Gootti.net

Ajankohtaista 1/2020: Foorumi on toistaiseksi vain lukumoodissa. Uusien viestien tai viestiketjujen lähettäminen ei ole mahdollista. Jäseneksi liittyminen ei ole mahdollista. Vanhat jäsenet voivat kirjautua sisään ja lukea sekä vastaanottaa yksityisviestejä, sekä päivittää profiilinsa tietoja.

Kielenkäyttönne?

Kirjoittanut: rumanaama (Jäsen)
 • #201
 • Arvo: Asiantuntija
 • Lähetetty: 17.03.2010 17:53
Tuleepa puhuttua aikalailla tätä Keski -Pohojanmaan murretta. Yritän pitää sitä yllä, koska murteestaan pitää olla ylpeä. Eihän se läheskään aina onnistu, mutta yritän kuitenki.
Kiroilen varmaan keskinkertaisesti...(voikohan noin ollakkaan), no kyllä voi!
Ja kun kirjoitan, varsinkin naamakirjaan, niin tietyille kaiffareille siellä, tulee ihan tarkotuksella pistettyä kunnolla murtehella...
Kirjoittanut: Wucie (Jäsen)
 • #202
 • Arvo: Asiantuntija
 • Lähetetty: 18.03.2010 17:10
Puhun yllättävän usein kirjakieltä ja käytän sivistyssanoja. Varsinkaan kirjoittaessani en pysty edes kuvittelemaan kirjoittavani puhekieltä, en edes tekstiviestiin. Joskus olen kai sitä yrittänyt, mutta ei se vain jotenkin käy.
Kirjoittanut: Tiragen (Nimetön)
 • Lähetetty: 18.03.2010 17:33

Lainaus: rumanaama

tulee ihan tarkotuksella pistettyä kunnolla murtehella...

Hei mahtavaa muitaki murreihimisia Määki ruukaan yleensä kirijotella aikalailla murthella noita tilapäivityksiä ja kyllähän siitä välillä tulee kavereilta että mitä sää ny oikeen ajat takaa ko ei tosta saa selevää
Kirjoittanut: Mina (Jäsen)
 • #204
 • Arvo: Mahtigootti
 • Lähetetty: 19.03.2010 17:54
Mie kiroilen suht paljo omast mielest ainakii, mut lähinnä vaan kotoon ko puuhailen jottai omiain eikä kukka kuule.. Tässäpä näyte minun ns. tekstiviestikielestäni, jota viljelen sitten jokaisessa tekstiviestissä minkä kirjoitan Nettiin yritän muuten kirjoitella suhtkoht kirja/yleiskielellä, mitä nyt juurikin tulee noita "suhtkoht" jne puhekielisyyksiä sekaan Normisti puhun jotain Turu murttee ja Kanta-Hämee mokellukse sekotust mutta Turun murre ei oikeasti ole niin hyvin hallussa että pystyisin sitä täydellisesti ja aina tuottamaan Joskus jopa jotkut sanat täysin hakusessa suomenkielestä, joten joudunpa itseäni englanniksi ilmaisemaan. Vaikka en englantia muuten käytäkään paljon ollenkaan, mutta se oli koulussa lempiaineita, ja muutenkin kovin läheinen kieli jostain syystä, niin siksi sitä tulee käytettyä. Mesessa tai chatissa jutellessa käytän aika paljon kyllä tuota ns. tekstarikieltä, sekä mie ja sie muotoja, vaikken pohjoisesta olekaan. Harmi, Lapin murretta olisi kiva osata Ja tuo skottiaksentti on kanssa jotain.. ah, drool :P

Kiroilemiseni rajoittuu lähinnä (käsittelenpä aiheen uudestaan, hahaa!) tyyliin autolla ajaessa kun edelläajava hidastelee, saattaa allekirjoittaneelta kuulua "Voisitsä ny jumalauta yrittää edes" tai "Mene ny helvetti siitä, se mikää rekka ole" V-sanaa en juurikaan viljele, eipä tuo mihkään idä edes, mutta saa olla tosi kova kipu/hätä tjsp jotta se suusta pääsee. Ärsyyntyessäni alkaakin sitten kirosanoja putkahdella kuin sieniä sateella..
Kirjoittanut: Dineara (Nimetön)
 • Lähetetty: 08.04.2010 15:34
Kirjoitellessa jonnekin käytän yleensä yleiskieltä tai kirjakieltä, puhuessa yleiskieltä. Ensimmäistäkään murretta en osaa, mutta se ei menoa haittaa, osa sanoista kun on kuitenkin vähän jännempiä tai itse keksittyjä virityksiä, niitä on kiva viljellä Kiroilua pyrin välttämään, ei ole kovin kaunis tapa tuo, asiat voi ilmaista muullakin tavalla, mut joo, syyllistyn siihen aina välillä. Kirjakieli kuulostaa puhuttuna jotenkin kököltä, kun ei ole sitä tottunut käyttämään, ja saa kyllä muutaman oudon katseen osakseen, jos sitä alkaa veivaamaan. Toisaalta se on välillä ihan sen arvoista, ja jos nyt pistän vähänkin sivistyneempää päälle, niin siinä vaiheessa viimeistään muokataan puhe tyyliin sopivaksi (kirosanat pois, sivistyssanat tilalle ). Muutenkin tykkään välillä viljellä sivistyssanoja ihan vaan sen takia, että osalla puhekumppaneista ei oo hajuakaan niiden merkityksestä, ja sit on hauska katsella, kun ne yrittää esittää ymmärtävänsä eivätkä kehtaa kysyä
Kirjoittanut: TyynePred (Nimetön)
 • Lähetetty: 23.10.2010 10:15
No puhun mie välillä murteella ja en.
Kiroilu on toinen asia. Kiroan useasti kotona, mutta koulussa joskus. Välillä iska tai äiti valittaa kiroulusta. Se on minun ongelmani, ei heidän.
Kirjoittanut: Giffirt (Jäsen)
 • #207
 • Arvo: Mahtigootti+
 • Lähetetty: 24.10.2010 21:09
Puhun sekakieltä. Eri murteita sekaisin. Murteet tarttuvat minuun todella nopeasti. Alan oikeastaan automaattisesti tiettyjen ihmisten seurassa käyttää tietynlaista murresanastoa.
Kun muutin Raumalta Turkuun, ensimmäisen pari viikkoa kukaan ei ymmärtänyt mitä puhuin. Mikä on aika saavutus, kun välissä ei tosiaan ole kuin 100km ja murrealuekin on periaatteessa sama. Mut turklaset vaa tenttas, et miks sää puhus noi.

Nykyisin aika vähän Rauman murretta enää jäljellä. Rauman giält en ole koskaan puhunut. Se murre on valitettavasti hyvin paljon kuolemassa. Jos kiinnostaa niin vilkaiskaa ihmeessä millaisesta murteesta on kyse: URL
Tuo näkyy nykyisessä Rauman murteessa hiukan vieläkin, mutta valitettavasti todella harva tuota enää oikeasti puhuu. Itse en osaa edes vakuuttavasti puhua Rauman giält.

Minulla on kavereita ympäri Suomea, joten vähän kaikki on tarttunut ja puhetyyli saattaa joskus muuttua melkein kesken lauseen. Antaa melko jakomielitautisen vaikutelman toisinaan, mutta teen sen aivan tiedostamattani.
Kiroilusta en kauheasti pidä. Käytän voimasanoja vain korostamiseen ja aidon ärtymyksen ilmaisemiseen. Ei se nyt silleen varsinaisesti ole mielestäni paha asia kiroilla, mutta antaa huonon vaikutelman. Erityisen typerän kuuloista kun todella nuoret kiroavat, ihan vain omaa cooleuttaan todistellakseen.

Osaan myös olla vaikeaselkoinen siviilisanojen ja akateemisten termien viljelijä, mutta en pidä siitä. Minusta kiroilu ja sivistyssanoilla brassailu ovat toisiinsa rinnastettavaa toimintaa. Molemmissa on kyse lähinnä lapsellisesta kukkoilusta ja minua raivostuttaa suunnattomasti esimerkiksi kirjallisuus, jossa käytetään turhaan vaikeaselkoista kieltä korostamaan akateemisuutta, kun asian voisi selkeämmin ilmaista ihan ilman laina- ja sivistyssanoja. Kolmas vuosi yliopistolla menossa ja vastaan on tullut vähän liikaakin niitä, jotka kuvittelevat sivistyssanojen antavan yksinomaan fiksun vaikutelman. On ihailtavaa kun joku pystyy selittämään monimutkaisen asian yksinkertaisesti.
Kirjoittanut: Viikatemies (Jäsen)
 • #208
 • Arvo: Edistynyt
 • Lähetetty: 04.11.2010 16:36
Mä ite kiroilen aika vähän nykyään, yleensä silloin jos on aihetta. Muutama vuosi
takaperin mä kiroilin huomattavasti enemmän. En puhu murteilla, jonkin verran puhun kirjakieltä
mutta suurimmaks osaks yleiskieltä.
Kirjoittanut: byron (Jäsen)
 • #209
 • Arvo: Mahtigootti
 • Lähetetty: 04.11.2010 18:43
Oon niin vanhanaikainen etten jatkuvasta kiroilusta paljoa tykkää. Kirosanat menettää voimansa jos joka toinen sana on sitä itteään. Ja hirveästi ei enää huvita käyttää sanaa "v*ttu", kun se on niin kulutettu kirosana. Sen sijaan prkele ja saatana on sellaisia joita tulee usein käytettyä. Niissä on vielä sellainen viehätys, että ne ärsyttää joitain ihmisiä todella paljon, vaikka kumpikaan ei tarkoita mitään härskiä Jumalauta on myös sellainen sana, joka ei tarkoita oikeastaan mitään (tietääkseni), mutta se ärsyttää joitakin, kun se tulkitaan kristittyjen jumalaa halventavaksi sanaksi. Periaatteessahan se voisi tarkoittaa mitä tahansa jumalaa, tai ei yhtään mitään.

Niin, ja netissä yleensä kirjottelen kirjakielellä, mutta puhekieli on yleensä aika murteella vääntämistä Pitäähän sitä juuristaan olla ylpeä, ja myös puhua niin. Sitä paitsi on hauskaa, jos joku muualta päin Suomea oleva, ei ymmärrä kaikkea.
Kirjoittanut: Giffirt (Jäsen)
 • #210
 • Arvo: Mahtigootti+
 • • Muokkasi: Giffirt
 • Lähetetty: 04.11.2010 18:49

Lainaus: byron

Jumalauta on myös sellainen sana, joka ei tarkoita oikeastaan mitään

Jumala auta -> Jumal' auta -> Jumalauta. Tuskin tuossa järjestyksessä kehittynyt, mutta idea tulee varmaan ilmi.

Vaihtoehtoisia teorioita löytyy täältä: URL
Vaihda maisemaa

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Palvelun uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

 • Goottifoorumia selaa 4 vakoilijaa ja 0 jäsentä . Kävijäennätys tehtiin 13.04.2020 19:19, jolloin paikalla oli väkeä yhteensä 437 henkeä!
Järjestä treffit