Gootti.net

Ajankohtaista 1/2020: Foorumi on toistaiseksi vain lukumoodissa. Uusien viestien tai viestiketjujen lähettäminen ei ole mahdollista. Jäseneksi liittyminen ei ole mahdollista. Vanhat jäsenet voivat kirjautua sisään ja lukea sekä vastaanottaa yksityisviestejä, sekä päivittää profiilinsa tietoja.

Tyylikkyys - mitä se loppujen lopuksi on?

Kirjoittanut: Korinabambi (Jäsen)
 • #41
 • Arvo: Edistynyt
 • Lähetetty: 29.11.2012 15:49

Lainaus: iPOP

mutta vaatteillahan me kuvataan sisintämme

^ en voisi olla enempää samaa mieltä. Minusta tyylikkyys on juuri kykyä ajatella mitä laittaa päälleen, miksi siitä pitää ja mitä sillä haluaa sanoa. Vaatteen pitää tuntua hyvältä kantajastaan, mutta sen pitää myös sopia tilanteeseen: töihin menet ammattilaisena ja sinne otetaan työvaatteet, työvaatteet eivät luultavasti ole samat kuin kotiverkkarit tai klubivaatteet. Työvaatteissa voi silti näyttää persoonallisesti itseltään: asenne ja habitus kun on aika tärkeä juttu ja osa tyyliä. Sama: viihteelle mentäessä voi näyttää niin seksikkäältä kuin haluaa ja käyttäytyminen voi myös olla vapautuneempaa.

Sisäisen minuuden tuominen esiin vaatteilla on myös tärkeää. Kun itse tietää näyttävänsä hyvältä, muutkin varmasti huomaavat sen. Oma tyyli voi olla vain hieman valtavirrasta poikkeava, mutta silti yksilöllinen, jos vaatteita ja asusteita on miettinyt. Ihminen voi olla myös tyylikäs ja erottua tosi paljon. Mielestäni tyylikkyys on myös kykyä ottaa riskejä ja jakaa mielipiteitä. Tyylikäs ihminen myös osaa antaa arvoa muidenkin yksilöllisyydelle. On junttia tuijottaa muita kuin lehmä uutta porttia. Pahin tyylimoka, jonka tiedän on hiukset, joita ei selkeästi ole jaksettu laittaa.
Kirjoittanut: iPOP (Jäsen)
 • #42
 • Arvo: Mahtigootti
 • Lähetetty: 01.03.2013 21:50
Korinabambi,olen kanssasi samaa mieltä...........................
Kirjoittanut: Elisabet Addams (Jäsen)
 • #43
 • Arvo: Edistynyt
 • Lähetetty: 14.11.2014 18:44
Todella mielenkiintoinen aihe, vaikka täällä ei nyt olekaan tämän vuoden aikana paljoa trafikkia ollut.

Minusta tyylikkyys on sitä, että osaa tuoda oman persoonansa esille, rakentaa siten mielenkiintoisia asukokonaisuuksia ja myös kantaa niitä ylpeänä. Tyylikkyys on myös sitä, että hahmottaa kriittisen pisteen, tasapainoilun liian vähän ja liian paljon välillä. Tämä pätee niin peittävyyteen kuin asun yksityiskohtiinkin.

Vartalotyypin huomioimisen puolesta on vähän ristiriitainen fiilis. Sanottaisiinko, että pääasiassa kannatan pukeutumista oman vartalotyypin mukaisesti. Jos poiketaan siitä säännöstä, niin sen olisi hyvä olla tietoinen tehokeino, eikä vain vahinko. Sellaiset tehokeinot tuovat pukeutumiseen normeista poikkeavaa persoonaa ja ovat mielenkiintoisia.

Ugh. Muilla tämänvuotisia pohdintoja asiaan liittyen?
Kirjoittanut: Vanadium-I-Ching (Jäsen)
 • #44
 • Arvo: Edistynyt
 • • Muokkasi: Vanadium-I-Ching
 • Lähetetty: 17.11.2014 23:46
Olen samaa mieltä, että mielenkiintoinen aihe. Oli pakko kirjoittaa pieni tutkielma.

Harmoninen kokonaisuus?
Paremminkin: mietitty kokonaisuus.

Nähdäkseni keskeisimpiä asioita on:
Nerokkuus/ Mielenkiintoisuus/ Se, että kokonaisuus on mietitty läpi.
Sanoisin, että niin "valtakulttuurista" kuin kaikista alakulttuureista löytyy enemmän ja vähemmän tyylikkäitä edustajia.
Ns. normipukeutuja voi pukeutua tyylikkäämmin tai mauttomammin, gootteja on olemassa tyylikkäämpiä ja vähemmän tyylikkäitä. En suinkaan tarkoita, että kasarigootit ovat tyylikkäämpiä kuin pitsigootit, cybergootit tyylikkäämpiä kuin jotkut lolitat tms.. Kustakin noista alaryhmästäkin löytyy tyylikkäämpiä ja mauttomampia edustajia. Jopa hoppareista toiset ovat mauttomampia kuin toiset.

Erona tuntuu olevan se, että osa miettii enemmän asukokonaisuuttaan, eikä heidän asussaan mikään yksittäinen väri/muoto esiinny vahingossa, vaan tietoisena valintana. Sillä on syy/ tarkoitus olla siinä. Henkilö on väri- yms. valintojensa kokonaisuudella pyrkinyt luomaan tietyn olemuksen. Hänen olemuksessaan on siis joku idea, toisin kuin niillä ihmisillä, jotka nappaavat ensimmäisen vaatteen kaapista mikä osuu käteen. Tämä idea saattaa olla yksinkertaisesti: Näyttää hyvältä, eikä välttämättä näyttää feminiiniseltä, futuristiselta, retrolta, erikoiselta tms. tms. Pelkkä pyrkimys hyvännäköisyyteen on jo enemmän kuin täysi välinpitämättömyys.
Ihmisiä ovat aina viehättäneet enemmän asiat joilla on merkitys, kuin ne, joilla ei sitä ole ollenkaan.
Ei pelkästään ulkopuolelta tarjottu "objektiivinen" merkitys vaan myös ihmisen itse asettama merkitys.

Mielestäni goottityylin tapauksessa olennaista on myös, että osaa tuoda asuunsa ripauksen jotain omaa, eikä pukeudu pelkästään tusinagoottikamaan.

Mitä sitten on se harmonisuus, johon ihminen yleensä pyrkii jos vähänkin suunnittelee asukokonaisuuttaan huolella?
- Sitä, että kukin elementti liittyy jollain tavalla muihin elementteihin; joko olemalla samankaltainen, tai olemalla tarkoituksella päinvastainen tai toimimalla muiden osien neutraloijana.
- Se voisi olla sitä, että asussa käytetään sopivissa määrin (esim. just sen kultaisen leikkauksen mukaan 61,8 : 38,2) esim.
- perinteisiä ja moderneja elementtejä,
- neutraaleja ja huomiota herättäviä asioita (edelleen voidaan kysyä, mitä ovat neutraalit ja huomiota herättävät asiat),
- värittömiä ja värikkäitä elementtejä.
- ym.
Tyylikkyys tuntuu vaativan jonkinlaista tasapainoilua. Ei kuulosta kauhean tyylikkäältä, jos asukokonaisuuden joka ikinen elementti on tosi räikeä. Ne vain mitätöivät toisensa. Päinvastoin pitää olla jotain neutraalia luomassa kontrastia jollekin toiselle räikeämmälle elementille.

Ääripäiden yhdistelyä pidetään usein (tiedostamatta?) tyylikkäänä, varsinkin jos se on jollain tavalla hillittyä ja jos jompikumpi dominoi - ehkä juuri sen 61,8 % verran.

Väreistä: Vaikuttaa melko objektiiviselta, että vastavärejä pidetään yleensä hyvänä yhdistelmänä.
Toisaalta ihmiset pitävät arvossa myös erikoisia väriratkaisuja, joten värimuoti tuntuu muuttuvan jatkuvasti. Yhtäkkiä esim. lähivärit (esim. pinkki+punainen) saattaa tulla muotiin, niitä aletaan pitää tyylikkäinä vain siksi, että viimeiset 10/20 v. vastavärejä on pidetty tyylikkäinä. Mutta ehkä kyse onkin nimenomaan muodista eikä tyylistä.

Edit: On hyvä myös jos osaa käyttää värejä monipuolisesti, eli käyttää vähän harvinaisempia, murrettuja värejä, ei pelkästään kliseisiä perusvärejä..

Jos kerran tyylikkyys on jonkinlaista tasapainoisuutta, onko tyylikkyys sellainen asia, joka miellyttää kaikkien silmää?
Tuskin. Moni lapsi ei voisi vähempää tykätä äitinsä tyylikkään matyyreistä vaatteista. Ja on muutenkin monia tyylikkäitä asukokonaisuuksia, jotka eivät ole kaikkien mieleen. Silti olen sitä mieltä, että jos asu on tyylikäs, sitä on yleensä mahdollista arvostaa nerokkaana ideana yms. ja "tunnustaa tyylikkääksi", vaikkei itse siitä henkilökohtaisesti pitäisikään. Harvalla on tarvetta puhua tällä tavoin hyviä asioita asioista, joista ei pidä, mutta ei se mahdotonta ole.

Voiko yksittäinen elementti (paita, huivi tms.) olla tyylikäs ilman kontekstia?
Voi, koska sekin on itsessään kokonaisuus.

Ensimmäinen asia mikä tuli mieleen tätä kirjoittaessa oli tarkoituksenperäisyys.
Voiko asukokonaisuus olla tyylikäs, vaikka ihminen ei näytä siltä miltä hän halusi näyttää sen valitessaan?
Voiko olla tyylikäs vahingossa?
Voiko ihminen joka vähät välittää estetiikasta ja ulkonäköasioista onnistua tästä huolimatta jotenkin olemaan tyylikäs?
Intuitioni olisi vastata ei, mutta... vastaan kyllä.
Vaatiiko tyylikkyys henkilön tietoisuutta omasta tyylikkyydestään? Ei.


Sopii vielä kysyä voiko lainkaan arvioida yksittäisen henkilön tyylikkyyttä katsomalla vain hänen vaatteitaan, vai pitääkö aina ottaa huomioon muut ihmiset? Kuvitellaan esim. että kaikki ihmiset alkaisivat yhtäkkiä pukeutua tyylikkäästi olisiko kukaan yksittäinen heistä enää tyylikäs? Uskon, että tuohon mennessä tyylikkyyskäsityksemme olisi muuttunut radikaalisti.

Ja nyt romuttaakseni kaikki tähänastiset omat näkemykseni on kysyttävä:
Onko tyylikkyys ollenkaan objektiivinen asia? Voiko ylipäätänsä sanoa, että jokin ON tai EI ole tyylikästä? Tai harmonista?

Olen jotenkin tottunut ajattelemaan, että ne ovat olemassa. Jotkin kokonaisuudet vain tuntuvat niin paljon tyylikkäämmiltä kuin toiset.
Mauttomuudeksi käsitän ehkä jonkinlaisen tylsyyden ja sen, että kokonaisuuden osat eivät liity mitenkään toisiinsa, ovat jotenkin irrallisia.
Esim... Joku anarkistikuvioinen printtipaita ja 20-luvun hieno retrohattu tuntuisivat intuitiivisesti jotenkin oudolta ellei mauttomalta yhdistelmältä. Mutta entä jos niiden käyttäjä valisti tämän yhdistelmän tietoisesti luodakseen huippuavantgardistisen pukukokonaisuuden ja rikkoakseen maksimaalisesti esteettisiä perusoletuksiamme? Tällöin hän ei ainakaan valinnut tätä yhdistelmää ajattelemattomuuttaan, vaan hänellä oli siinä selkeä idea siinä missä kenellä tahansa muullakin vaatesuunnittelijalla. Tämä pistää miettimään ovatko syvimmätkin esteettiset intuitiomme vain hyvin syvälle juurtuneita makumieltymyksiä, joita me ja esi-isämme olemme jakaneet monta vuosisataa/ tuhatta, ja jotka ovat alkaneet tuntua meistä itsestään selviltä.

Tällainen relativismi on ikävä tuomio tyylikkyys-sanalle ja estetiikalle (itse ainakin masennuin hitusen tätä kirjoittaessa ja pohtiessa samalla), joten jatkan mielelläni tyylikkyydestä puhumista vanhaan malliin, ihan kuin se olisi joku todellinen asia.

Btw, suuri osa näistä asioista pätee myös musiikkiin, ainoa vaan, että kappaletta ei sanota tyylikkääksi, vaan hyväksi yms.
Kirjoittanut: marlene (Jäsen)
 • #45
 • Arvo: Edistynyt
 • Lähetetty: 25.01.2015 20:43
Niinpä,tuo tyylikkyys on sellainen asia että siitä on niin monenlaisia näkemysiä. Itse asun vanhassa,rähjäisessä rintamamies talossa joka vaikuttaa miltei asumattomalta,hoitamattomine pihoineen.Poikkeuksena 30-luvun loppua edustava musta saksalainen urheilu coupe,käyttöautoni! johon olen teettänyt verenpunaisen gootti aiheisen verhoilun mustine ruusuineen ja lepakoineen,ehkä kliseistä ,jopa jotekin pervoa. Mutta se kuvaa omistajaansa varsin hyvin,vaatteissa suosin mustaa pvc:tä ,nahkaa ja saappassa pitää olla väh.10 cm korot, ja teoriani mukaan ei voi koskaan meikata liian dramaattisesti tai pukeutua liian hutsusti. Ja mitä tulee musiikkiin niin punkki soi riittävällä volyymilla. Varokaa,ettei teistä tule kaltaistani friikiä!
Vaihda maisemaa

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Palvelun uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

 • Goottifoorumia selaa 1 vakoilijaa ja 0 jäsentä . Kävijäennätys tehtiin 13.04.2020 19:19, jolloin paikalla oli väkeä yhteensä 437 henkeä!
Järjestä treffit