamista ja muita fiksuja reaktioilta toisilta ihmisiltä. Siinä yleensä alkaa vahvemmallakin psyyke murentua jos sellainen jatkuu tarpeeksi pitkään.

Ihan vastaavasti moni jolla on ongelmia entuudestaan saattaa kiinnostua gootteilusta, koska alakulttuurin parissa erilaisuuden hyväksyntä on ehkä keskivertoa hiukan parempaa ja pieneen ja tiiviiseen synkiöjoukkoon kuuluminen voi olla todella voimauttava tunne masentuneelle. Lisäksi goottimusiikin angstaavat lyriikat antavat minusta hyvän kanavan jota kautta voi purkaa/käsitellä myös omaa ahdistustaan.

Olisi tosi kiinnostavaa jos joku oikeasti tutkisi sitä, että onko masentuneisuuden yleisyys goottien keskuudessa tosiaan harha, joka syntyy siitä että aiheesta puhutaan melko vapaasti, vai ovatko mielenterveysongelmat todella yleisempiä goottien parissa. Vaikka näen jo sieluni silmin iltalehtien otsikot ("GOOTTEUS AIHEUTTAA ITSEMURHIA! KOKO ALAKULTTUURI KIELLETTÄVÄ! THINK OF THE CHILDREN! NII JA NE PALVOO MYÖS SAATANAA!") niin tosissaan tehdystä tutkimuksesta voisi löytyä oikeasti jänniä syy-seuraus-suhteita jotka voisi kertoa yhtä sun toista laajemmistakin kuvioista.
Kirjoittanut: kukkis (Jäsen)
 • #12
 • Arvo: Tulokas
 • Lähetetty: 16.09.2012 23:52
Täytyypä laittaa harkintaan vaikka opinnäytetyön aiheeksi.

Kiitos kaikille osallistuneille.
Tää hautautuu nyt tekstinkäsittelyn ihmeelliseen maailmaan ja alkaa kokoamaan tietoja ja kokemuksia aiheesta tehtävänannon mukaan.
Tiistaina pitäis olla valmista matskua. Paan oman osuuteni tänne vielä ihmeteltäväksi ja kommentoitavaksi, niin tiedätte miten olen antaamaanne aineistoa kohdellut.

Syvään kumartaen ja kiittäen

Kukkis

Palaillaan ylihuomenna asiaan...
Kirjoittanut: kukkis (Jäsen)
 • #13
 • Arvo: Tulokas
 • Lähetetty: 18.09.2012 22:04
Tässä mun aikaan saannokseni. Kommentoikaa ja korjatkaa asiavirheet vapaasti.

GOOTTIEN MAAILMANKATSOMUS JA IDEOLOGIA
Gooteilla ei ole varsinaista yhteistä maailmankatsomusta. Niin poliittisia kuin muitakin maailmankatsomuksia löytyy alakulttuurin sisältä aivan laidasta laitaan (HepZusi, 2012). Gootit ovat myös yleisesti ottaen suvaitsevampia erilaisia elämänkatsomuksia ja vähemmistöryhmiä kohtaan (Piiskansiima, 2012).

Gooteille yhteistä on 1980 –luvun punkista eriytynyt goottirock ja -punk sekä muun muassa industrial, klassisesta teollisuusmusiikista tanssittavampaan elektroniseen EBM-alalajiin. Ja näiden kaikki välimuodot ja sekoitukset (Parhi, 2004). Toinen gooteille yhteinen asia on viehtymys 1700 ja 1800-luvun pukeutumistyylin mukailemiseen, fantasiaan kirjallisuudessa ja peleissä, kauhuromantiikkaan sekä lävistyksiin ja tatuointeihin. Mutta kaikki eivät ole kiinnostuneet näistä kaikista (Parhi, 2004). Osalle goottius ilmentyy vain musiikissa, toisille pukeutumisessa. (emanon, 2012)

Pukeutumistyyleissä on eroteltavissa muutama eri alalaji, kybergootit tunnistetaan hiuslisäkkeistä, neonväreistä, remmeistä ja hauskoista materiaaleista kuten muovista ja sadetakkikankaasta.
Punkgoottien pukeutumisessa näkyvät revityt sukkahousut, skottiruutu, irokeesit, saappaat ja maiharit.
Deathrock - gooteilla on myös irokeeseja ja he käyttävät usein tummaa meikkiä valkaistuilla kasvoilla, kireitä housuja ja verkkopaitoja.
Gothic lolitat pukeutuvat pikkutytöiksi goottityylillä. (Parhi, 2004)

Kuva 1 Goottimies Kuva 2 Goottimekko ja koruja
(Kuvat internetistä kuvahaulla gothic clothes)

IDENTITEETIN KEHITTYMINEN RYHMÄSSÄ
Monelle nuorelle on tärkeää kuulua johonkin kaveriryhmään, jossa voi peilata omia ajatuksiaan ja kehittää omaa identiteettiään.

Ryhmään kuuluminen palkitsee ja antaa tunteen johonkin kuulumisesta. Kaverit ovat ajanvietettä ja kumppanuutta. Ryhmässä harjoitellaan erilaisia rooleja, johtajuutta, neuvottelutaitoja ja oman paikan ottamista. Kaveriryhmän tehtävänä on myös auttaa irrottautumaan vanhemmista. (Salmivalli, 2005)

Ryhmään tulevan tehtävä on omaksua ryhmän toimintatavat ja tavoitteet. Jos tulija yrittää dominoida toisia tai ohjata toiminnan kulkua, hänet helposti torjutaan. (Salmivalli, 2005) Ryhmäpaineella on myös omat vaikutuksensa sen jäsenien toimintaan. Bradford ja kumppanit (1986) tutkivat nuorien käyttäytymistä ja mukautumista tilanteissa, joissa oli neutraalin käyttäytymisen ja ei –toivotun käyttäytymisen malleja. Nuoret kokivat suurempaa ryhmäpainetta neutraakeihin toimintoihin kuin ei- toivottuun käytökseen. Päinvastoin ryhmäpaine oli huonoa käytöstä vastaan. (Salmivalli, 2005)

Ryhmän normit, toimintatavat ja säännöt muokkaavat nuoren käsitystä sallitusta ja sopivasta, kielletystä ja epäsopivasta. Nuori voi tunnustella omia rajojaan ja tunnistaa toisissa omia piirteitään ja ominaisuuksiaan.

1.1 Identiteetin kehittyminen goottina

Goottina elävän nuoren identiteetin kehittymiseen vaikuttaa rohkeus olla selvästi erilainen ja erinäköinen, jolloin joutuu kohtaamaan muiden ennakkoluuloja ja käsityksiä itsestään ja valitsemastaan tyylistä. Samalla oppii suvaitsevaiseksi toisten erilaisuutta vastaan.

Mielestämme mielenkiintoinen ilmiö, on se luokitteleeko alakulttuurin jäsen itsensä ja kulttuurinsa erilaiseksi vai normiksi. Esimerkiksi arjalaiset luokittelevat itsensä normiksi, johon kaikkien tulisi pyrkiä, kun taas gootit luokittelevat itsensä jo alun alkaenkin erilaisiksi ja haluavat poiketa massasta. Arjalaiset yrittävät väkivalloin ja arvostelemalla ja vihaamalla kaikkea heidän normistaan poikkeavaa saada kaikki samanlaisiksi, mutta gootteja ei haittaa mitä edustaa tai onko erilainen vai tavis, niin kuin nykyään sanotaan. Gootit pyrkivät rauhaisaan rinnakkaiseloon ja arjalaiset haluavat poistaa olemasta kaiken, joka ei sovi heidän ajatusmaailmaansa.

Goottinuoren identiteetti kehittyy ihan samalla tavalla kuin tavis nuoren, mutta on valinnut vähän vaikeamman reitin erottumalla selvästi joukosta. Eräs gootti kertoo nuoruudestaan.
"Ikätovereilla ei ollut ongelmaa kanssani, tulin hyvin toimeen kaikkien kanssa enkä kokenut esimerkiksi koulukiusaamista muiden nuorten taholta. Aikuiset olikin sitten toinen tarina. Olin kuudennella luokalla kun luokkakaverini äiti ensimmäisen kerran väitti minun olevan saatanan palvoja. Näin jälkikäteen nuo kaikki lähinnä naurattavat, mutta tuolloin harmitti, koska kyseinen luokkakaverini ei saanut enää tämän jälkeen viettää aikaa kanssani." (Giffirt, 2012)

Haasteena goottinuoren kasvatuksessa on, että nuori ei pue itseään liian seksikkäästi korsetteineen ja korkoineen. Sosiaalityön haasteena kaikkien alakulttuurien edustajien kanssa on osata suhtautua heihin ja tietää edes vähän mihin mikäkin kulttuuri perustuu.

" Yksi typerimpiä asioita, mitä olen kuullut sanottavan, oliko sitten psykiatrian puolella vai sosiaalihuollon puolella, en muista, oli kun masentuneelle ja kotonaan pahoista ongelmista kärsivälle nuorelle sanottiin jotain tyyliin: "Eiköhän sun kannattaisi laittaa kuule ihan joku värikäs paita päälle ja kuunnella iloisempaa musiikkia, niin saisit koko elämännäkemyksen positiivisemmaksi. Ei kannata velloa noissa synkissä asioissa". Ymmärrän näin aikuisena ihmisenä tuon sanojan logiikan, eli haetaan iloisista asioista sitä iloisuutta elämään, mutta tuossa vaan on epäonnistuttu todella pahasti. Jos nuori pukeutuu gootiksi ja kuuntelee goottimusiikkia, on hän joutunut suurella todennäköisyydellä kuulemaan vittuilua ja pahimmillaan saanut selkäänsäkin niin koulussa, kotona kuin kadullakin. Silti siitä kulttuurista pidetään kiinni, sillä se voi hyvin olla se, mistä saa voimaa jaksaa ja se on osa omaa identiteettiä. Jos yrität muuttaa nuoren identiteettiä voit uskoa, että hän ei kunnioita sinua pätkääkään. Ja kuten sanottu, tähänkään alakulttuuriin ei liity selkeänä osana mitään negatiivista, josta pitäisi päästä eroon. Alakulttuuri voi olla iso osa identiteettiä, mutta harvoin osa nuoren ongelmia." (emanon, 2012)

Mielestämme nuorten kanssa työskennellessä on tärkeintä muistaa kohdata nuoret omina itsinänsä. Juuri sinä voit olla se aikuinen, jolle nuori aikoo avautua jostain ongelmastaan. Jos tilaisuus menee ohi ajan puutteen tai huomion muualle kiinnittymisen vuoksi saattaa mennä pitkä aika, ennen kuin hän yrittää uudelleen. Samoin on luottamuksen laita, jos sen kerran saa, se on syytä pitää. Nuorien kanssa työskentely vaatii mielestämme nöyryyttä ja näkemystä. On myös hyvä pitää mielessä nuoren kehitystehtävä, irtautua vanhemmistaan ja kehittää omaa identiteettiä. Joillakin se sujuu helpommin, joillakin vaikeammin. Aika on nuorelle hyvin hämmentävää, ei oikein tiedä kuka on ja mitä haluaa, ammattikin pitäisi päättää ja koulua käydä, vaikka muut asiat kiinnostaa paljon enemmän. Nuorella on paljon paineita ja pohtimisen aiheita ilman muita ongelmia, kuten kiusaamista, syrjäytymistä, rikoksia tai mielenterveyshäiriöitä.

Sanna kiittää ja kuittaa. Annan kaikille kaikki muokkausoikeudet.

LÄHTEET
emanon. (13. Syyskuu 2012). Gootti.net Foorumi. (S. Kallio, Haastattelija)
Giffirt. (11. Syyskuu 2012). Gootti.net Foorumi. (S. Kallio, Haastattelija)
HepZusi. (9. Syyskuu 2012). Gootti.net Foorumi. (S. Kallio, Haastattelija)
Parhi, K. (Tammikuu 2004). Pohjoisen Gootit. Haettu 17. Syyskuu 2012 osoitteesta www-artikkelit: http://www.kaltio.fi/vanhat/indexd296.html?296
Piiskansiima. (9. Syyskuu 2012). Gootti.net Foorumi. (S. Kallio, Haastattelija)
Salmivalli, C. (2005). Kaverien kanssa - vertaissuhteet ja sosiaalinen kehitys. Keuruu: PS-kustannus.
Kirjoittanut: groomeri (Aktiivi)
 • #14
 • Arvo: Mahtigootti+
 • Lähetetty: 19.09.2012 12:24

Lainaus: Piiskansiima

masennuksesta ja muutenkin yleisestä matalamielisyydestä keskustellaan ehkä enemmän goottipiireissä.


Olen mukana yhdellä neulefoorumilla, ja mielestäni siellä ihmiset kärsivät (ja keskustelevat) enemmän masennuksesta kuin mihin olen millään gootteihin liitettävällä foorumilla ikinä törmännyt. Goottien keskustelupalstoilla tulee mielestäni kuitenkin enemmän esiin muitakin mielenterveydellisiä sairauksia, kun käsityöfoorumeilla se on selkeästi tuo yksi sairaus.

Eipä mulla muuta, onnea tehtävään!
Kirjoittanut: emanon (Inkvisiittori)
 • #15
 • Arvo: Mahtigootti+
 • Lähetetty: 21.09.2012 11:25
Vasta tuon tekstisi luettuani tajusin että mulla olisi ollut sulle helvetin hyvä lähdeteos tuohon:
Paul Hodkinsonin "Goth", joka on jonkinnäköinen sosiologinen tutkimus tai gradu gooteista alakulttuurin edustajina.
Taitaa jäädä sulla aika vähiin, mutta jos aihe vielä kiinnostaa niin tuo on just sitä sun aiheeseen sopivaa tekstiä kannesta kanteen

Tuossa oli vielä joku tekstinpätkä siitä:
Extract from Goth. Identity, Style and Subculture, by Paul Hodkinson.
Kirjoittanut: Deadboy (Aktiivi)
 • Lähetetty: 21.09.2012 14:20
Vähän kommentteja:

No se ideologia näkyy periaatteessa siinä esteettisessä puolessa, gooteilla on motivaatio toteuttaa omanlaistaan estetiikkaa ulkonäössään ja kulttuurin (musiikki, taiteet ym.) kuluttamisessa ja luomisessa. Estetiikan korostuneisuuskin kuuluu siihen ns. ideologiseen puoleen.

Lainaus: kukkis

sadetakkikankaasta
WTF? Tarkoitatko PVC:tä? En ole ikinä kuullut moisesta.

Lainaus: kukkis

arjalaiset

Ihmettelen suuresti, miten joku natsikortti pitää tähänkin kaivaa? Mielekkäämpää on pohtia miten goottinuoret eroavat siitä ihan tavallisten nuorten joukosta eikä ottaa verrattavaksi jotain ääripään ideologiaa joka käytännössä elää vain jonkun pienen äärioikeistolaisen joukon ajatusmaailmassa, ollen muutoin kuollut ja kuopattu. (Ja hyvä niin..)

Viimeiset kaksi kappaletta kokoavat tulkinnallisesti hyvin yhteen jutun asioita ja loppuyhteenveto on ihan hyvä, joskaan mitään varsinaisesti uutta tietoa se ei tuo pelikentälle. Enemmän jonkinlaista lähteisiin perustuvaa tulkintaa kuitenkin kaivattaisiin. Vaikka kommentoinkin lähinnä joitakin 'korvaani särähtäviä' kohtia, toivotan onnea työn viimeistelyyn ym. Lähteiden osalta saisi olla kyllä joku ihan olennaisesti aiheeseen liittyvä painettu lähde, ja se voisi olla tuo myös minun lukemani P. Hodginsonin kirja. Kirja ei mitenkään vaikea tai aikaavievä juttu, kyllä sen päivässä lukee jo huolellisestikin.
Otan myös huomioon että tämä sinun työsi ei ole mikään väitöskirjatutkimus eikä siihen pidä suhtautua siksi ylikriittisesti.

.
Kirjoittanut: Biohazardos (Jäsen)
 • #17
 • Arvo: Tulokas
 • Lähetetty: 12.10.2012 12:22
Eikö kukaan ole huomannut tuota KYBERgoottia. Korjaan, se on Cybergootti
Kirjoittanut: emanon (Inkvisiittori)
 • #18
 • Arvo: Mahtigootti+
 • Lähetetty: 13.10.2012 20:33

Lainaus: Biohazardos

Eikö kukaan ole huomannut tuota KYBERgoottia. Korjaan, se on Cybergootti

Eikös se ole suomeksi juuri kybergootti? vrt. kybernetiikka <-> cybernetics
Kirjoittanut: HNC (Jäsen)
 • #19
 • Arvo: Edistynyt
 • Lähetetty: 13.10.2012 22:13

Lainaus: Deadboy

Ihmettelen suuresti, miten joku natsikortti pitää tähänkin kaivaa?

Ehkä sen takia, että se on kaikkien (tai lähes ainakin) tuntema esimerkki.

Lainaus: Deadboy

WTF? Tarkoitatko PVC:tä? En ole ikinä kuullut moisesta.

PVC:tä käytetään paljon muuhunkin kuin vaatteisiin. Tavallisen sadetakin materiaalin tuntenee useampi.
Kirjoittanut: Deadboy (Aktiivi)
 • Lähetetty: 14.10.2012 13:02
Noh, jos nyt olettaa lukijan yleisen tietämyksen tason kovin alhaiseksi. PVC nyt on aika vakiintunut lyhenne tietyn tyyppiselle muoville.
Tuota vastakohtaparia yhdenmukaisuus - monimuotoisuus voi lähestyä muutenkin kuin ääri-esimerkkien kautta, kuten totesin. Vastakohtapari gootit ja 'arjalaiset' on vähän kömpelö siinä että voidaan aina verrata jotain ilmiötä x äärimmäisen vastakohtaiseen ilmiöön y, ja näin kyllä sinällään esittää joku väittämä siitä että mitä x on tai ei ole. Mutta, jos se vertailukohta y on kovin kaukaa haettu ei vertailulla kerrota käytännössä mitään tarkempaa ilmiöstä x...
Vaihda maisemaa

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Palvelun uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

 • Goottifoorumia selaa 3 vakoilijaa ja 0 jäsentä . Kävijäennätys tehtiin 04.01.2022 03:50, jolloin paikalla oli väkeä yhteensä 501 henkeä!
Järjestä treffit