Gootti.net

Ajankohtaista 1/2020: Foorumi on toistaiseksi vain lukumoodissa. Uusien viestien tai viestiketjujen lähettäminen ei ole mahdollista. Jäseneksi liittyminen ei ole mahdollista. Vanhat jäsenet voivat kirjautua sisään ja lukea sekä vastaanottaa yksityisviestejä, sekä päivittää profiilinsa tietoja.

Gallup: Eettinen pukeutuminen

Kirjoittanut: Piiskansiima (Jäsen)
 • Lähetetty: 08.11.2012 17:09
Nahka vs. tekonahka -vertailussa nahka vetää kyllä ehdottomasti pidemmän eettisyyskorren! Tekonahka (eli muovi...) ei ole missään määrin kestävää, nahka taas porskuttaa parhaimmillaan vuosia ja jopa vuosikymmeniä. Nahkatuotteet tehdään eläimistä jotka teurastetaan ruoaksi muutenkin (vai onko joku kuullut erikseen kasvatettavista nahkalehmistä... ),joten "ylimääräisen" osan käyttö on pienempi paha kuin muovien jalostaminen. Karjateollisuus sinänsä ei tällaisenaan kestä kovin läheistä tarkastelua, mutta niin kauan kun homma toimii näin kuin se toimii, niin nahka on ehdottomasti parempi valinta kuin keinoaineet.

Turkis puolestaan on kinkkisempi juttu, sillä turkiseläinten pito ei todellakaan johda muuhun kuin kivan karvan kasvattamiseen. En myöskään pitäisi kovin suurena plussana sitä, että loput eläimestä käytetään uusien turkiselukoiden ruokintaan, en juuri tästä aiheesta sen tarkemmin tieä mutta yleensä ei ole hyväksi syödä samaa lajia elukkaa kuin mitä itse edustaa... Vintageturkiksen hyväksyn kuitenkin täysin, sillä jos turkis jo on olemassa niin olisi varsin epäeettistä heivata se kaatopaikalle vain siksi että kyseessä on turkis!

Aloituksesta oli näköjään unohtunut muut eläinperäiset tekstiilit, eli eri eläinten villat sekä silkki. Näiden tuotannossa tärkeintä on eläinten olot yleensä, sillä karvan poistaminen harvemmin vaikuttaa eläimeen kovin tuhoisalla tavalla. Luonnonmateriaalit ovat kuitenkin monissa tapauksissa huomattavasti kestävämpiä ja ominaisuuksiltaan parempia kuin keinotekoiset vastaavat, joten pitäisin niiden eettistä tuotantoa parempana kehityksenä kuin jatkuvaa muovitulvaa.

Kasvikuituihin ja niiden tuotantoon en nyt mene, koska aiheena näytti olevan vain eläinten käyttö pukineiden materiaalina.
Kirjoittanut: BronzeRain (Aktiivi)
 • #12
 • Arvo: Platinagootti+
 • Lähetetty: 08.11.2012 21:10

Lainaus: Piiskansiima

Aloituksesta oli näköjään unohtunut muut eläinperäiset tekstiilit, eli eri eläinten villat sekä silkki. Näiden tuotannossa tärkeintä on eläinten olot yleensä, sillä karvan poistaminen harvemmin vaikuttaa eläimeen kovin tuhoisalla tavalla.
Tiedän että viittasit tuossa lähinnä villaan, mutta kannattaa silti huomata että silkin tuotannossahan silkkiperhosen kotilot keitetään elävältä toukkineen. Sen jälkeen kuin toukka on kuoriutunut, kotilo on revennyt käytännössä käyttökelvottomaksi. Tai saahan siitä sitä kaikkein halvinta burettesilkkiä. Jos nyt ketään silkkiperhosen olot kiinnostavat. Lisäksi esim. vikunja on aikanaan metsästetty liki sukupuuttoon hienon villansa takia. Nykyään rauhoitettu, mutta salametsästetään edelleen. Eli ei villakaan aivan ongelmaton materiaali ole.

En ostaisi uutta turkista, mutta kirppareilta shoppailen turkistuotteita ihan mielelläni. Mieluummin pukeudun lämpimään ja kestävään vintageturkkiin kuin tekokuituiseen ja toppatakkiin, tai edes untuvatakkiin. Nahkan kanssa minulla ei ole ongelmaa, minulle on tekeillä vaatemallisto johon aion ihan hyvällä omallatunnolla käyttää nahkaa. Tekonahka, ja muut vastaavat muovit, kuormittavat ympäristöä paljon enemmän ja eivät maadu käytännössä koskaan, kun taas nahkatuotteen voi kohtuullisen hyvissä mielin hävittää kun se (vuosien tai vuosikymmenten käytön jälkeen) hajoaa. Toki joidenkin nahkojen parkitsemiseen ja käsittelyyn käytetään raskaita kemikaaleja, esim. kromia, mutta katson sen silti olevan pienempi paha.

Suomalaisessa vaatetusteollisuudessa on paljon yleistynyt poronnahan käyttö. Näiden kohdalla ei tarvitse edes miettiä eläimen elinolojen eettisyyttä, ne kun suurimman osan elämästään viettävät luonnonvaraisena. Ja luonnollisestikin kaikki osat käytetään hyödyksi. Käyttäisin itsekin poroa mallistossani, ellei se olisi niin pirun kallista... Se tuntuukin ihoa vasten aivan uskomattoman kivalle!
Kirjoittanut: Deadboy (Aktiivi)
 • Lähetetty: 09.11.2012 03:27
Käytän nahkatakkeja ja -kenkiä, koska ne ovat hyviä, useimmiten kestävämpiä kuin keinonahkaiset ja niitä mukavampia ja hengittävämpiä.
Katson kuitenkin että vähän edistän kestävää kehitystä siinä, että kaikki 4 nahkatakkiani on ostettu kirpparilta. Syy on toki osin taloudellinenkin.
Käytän suurimmaksi osaksi nahkakenkiä, tällä hetkellä niitä lienee joku 8 paria. Kenkiäkin voisin periaatteessa ostaa käytettynä, mutta en jaksa katsella kun on vaikea saada kohtaamaan oikea koko, ulkonäkö, laatu, kunto ja hinta.
Kirjoittanut: Nordis (Jäsen)
 • Lähetetty: 09.11.2012 09:42

Lainaus: Carmel

ei elävältä nyljetyn kiinalaisen kissan nahkaa

Hauskana maamme kaksinaismoralismin yksityiskohtana mainittakoon, että vaikka villieläimiä saa pitää ikänsä ritiläpohjaisissa sanomalehden sivun kokoisissa häkeissä, on kaiken kissan- ja koirannahan tai turkin myynti täällä kielletty. Arvatenkin sillä perusteella että ne on niin söpöjä

Lainaus: Piiskansiima

Aloituksesta oli näköjään unohtunut muut eläinperäiset tekstiilit, eli eri eläinten villat sekä silkki. Näiden tuotannossa tärkeintä on eläinten olot yleensä, sillä karvan poistaminen harvemmin vaikuttaa eläimeen kovin tuhoisalla tavalla.

Tähän voisi mainita myös untuvan jota nyhdetään samoista elukoista moneen kertaan. Villan ajelusta ei kauheasti haittaa ole, mutta tiukassa olevien untuvien nykimisen jäljiltä eläimet ovat suht muusina.
Kirjoittanut: Giffirt (Jäsen)
 • #15
 • Arvo: Mahtigootti+
 • Lähetetty: 09.11.2012 09:43
Komppaan aiempia. Tekonahka on vihoviimeinen ympäristöriesa jonka valmistaminen on todella rankkaa ympäristölle ja joka kestää parhaimmillaankin vain murto-osan siitä mitä aito nahka kestää. Ostin kahdeksan vuotta sitten hyvin vähän käytetyt aitoa nahkaa olevat maiharit Huuto.netistä. Ne ovat edelleen käytössä. Olkoonkin että nyt alkavat vihdoin olla todella kuluneessa kunnossa, mutta kahdeksan vuotta erittäin aktiivisessa käytössä on todella paljon kengille. Lähes kaikki muut kenkäni kestävät yleensä sen vuoden tai kaksi, vaikka niillä ei edes tule römyttyä metsissä ja festareilla, toisin kuin maihareilla.

Pyrin ostamaan suurimman osan vaatteistani käytettynä. Tämä tietty entisestään lisää sitä että kannattaa ostaa nahan kaltaisia materiaaleja, jotka ovat kestäviä ja uusina hiton kalliita.

Turkiksiin suhtaudun hieman negatiivisemmin. Lähinnä ehkä samoista syistä kuin mitä täällä jo muutamat aiemmat ovat maininneet. Turkikset ovat ehkä omassa mielessäni samanlainen turha statussymboli kuin vaikkapa katumaasturit. Lisäksi minusta turkisvaatteet eivät ole erityisen kauniita vaan menevät mauttomuudessaan samaan sarjaan vaikkapa leopardi- ja seeprakuosien kanssa joista en itse pidä yhtään.

Kaikissa näissä tietysti mukana on se tuotantoeläinten dilemma. Kovin hyvää elämää tuskin ovat minunkaan maiharini alunperin eläneet. Omaa omatuntoa lievittää hieman tällaisten tuotteiden ostaminen käytettynä. Ostan kuitenkin nahkatuotteita myös uusina, lähinnä juuri siksi että minusta on parempi ostaa kalliimpi ja kestävämpi kerralla kuin joka vuosi ostaa uudet tekonahkakengät joiden valmistaminen sekin kuormittaa ympäristöä.
Kirjoittanut: Deadboy (Aktiivi)
 • Lähetetty: 09.11.2012 14:04
Eettisyyteen ja epäeettisyyteen liittyy tietty paljon muitakin tekijöitä kuin vain usein mainittu eläinten hyväksikäyttö. No sh-it sherlock, mutta kun tein tällaisen 'orjuustestin' URL, niin vaikka mulla on periaatteessa vähän omaisuutta ja tavaraa, testin tulosta nosti yllättävästi mainitsemani 20 kpl T-paitoja. Niitä kun tehdään aika paljon periaatteessa orjatyövoimalla mm. Intiassa, Pakistanissa ja Bangladeshissa.
On varsin vaikea välttää tuotteita joiden valmistuksessa ei olisi jotain epäreilua eikä sitä välttämättä tule ajateltua ostopäätöstä tehtäessä. Jos jokin vaate on liian kallis, se jää helposti kauppaan. Eli aika paljolti me kehittyneiden maiden kuluttajat (ihmiset) olemme luoneet ja ylläpidämme orjuuttavaa järjestelmää koska vaadimme koko ajan parempaa tavaraa ja entistä halvemmalla. Omiinkin ostopäätöksiin hinta vaikuttaa aika reippaasti enkä ole ainoa. Kova hintakilpailu ajaa etsimään yhä halvempia tuotantotapoja ja kärsijöinä ovat kolmansien maiden työntekijät.
Kirjoittanut: Verity (Jäsen)
 • #17
 • Arvo: Mahtigootti
 • Lähetetty: 10.11.2012 09:55
Turkispuoleen en osaa ottaa kantaa, mutta nahkatuotteisiin kyllä. Kuten aiemminkin todettiin, niin hyvällä huollolla nahkatuotteiden elinikä on huomattavasti pidempi kuin keinonahan. Tässä kyllä haluaisin peräänkuuluttaa sitä hyvää huoltoa! Mielestäni on epäeettistä olla huoltamatta nahkatuotteitaan asianmukaisesti, koska silloin ei anna materiaalille sen ansaitsemaa arvoa. Täyspitkä nahkatakkikaan ei ole mikään sadeviitta toisin kuin jotkut tuntuvat luulevan.
Kirjoittanut: DarkPrincess (Jäsen)
 • #18
 • Arvo: Edistynyt
 • Lähetetty: 05.12.2012 15:20
Kiitoksia kaikille tosi paljon vastauksista Oli iso apu tästä. Esitelmä on nyt pidetty ja opettaja oli oikein tyytyväinen
Vaihda maisemaa

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Palvelun uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

 • Goottifoorumia selaa 2 vakoilijaa ja 0 jäsentä . Kävijäennätys tehtiin 04.01.2022 03:50, jolloin paikalla oli väkeä yhteensä 501 henkeä!
Järjestä treffit