Gootti.net

Ajankohtaista 1/2020: Foorumi on toistaiseksi vain lukumoodissa. Uusien viestien tai viestiketjujen lähettäminen ei ole mahdollista. Jäseneksi liittyminen ei ole mahdollista. Vanhat jäsenet voivat kirjautua sisään ja lukea sekä vastaanottaa yksityisviestejä, sekä päivittää profiilinsa tietoja.

Vaatteiden pesu ja huolto

Kirjoittanut: Chuuko (Jäsen)
  • #11
  • Arvo: Mahtigootti
  • Lähetetty: 22.01.2014 13:53
PVC:tä ei tosiaankan kuuluisi pestä pesukoneessa, ei ainakaan kovin useasti. Tuuletus ja kostealla pyyhkiminen sekä oikeaoppinen säilytys pitäisi riittää. Tarvittaessa voi ottaa käyttöön hieman vanhanaikaiseksi koetun, mutta toimivan hikiliinan esim. kainaloiden kohdalla. Vartaloa vasten vaatekappaleeseen irrotettava kangaskappale imee hien itseensä ja on helposti pestävissä. Tämä pätee loistavasti muihinkin tekstiileihin jotka eivät vesipesusta oikein välitä.

Huuhteluaineita en nykyään käytä itse ollenkaan. Huuhteluainetta ei missään nimessä saisi käyttää pyyhkeisiin eikä vaatekkappaleisiin jotka sisältävät elastaania. Toki huuhteluaineilla on muutamia hyviäkin vaikutuksia vaatteisiin, mutta mieluummin pesen ilman.

Jos pinttynyt hien haju häiritsee ja tekstiilimateriaali kestää, voi ennen pesua kokeilla liotusta laimennetussa etikkaliemessä. Itse olen ihan perus väkiviinaetikassa liottanut juuri urheiluvaatteita ennen pesukoneeseen työntämistä, ja tuntuu kyllä toimivan.

Vaatteiden ohjepesulämpötiat eivät useastikaan viittaa siihen että kuinka paljon se materiaali kestää lämpöä, vaan se liittyy kankaan värjäyksessä käytettyyn väriin ja sen pysyvyyteen. Esimerkiksi peruspuuvilla kyllä kestää 90 asteen lämpötilaa (esimerkiksi sairaalalakanoita pestään näissä lämpötiloissa bakteerien, neljästäkympistä eivät taida olla moksiskaan tappamiseks), mutta ne ovat syystä valkoisia. Eli kannattaa pestä niissä ohjelämpötiloissa, kestävät värit yleensä parempina.
Kirjoittanut: Vega (Jäsen)
  • #12
  • Arvo: Edistynyt
  • Lähetetty: 24.01.2014 23:41

Lainaus: Chuuko

Vaatteiden ohjepesulämpötiat eivät useastikaan viittaa siihen että kuinka paljon se materiaali kestää lämpöä, vaan se liittyy kankaan värjäyksessä käytettyyn väriin ja sen pysyvyyteen.


Tosiaan, ei kannata pestä niitä kamppeita yhtenään lähes kiehuvassa vedessä Kuulemani suosituksen mukaan olisi silloin tällöin hyvä käyttää korkeampaa pesulämpötilaa, siis useimmiten 60:iä nimenomaan hajuhaittojen välttämiseksi ja jotta vaatteet puhdistuisivat kunnolla - lika myös kuluttaa tekstiiliä, ja jos se ei kerran lähde viileämmässä, niin ehkäpä sitä voi harkintaa käyttäen pestä pyykit välillä kuumemmassakin vedessä.

Lainaus: Chuuko

PVC:tä ei tosiaankan kuuluisi pestä pesukoneessa, ei ainakaan kovin useasti.


Järkeilin saman pätevän PVC:hen, eli siis jos sitä normaalisti tulisi puhdistaa pelkällä kostealla pyyhkeellä, niin konepesu kerran vuoteen menisi vielä. Itse voisin ihan hyvin pestä PVC:tä koneessa jos tarve tulisi, mutta en menisi lyömään isoista summista vetoa mitä siinä käy. Pystyykö tässä kohtaa enää julistautumaan vastuuvapaaksi ?
Kirjoittanut: Elisabet Addams (Jäsen)
  • #13
  • Arvo: Edistynyt
  • Lähetetty: 16.07.2014 20:48
Tässä joitain meikäläisen ajatuksia vaatteiden huollosta, vaikka onkin vähän kertausta edellisistä. PVC:stä en tiedä, mutta muutamia perusjuttuja kuitenkin...

- Aiemmin keskustelussa tulikin jo esille se, että yritykset saattavat laittaa "varmuuden vuoksi" alhaisempia pesulämpötiloja. Toinen syy alhaiselle pesulämpötilalle voi myös olla se, että yritys haluaa profiloitua ympäristöystävällisemmäksi, koska pesussa energiaa kuluu vähemmän. Toisaalta vaatteen käyttöikä kuitenkin lyhenee kun hiki ja rasva jäävät haurastuttamaan kuituja --> seuraa siis roskaa ja tarve uudelle vaatteelle. Heittelen siis kyllä ihan surutta yleensä Gina Tricotin paidat 40 asteeseen vaikka lappu sen kieltääkin. Teknisemmissä vaatteissa saattaa sitten olla joitain viimeistyksiä jotka vaikuttavat huollettavuuteen, mutta se onkin sitten asia erikseen...

- Pinttyneiden hajujen peitto huuhteluaineella: Kuten Chuuko jo sanoikin, niin ei huuhteluainetta vaatteille joissa on elastaania. Muuten elastaani haurastuu ja katkeilee. (Näitä näkee kirpparilla aika paljon - pliis, heittäkää ne menemään älkääkä raahatko sinne pöydän täytteeksi.)

- Yleensä pesuainetta riittää pienempikin määrä kuin mitä purkin kyljessä lukee, ellei kyse ole sitten ihan aidosti likaisesta tavarasta. Esim. Rainbown pesuaineessa 3 kg:n koneelle suositellaan yli korkillista, mutta laitan aina vain 1/3 - ½ korkillisen. Säästetään siis rahaa ja luontoa. Konetta ei kuitenkaan säästöpäissään saa survoa liian täyteen muuten pyykkiin voi jäädä pesuainejäämiä ja pahimmillaan pyykki pääsee heti uusintakierrokselle koneeseen.

- Nukkaantunutta pintaa voi varovasti koittaa rapsuttaa käytetyllä sheivaushöylällä. Semitiukasti kudottuihin/neulottuihin materiaaleihin ainakin toimii. Esim. villakangastakkia on tullut käsiteltyä näin. Jos materiaali on ohutta tai vähän "hötömpää" niin sitten ei välttämättä onnistu.
Vaihda maisemaa

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Palvelun uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

  • Goottifoorumia selaa 5 vakoilijaa ja 0 jäsentä . Kävijäennätys tehtiin 13.04.2020 19:19, jolloin paikalla oli väkeä yhteensä 437 henkeä!
Järjestä treffit