Gootti.net

Ajankohtaista 1/2020: Foorumi on toistaiseksi vain lukumoodissa. Uusien viestien tai viestiketjujen lähettäminen ei ole mahdollista. Jäseneksi liittyminen ei ole mahdollista. Vanhat jäsenet voivat kirjautua sisään ja lukea sekä vastaanottaa yksityisviestejä, sekä päivittää profiilinsa tietoja.

Ei-goottibändit.

Kirjoittanut: Nordis (Jäsen)
 • Lähetetty: 17.12.2010 12:53

Lainaus: UndyingDreams

Jos sinulla oli siinä iässä paska musiikkimaku ja vielä noiden viimeisten kolmen sanan mukainen ajattelutapa, niin ei se välttämättä tarkoita, että kaikki nykypäivänä genreistä puhuvat olisivat jääneet sille tasolle tai koskaan olleetkaan tuolla tasolla. Itse en luojan kiitos ole joutunut kokemaan tuota elämänvaihetta. Ja enpä muuten ole törmännyt tuohon "kaikki mun oman musagenren ulkopuolinen on paskaa" -asenteeseen muuten kuin juuri noissa hevipiireissä. Yllätys yllätys


Taisit sivuuttaa tuon miun toisen viestin kokonaan? Minä taas olen törmännyt tuohon viimeisen lauseen ilmiöön piireissä kuin piireissä, sekä aikuisten että teinien osalta. Jos pitää muiden musiikkimakua "paskana" niin lienee turha odottaa kovinkaan henkevää keskustelua sen syvemmistä ulottuvuuksista

Lainaus: UndyingDreams

En ymmärrä. Miksei musiikin harrastajat saisi pohtia vähän syvällisemmin musiikin ulottuvuuksia, varsinkin foorumilla joka keskittyy musiikkialakulttuuriin. Ymmärrettävästi täällä pyritään keskustelemaan goottimusiikista (gootti.netissä muistaakseni ollaan kuitenkin) ja sen määritteistä, ulottuvuuksista ja rajoista. Musiikkia voi muutakin kuin vain kuluttaa. Täällä varsinkin on muusikoita, säveltäjiä, sanoittajia ja ties ketä taiteilijoita, ja keskustelu sen mukaista. Ainakin parhaimmillaan :p


Äh ja äh. En ole tuominnut keskustalua missään vaiheessa, vaan todennut että kaikenlainen juupas-eipäs -vääntö ja hampaiden kiristely siitä onko artistin X biisi Y alagenren alagenreä A vaiko sittenkin sen variaatiota B on mielestäni lapsellista. En ole myöskään väittänyt että sitä harrastettaisiin täällä, mutta aina se pulpahtaa jossakin pinnalle ja silloin meikäläinen yleensä lopettaa musiikista puhumisen siihen paikkaan ja poistuu takavasemmalle. T. harrastelija-muusikko-säveltäjä-tiesmikätaiteilija.

Lainaus: UndyingDreams

Mun osalta tästä "vouhottaminen" liittyy lähinnä siihen yleiseen vouhotukseen siitä, miten media levittää väärää tietoa, ja vieläpä paljon vakavemmissa asioissa. Että miten joku kulttuuritoimittaja ei viitsi ollenkaan tarkastaa mistä puhuu?

Jos Suvi-Anne Siimes pyörisi Stockalla mustassa pitsissä ja raskaassa meikissä ja sinun pitäisi repiä siitä otsikko, niin muotoilisitko sen niin että miljoona suomalaista tajuaa sen vaiko niin että muutama gootti sivuuttaa sen kitisemättä? Muiden kuin musiikkilehtien toimittajilla tuntuu myös olevan aika heikko pätevyys levyjen arvostelemiseen, joten ihmekös tuo jos virheitä tulee. Goottirock ja kumppanit eivät kuitenkaan ole ihan niitä ykkösiä mitä tunnettavuuteen tulee, ja varsinkin pienemmissä lehdissä ne kaikki levyt lankeavat yleensä yhdelle tyypille. Tokihan aika monet isommatkin artikkelit gooteista sortuvat olemaan ihan täyttä puuta heinää ja niistä paistaa aika selvästi läpi se, että ne on tehty omien olettamuksien pohjalta. Tai sitten niissä haastatellut henkilöt ovat sanoneet kuuntelevansa juurikin sitä heviä ja teksti on sovellettu ja sävelletty sen mukaan. Mene ja tiedä.

Lainaus: UndyingDreams

Minä oletan. Tämä on sentään ainakin olevinaan goottifoorumi. Luulisin että tämä on tarkoitettu goottihenkisille ihmisille, ja kyseinen kulttuuri sattuu olemaan musiikkialakulttuuri. Jos musiikkiasiat ei kiinnosta niin miksi kirjoittaa musiikkialakulttuurin foorumin musiikki ja muusikot -osioon?

Lainaus: UndyingDreams

Joo.. Mutta kun täällä kun on niitä "minulle tämä on estetiikkaa" ja "goottimusa on paskaa mutta minua syvästi viehättää hautausmaat, vampyyrit ja 1800-luku" -tapauksia, niin tän alakulttuurin pohjimmainen idea jää ihan hämärän peittoon.

Terva, höyhenet ja köydet valmiiksi, mutta minusta nykyhetken goottikulttuurilla on paljon enemmän tekemistä estetiikan kuin musiikin kanssa. Veikkaisin että iso osa tämän foorumin nuoremmasta väestä ei edes tiedä mitä on goottirock, saati sitten että pitäisivät siitä mikäli sattuvat sellaista kuulemaan. TJEU: "Metalli vs. goottimusa" -topic.

"Jää vähän tän rytmillisen musiikin kulttuuri hämärän peittoon kun kaiken maailman vaatteita käyttävät ja taloissa asuvat nykyimmeiset tulevat puhumaan muusta kuin kivien yhteen hakkaamisesta."

Lainaus: UndyingDreams

Ja sit kun täällä joku yrittää keskustella siitä itsestään, eli goottimusiikista niin sit haukutaan lapselliseks genrepoliisipelleks.

Taisi osua ja upota Mainitsen vielä uudelleen, että en siis viitannut tähän foorumiin, sinuun tai keneenkään muuhunkaan käyttäjään. En edes suoraan sanottuna muista yhtään postaustasi, joten henkilökohtainen hyökkäys on nyt syntynyt jossain muualla kuin täällä päässä. Tällä foorumilla keskustelu on sentään pääosin meikäläisenkin järjen sallimalla tasolla.


Edit: Pari selkeitystä.
Kirjoittanut: Ratpick (Jäsen)
 • Lähetetty: 17.12.2010 13:55

Lainaus: Nordis

Terva, höyhenet ja köydet valmiiksi, mutta minusta nykyhetken goottikulttuurilla on paljon enemmän tekemistä estetiikan kuin musiikin kanssa.

karvalegginsit

Nämä kaksi argumenttia ovat ristiriidassa.
Kirjoittanut: phaeryen (Jäsen)
 • #293
 • Arvo: Edistynyt
 • Lähetetty: 18.12.2010 21:19
Muovitukan eri variantit, vaatteet, tatskat, lävärit ja accessoryt ovat olleet jo pitkään paljon keskeisemmässä osassa koko juttua kuin tämä ns. musiikki. Goottirockista keskusteleminen on muutenkin sinänsä typerä ajatus, kun kukaan ei suostu edes avaamaan sitä pyhää lehmää käsitteenä. Goottirokkiin voidaan viitata ja sillä voidaan ratsastaa, muttei kukaan oikeastaan haluakaan miettiä, mitä se on/oli, onko sitä enää, ja jos ei ole(minun mielestäni ei ole), mitä se on joskus ollut. Miksi se on joskus ollut ja mihin se on mennyt tai kuollut, jos on. Ja jos sattuu yrittämään, niin alkaa kauhistelu ja jollain kusenpolttamilla wikipedia jne. -linkeillä päähän hakkaaminen.

Samasta G-musiikillisesta perimästä ja osin goottien 'omimista' kasarijutuista lainataan edelleen, ja uutta musiikkia julkaistaan, mutta ilmeisesti sitä, tai mitään, modernimpaa musiikkia ei itsessään saa missään nimessä mieltää gootiksi, vaan kaikki pitää väkivaltaisesti lanata maahan "homona", "indienä", tai vielä vaihtoehtoisesti voit valita tähän jonkin muun hassun termin. Erilaiset pop-liitteiset hatarat viritelmät ovat olleet suosiossa vuosien saatossa, sitä ennen kaikki rakennettiin jonkin sortin alternative-ajatuksen ympärille. Termistöä kyllä riittää. Tätä varsin voimakasta irtiottoa koko *G*-sanasta ollaan harjoitettu myös musiikin esittäjien toimesta, ja ihan Suomessakin. Tulee heti mieleen ainakin yksi Rumban artikkeli, jossa silloisen Angelica Kultin laulajatar ja Iconcrashin pääarkkitehti olivat esittelemässä ihmisille 'melopop'-nimistä musiikkisuuntausta, jolla ei, tietenkään, ollut yhtään mitään tekemistä minkään *G*-asian kanssa. Vaikka meiningin *G*-asteisuus on melko selvästi nähtävissä/muistettavissa silloisesta kuvastosta, soitettujen konserttien ympäristöistä, ja melkein kehtaisin väittää, että kuultavissa myös äänitteiltään. Mielestäni myös Violaa markkinoitiin vahvasti synkälle porukalle, mutta siinäkin oli selvästi mukana tämä julistautuminen pop-orkesteriksi. Vähän siinä hengessä, että 'me ei itse olla missään nimessä gootteja, meidän musa ei ole goottia, mutta meille on suunnattoman tärkeätä, että gootit diggailevat meidän musasta - ostavat levyjä ja käyvät keikoilla. Varjo menee tähän orkesterien nippuun sikäli, että oli joku yhteinen pieni levy-yhtiökin, minkä kanssa nämä kaikki olivat tekemisissä. Ja lisäksi tokikin menehtynyt Henry(i?) Waldé(?)n soitti sekä Angelica Kultissa että Varjossa kitaraa. Varjon tapauksessa taisi kuitenkin olla niin, ettei siinä yritetty piilotella minkään onnettoman pop-kulissin takana vaan homman nimi oli varovaisen avoimesti sitä G-asiaa, näin muistelisin.

En ole ihan varma mistä tämä kaikki johtuu. Eikä kukaan myöskään suostu mitään itsenäistä esitystä antamaan siitä, miksi esimerkiksi se tietty nippu ennen vuotta 86 julkaistuista pitkäsoitoista on aivan varmasti luokitukseltaan 'goottirokkia', paitsi, että niin yleisesti ymmärretään ja niin on kirjoitettu oman aikansa musiikkijournalismissa. Mikä on tokikin se olennaisin syy-yhteys siihen, miksi niin yleisesti nykyäänkin mielletään. Sitäkö on pidettävä jumalan sanana sitten, aikalaisten rustaamaa paskaa pop-journalismia? Sen taso ei nimittäin ole juuri koskaan ollut mikään kovin häävi. Varmaa on nähtävästi vain se, että omien korvien ja oman järjen käyttö on täysin kiellettyä ja väärin.

Näillä pelimerkeillä kun edetään niin tulos on juurikin odotetun ja nähtävissä olevan kaltaista.
Kirjoittanut: Ratpick (Jäsen)
 • Lähetetty: 19.12.2010 01:02
Komppaan tässä phareyeniä aika paljolti. "Gootti" on kirosana, jota jopa monet selkeästi kasari-"gootti"-bändeistä vaikutteita ottavat, ja jopa siihen kastiin kuuluvat, bändit yrittävät ottaa pesäeroa. Esimerkkeinä tästä ovat mm. Sisters of Mercy, joiden laulaja Andrew Eldritch väittää hanakasti edelleen, ettei SoM ikinä ollut goottirokkia, ja läheisemmin monet goottivaikutteista musiikkia soittavat indiebändit jotka puhuvat musiikistaan enintään post-punk vaikutteisena. Oma lukunsa ovat selkeästi goottivaikutteiset indiebändit kuten Frank (Just Frank) ja KASMs, jotka selkeistä vaikutteistaan huolimatta ovat päättäneet keksiä ihan omat genrensä (katso "brutal wave" ja "shriekbeat").

Itsestäni tämä vastahakoisuus puhua goottirokista johtuu juuri siitä, että gootit ovat näennäisesti aivan jäätävän noloa porukkaa eikä kukaan halua vahingossakaan luoda mitään yhteyttä heihin. Tällä myös selittyy se, että kun indiepuolen hommissa on muutamaankin otteeseen yritetty luoda jonkinlaista kattotermiä hyvin goottivaikutteisille indiebändeille, on tuo ruma G-sana jätetty pois koko keskustelusta. Näin ollen ollaan saatu aikaan sellaisia neronleimauksia kuin "new grave," "grave wave" ja "the new thing" (hyi hitto).

Toisaalta, on kuitenkin huomattava, että myös sellaisia bändejä jotka myöntävät oman goottiutensa ja hyväksyvät sen löytyy ja heille löytyy myös oma kuulijakuntansa, JOSTA SUURIN OSA LÖYTYY KUITENKIN GOOTTISKENEN SISÄLTÄ. Tästä johtuen on mielestäni aivan täysin mahdollista puhua goottirokista muutenkin kuin pelkästään 80-lukulaisena ilmiönä.

Goottirokki on sitä, että soitetaan A-mollissa punkkia hautausmaista ja lepakoista, mutta punk-bändeistä poiketen välillä on mukana syntikka. Laulajan ääniala on joko maanisesti ylärekisterissä tai depressiivisesti baritonissa. Sitten lauletaan "Hey now, hey now now, sing this corrosion to me" kunnes viesti menee perille.

MUOKS: Unohtui vielä yksi tapaus. On olemassa myös bändejä, jotka musiikin ja imagon puolesta ovat (väitettävästi) gootteja, mutta joita alakulttuurinen goottiskene ei hyväksy. Näistä kotimaalaisittain esimerkkinä toimisi esimerkiksi The 69 Eyes. Vaikka heidän musiikkinsa olisi kuinka huonoa, se on kuitenkin selkeästi goottirock-vaikutteista.
Kirjoittanut: UndyingDreams (Mister Halloween 2008)
 • #295
 • Arvo: Mahtigootti
 • • Muokkasi: UndyingDreams
 • Lähetetty: 20.12.2010 22:01

Lainaus: Nordis

os pitää muiden musiikkimakua "paskana" niin lienee turha odottaa kovinkaan henkevää keskustelua sen syvemmistä ulottuvuuksista.....
......En edes suoraan sanottuna muista yhtään postaustasi, joten henkilökohtainen hyökkäys on nyt syntynyt jossain muualla kuin täällä päässä


No joo.. tuossa osuit oikeaan Taisin vähän turhan kiihkeästi havainnollistaa pointtiani. Ei mitään henkilökohtaista ollut tarkoitus tuohon sisällyttää, joten pahoitteluni!

Lainaus: Nordis

nykyhetken goottikulttuurilla on paljon enemmän tekemistä estetiikan kuin musiikin kanssa

Lainaus: phaeryen

Muovitukan eri variantit, vaatteet, tatskat, lävärit ja accessoryt ovat olleet jo pitkään paljon keskeisemmässä osassa koko juttua kuin tämä ns. musiikki.


Tästä jaksan edelleenkin olla eri mieltä. En ainakaan ole tämäntyylistä meininkiä huomannut omissa piireissäni. Kyllä se musiikki ainakin on ykköspuheenaihe edelleen täällä päin. Tai sitten olen itse eksynyt ihan väärään "skeneen" ja ne tosigootit on jossain ihan muualla. Noita esteettisiä, oman näkemykseni mukaan goottiskenen ulkopuolisia, tyyppejä kyllä riittää. Enkä muutenkaan ihan helposti osaa käsitellä tuota termiä "nykyhetken goottikulttuuri" kun en tiedä mitä se nyt muka sisältää. Yhtä hyvin nää muovitukat ja Emilie Autumnit voivat jonkun mielestä olla sitä nykyajan goottimeininkiä, ja jonkun toisen mielestä ulkona koko skenestä.

Lainaus: Ratpick

The 69 Eyes. Vaikka heidän musiikkinsa olisi kuinka huonoa, se on kuitenkin selkeästi goottirock-vaikutteista.


Ei se mun mielestä huonoudestakaan kiinni ole. Kyllä mä allekirjoitan jonkun Syyskuunkin suomigoottibändiksi vaikka se on omasta mielestä ihan surkeata kamaa, kun taas 69 Eyesillä on muutamia ihan hyviä biisejä, eivätkä silti mun mielestä kuulu goottiskeneen noin niinkun bändinä yleisesti. "Gothic Girl" tosin on aika stereotyyppinen goottirock-biisi, sitä lienee vaikea kiistää.

Toisaalta bändin "Goth'n'Roll" -boksissa olevaa lehtistä lukiessani tuli kyllä aika selväks, että niille jätkille on enemmän kuin selvää se mitä pidetään goottirokkina ja mitkä on just sen genren erityispiirteet. Jyrkin selityksistä päätellen ne vaan kyllästy alkuperäsen goottirokin munattomuuteen ja päätti tehdä samaa musiikkia mutta paljon asenteikkaampana ja rokkaavampana. Just sellaiselta goth'n'rolliltahan tuo kuulostaakin. Niinkun jos Andrew Eldritchiks autotuneattu Lost Boys -moottoripyöräjengiläinen olis perustanu rokkibändin.
Kirjoittanut: HepZusi (Mister Halloween 2007)
 • Lähetetty: 21.12.2010 16:30

Lainaus: UndyingDreams

Kyllä se musiikki ainakin on ykköspuheenaihe edelleen täällä piän. Tai sitten olen itse eksynyt ihan väärään "skeneen" ja ne tosigootit on jossain ihan muualla. Noita esteettisiä, oman näkemykseni mukaan goottiskenen ulkopuolisia, tyyppejä kyllä riittää.

Joo kyllä se estetiikasta kaakattaminen on ämmien touhua. Ja kun inttiäkään ei oo tullu eikä tuu käytyä ni mistäs muusta sitä vois höpöttää, ku et minä vuonna se joku bauhausin sinkku-bootleg tuli siellä jossain, soittamisesta, kitaraefekteistä, panemisesta ja dokailusta. ;----)
Kirjoittanut: Ratpick (Jäsen)
 • Lähetetty: 21.12.2010 19:41

Lainaus: UndyingDreams

Just sellaiselta goth'n'rolliltahan tuo kuulostaakin. Niinkun jos Andrew Eldritchiks autotuneattu Lost Boys -moottoripyöräjengiläinen olis perustanu rokkibändin.

Toi kuvaa itse asiassa tosi hyvin 69 Eyesin saundia ja just sen takia sanoisin, että niiden musiikki voidaan laajalti luokitella goottirokiks. Siinä on selkeitä vaikutteita goottirokista vaikka sitä "munaa" on enemmän.

SuomigoottiSKENEN kanssa 69 Eyesin musiikilla ei ole mitään tekemistä, mutta se johtuu mielestäni enemmän siitä, että suomalaisille gooteille 69 Eyes näyttäytyy ensisijaisesti joko hirveänä kurana (allekirjoittanut) tai liian mainstreamina skenelle joka on kuitenkin edelleen alakulttuurinen. Sanotaan näin, että jos 69 Eyes ei olisi niin massan suosiossa kuin ovat nykyään niin kyllä suomalaiset skeneilijät heidät ottaisivat piireihinsä mukaan, jos ei musiikillisten avujen vuoksi niin ainakin säälistä/myötähäpeästä.
Kirjoittanut: phaeryen (Jäsen)
 • #298
 • Arvo: Edistynyt
 • Lähetetty: 21.12.2010 20:12
Yritin päästä käsiksi johonkin perustavanlaatuisempaan, mutta jouduinkin harmikseni palaamaan keskustelun ääreen, jossa hymiöillä kyllästäen mietitään sitä, että onko 69 silimää goottia vai ei. Oikeasti. Kymmenen vuotta sitten, viimeistään, pystyyn kuollut debatti sekin. Hyvin vedetty.
Kirjoittanut: Ratpick (Jäsen)
 • Lähetetty: 21.12.2010 21:05

Lainaus: phaeryen

Yritin päästä käsiksi johonkin perustavanlaatuisempaan, mutta jouduinkin harmikseni palaamaan keskustelun ääreen, jossa hymiöillä kyllästäen mietitään sitä, että onko 69 silimää goottia vai ei. Oikeasti. Kymmenen vuotta sitten, viimeistään, pystyyn kuollut debatti sekin. Hyvin vedetty.

"Herp derp, en jaksanut ottaa kantaa muihin esiin tulleisiin pointteihin, joten takerruin tuohon, että voin todistaa älyllisen ylemmyyteni joutumatta käsittelemään yhtään muiden keskutelijoiden väitteistä."
Kirjoittanut: UndyingDreams (Mister Halloween 2008)
 • #300
 • Arvo: Mahtigootti
 • Lähetetty: 21.12.2010 23:22

Lainaus: phaeryen

Yritin päästä käsiksi johonkin perustavanlaatuisempaan


Olet täysin väärällä foorumilla
Vaihda maisemaa

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Palvelun uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

 • Goottifoorumia selaa 2 vakoilijaa ja 0 jäsentä . Kävijäennätys tehtiin 04.01.2022 03:50, jolloin paikalla oli väkeä yhteensä 501 henkeä!
Järjestä treffit