Gootti.net

Ajankohtaista 1/2020: Foorumi on toistaiseksi vain lukumoodissa. Uusien viestien tai viestiketjujen lähettäminen ei ole mahdollista. Jäseneksi liittyminen ei ole mahdollista. Vanhat jäsenet voivat kirjautua sisään ja lukea sekä vastaanottaa yksityisviestejä, sekä päivittää profiilinsa tietoja.

Sensuurista

Kirjoittanut: emanon (Inkvisiittori)
 • #1
 • Arvo: Mahtigootti+
 • Lähetetty: 03.01.2009 07:23
Olenko ainoa, jota ärsyttää tällä foorumilla käytetty wordfilter-pohjainen sensuuri? Eli, jos ette ole huomanneet, palvelimella on koodinpätkä, joka muuttaa listatut kirosanat muotoon ****.
Itseäni tämä ärsyttää suunnattomasti, sillä tällä rajoitetaan mielestäni tarpeettomasti foorumilaisten ilmaisuvapautta. Typerimmillään tämä aiheuttaa jopa sen, että tietyistä bändeistä, biiseistä tai sanoituksista ei voi puhua, sillä ne sensuroidaan automaattisesti.
Haluaisinkin ylläpidolta asiallisen ja kunnolla perustellun vastauksen siihen, miksi tällainen on käytössä?
Mielestäni tuo v1ttu-sanan sensurointi on tätä MTV:n tuomaa jenkkihienostelua, jollaiseen ei pitäisi suomessa vajota. Tuskin menee keneltäkään sielu piloille, vaikka asioista puhuttaisi niiden oikeilla nimillä.
Ymmärrettävänä argumenttina voitaisiin varmasti sanoa, että pitämällä yllä tuota sensuuria, pakotetaan ihmiset vahtimaan kielenkäyttöään niin, ettei kommentit mene pelkästään siihen v-sanan hokemiseen. Mutta täällähän on kohtuullisen monta aktiivista moderaattoria, joten eikö olisi helpompaa, että he ottaisivat tarvittaessa tehtäväkseen vähän napauttaa käyttäjiä huonosta kielenkäytöstä, mikäli tämä todella on mielestänne tarpeellista?
Kirjoittanut: emanon (Inkvisiittori)
 • #2
 • Arvo: Mahtigootti+
 • Lähetetty: 03.01.2009 07:25
Sanotaanko vielä, että en ole varma onko tämä aihe nyt aivan oikealla ala-foorumilla, mutta minusta tuntuu, että jos olisin laittanut tämän sinne "tiedotteet ja ohjeet" -osioon sitä ei olisi lukenut kukaan muu kuin ylläpito.
Haluaisin kuulla myös muiden käyttäjien mielipiteitä asiasta!
Kirjoittanut: Piiskansiima (Jäsen)
 • Lähetetty: 03.01.2009 10:25
Minua asia ei varsinaisesti ärsytä, mutta olen kyllä aika pitkälti samoilla linjoilla siinä, että sanasensuuri voisi olla ennemmin moderaattoreiden valvonn***a (ja käyttäjien korvien välissä!) kuin joku automaattirobotti joka ei tajua että niitä kirosanoja voi esiintyä muissakin asiayhteyksissä kuin ns. veetuiluna. Ehkä kaikista huvittavinta oli jossain viestissä, kun sanan sisällä kirjaimet muodostivat kirosanan (tyyliin k***a - *** )ja osa sanasta oli sensuroitu!

Muox: ahhhahhahhaa... mikäs se yllättäen iski aivan normaaliin, asialliseen viestiin? Hm hm. Sensuroidut sanat ovat valvonn455a, k455a ja 455... kahdessa sanassa osana on enklanniksi taustapuolta tarkoittava kirjainyhdistelmä, joten tottakai se pitää sensuroida. Right...?
Kirjoittanut: SeKukaVaaniiSängynAlla (Jäsen)
 • #4
 • Arvo: Mahtigootti+
 • Lähetetty: 03.01.2009 10:33
Juu, täällä ollaan samoilla linjoilla. Eiköhän ne sensuroidut sanat olla kuultu jo ennenkin ja kenenkään pää ei varmaan poksahda jos ruman sanan näkee. Tietty joku raja siinäkin, ei kiroilla tarvii vaan sen takia että voi.
Kirjoittanut: Funereal Soul (Inkvisiittori)
 • #5
 • Arvo: Platinagootti+
 • Lähetetty: 03.01.2009 12:08
No väliin ärsyttää ja väliin taas se ei millään tapaa "haittaa elämääni". Tosiaan silloin, kun joidenkin kappaleiden tai bändien nimien yhteydessä iskee sensuuri niin silloin se kyllä ärsyttää. Ja samoin jos haluaa jotain asiaa jostain syystä painottaa käyttämällä jotain voima sanaa.. Mutta toisaalta jos ajattelee taas sitä nuorempaa väkeä mikä täällä käy niin kyllä se jokseenkin on parempaa, ettei me ns. isommat ihmiset viljellä hienosti mitään kirosanoja tänne urakalla. Mutta kuten tuossa tulikin jo mainituksi niin toisaalta se on täysin käyttäjän korvien välissä. Ja jokainen varmaan osaa sivistyneestikin kirjoittaa. Ja jos silloin tällöin vahvikkeena joku sensuroitu sana on siellä tekstissä niin siitä tuskin kenellekän jää traumoja. Mielestäni hyvinkin voitaisiin poistaa tuollainen sensurointi ja jättää jokaisen oman aivoituksen (tai miksei meidän valvojien huomautettavaksi) varaan se, kuinka yleisellä foorumilla kirjoitellaan..
Kirjoittanut: Unholysacrament (Aktiivi)
 • #6
 • Arvo: Mahtigootti+
 • Lähetetty: 03.01.2009 12:34

Lainaus: Funereal Soul

Mutta toisaalta jos ajattelee taas sitä nuorempaa väkeä mikä täällä käy niin kyllä se jokseenkin on parempaa, ettei me ns. isommat ihmiset viljellä hienosti mitään kirosanoja tänne urakalla.

Voi kuule, nykyän ala-asteaiset osaavat kaikki kirosanat.
Mitä tuon oman pikkulvejenkin (7-luokkalainen) menoa seurannut, niin kaveriansa kanssa kiroilevat aivan tolkuttoman paljon. Yleeensä ovat koneella ja katsvoat doomilaaksoja tms. missä ei on ängetty 3 minuuttiin 100 kirosanaa.
Yläasteella *** muutonkin *** monilla *** on *** jokatoinen *** sana *** v1ttu ***, *** ilman ***mitään *** sen *** kummempia *** syitä ***. Kuten edellisessä lauseella esimerkitöitynä (btw. hieno sana tuo esimerkitöitynä)
Kirjoittanut: Piiskansiima (Jäsen)
 • Lähetetty: 03.01.2009 12:43

Lainaus: Funereal Soul

Mutta toisaalta jos ajattelee taas sitä nuorempaa väkeä mikä täällä käy niin kyllä se jokseenkin on parempaa, ettei me ns. isommat ihmiset viljellä hienosti mitään kirosanoja tänne urakalla.


Eiköhän se ole nimenomaan tuota nuorempaa väkeä, jotka haluavat tehostaa mielipiteitään niinsanotuilla alatyylin ilmaisuilla...
Kirjoittanut: emanon (Inkvisiittori)
 • #8
 • Arvo: Mahtigootti+
 • Lähetetty: 03.01.2009 14:08
Eli on jätetty meidän tehtäväksemme näyttää hyvää esimerkkiä kielenkäytössä nuoremmalle väelle?
Ja se toteutetaan helpoimmalla mahdollisella tavalla, eli automaattisella sanasensuurilla, joka samalla rajoittaa keskustelua. Kirosanoja on aina käytetty myös voimasanoina, jotka kuuluvat suomalaiseen kulttuuriin, lisäksi joskus on asiayhteydestä johtuen mielestäni perusteltua käyttää huonoakin kieltä. Kun vielä tietyt biisien ja bändien nimet on sensuroitu automaattisesti ylläpidon toimesta, niin eiköhän samalla kielletä kokonaan moisista puhuminen. Esimerkikisi "Musiikki ja muusikot" -foorumiin voisi laittaa merkinnän:
"Keskustelu kielletty levyistä joiden pinnassa on "Parental Advisory - Explicit Content" -merkintä".
Jos joku teini käyttää sitä v-sanaa välimerkkinä, sen sensuroiminen tuskin tekee viestistä yhtään sen mielenkiintoisempaa, tarpeellisempaa tai älykkäämpää. Missä siis hyöty?
Kirjoittanut: Funereal Soul (Inkvisiittori)
 • #9
 • Arvo: Platinagootti+
 • Lähetetty: 03.01.2009 14:18

Lainaus: Unholysacrament

nykyän ala-asteaiset osaavat kaikki kirosanat.

Jeps, sitä kyllä valitettavasti ei voi olla kuulematta. Mutta siinähän se onkin, ettei tarttisi samalla päästä sitä kirjoittamaan ja viljelemään kirjoituksissa samalla tapaa, kuin ns. normi puheessa. Sellaista olisi niin rasittavaa lukea. Ja sellaisia alkaa vaan lähinnä sen vitutuksen ohella säälimään.
Kirjoittanut: Severana (Jäsen)
 • #10
 • Arvo: Mahtigootti+
 • Lähetetty: 03.01.2009 14:34

Lainaus: emanon

tietyistä bändeistä, biiseistä tai sanoituksista ei voi puhua, sillä ne sensuroidaan automaattisesti

Tämä on kyllä vähän kökköä. Toisaalta sensurointi ei minua ärsytä ollenkaan, päinvastoin tulee välillä mietittyä, voisiko asiansa ilmaista vähän sivistyneemmin. En ole itse sen siistimpi ulosanniltani, mutta en varsinaisesti myöskään halua saada silmilleni kenenkään angstia sanallisessa muodossa. Kohtuudella voimasanoja on ok minun puolestani. Me foorumilaiset pystymme varmasti kommunikoimaan keskenämme toisiamme loukkaamatta, vaikka kirjoituksiamme ei sensuroitaisikaan nykyiseen tapaan. Luulen, että kirosanasuodattimen on tarkoitus suojata meitä myös ulkopuolisilta trollauksilta.

Tämä aihe on suljettu. Et voi lähettää tähän aiheeseen vastausta. Aihe on todennäköisimmin suljettu siksi, että siinä käsiteltävä asia on puitu perinpohjaisesti ja ns. kaluttu loppuun, tai sitten aihe ei ole enää ajankohtainen (jos viestiketjussa on käsitelty esimerkiksi festivaalia tai konserttia), tai sitten samasta aiheesta on ollut keskustelua jo aikaisemmin. Goottifoorumilla on myös tapana sulkea sellaiset viestiketjut, jotka sisältävät sata (100) sivua, ja avata uusi viestiketju samasta aiheesta toisaalla. Voit halutessasi kysyä foorumin valvojilta tai ylläpidolta syytä tämän viestiketjun sulkemisen syistä.

Vaihda maisemaa

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Palvelun uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

 • Goottifoorumia selaa 1 vakoilijaa ja 0 jäsentä . Kävijäennätys tehtiin 04.01.2022 03:50, jolloin paikalla oli väkeä yhteensä 501 henkeä!