Warning: Use of undefined constant default_charset - assumed 'default_charset' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/kuopassa/public_html/keskustelu/index.php on line 3
koppoti koppoti goth! - Sivu 22

Gootti.net

Ajankohtaista 1/2020: Foorumi on toistaiseksi vain lukumoodissa. Uusien viestien tai viestiketjujen lähettäminen ei ole mahdollista. Jäseneksi liittyminen ei ole mahdollista. Vanhat jäsenet voivat kirjautua sisään ja lukea sekä vastaanottaa yksityisviestejä, sekä päivittää profiilinsa tietoja.

koppoti koppoti goth!

Kirjoittanut: Melia (Aktiivi)
 • #211
 • Arvo: Mahtigootti
 • • Muokkasi: Melia
 • Lähetetty: 15.03.2009 16:46

Lainaus: kuopassa

Tiedättekös heppatytöt, että miten suurta taakkaa jaksaa yksi hevonen selässään kantaa? Ainakin länkkäreissä kopukka pystyy nelistämään aikamoista haipakkaa vaikka on lännensankarin lisäksi neitokainen takapenkillä. Olisiko siis joku 100 kilogrammaa sellainen mikä vielä menee selän päällä?


Tämäpä riippuu vallan hevosesta, löysin tällaisen pätkän toiselta foorumilta:

FEIFin hevosten hyvinvointityöryhmän suositus on että ratsastajan paino voi olla maksimissaan 20-30% hevosen painosta (tarkoittaa että pienelle (300 kg) issikalle 60-90 kg ja isolle (400 kg) 100-120 kg). Soveltaen: 20 % huonokuntoisella tai nuorella issikalla / taitamattomalla ratsastajalla ja 30 % hyväkuntoisella hevosella ja osaavalla ratsastajalla. Suurin osa ratsukoista sijoittuu tuohon väliin 350 kg/25% = n. 90 kg.

Näyttäisi koskevan issikoita, mutta ehkä tuosta saa jotain osviittaa... kuulostaa kyllä hurjalta tuo 90 kg pienelle issikalle! Itse päästäisin tuollaisen 120 henkilön kiloisen jonkun rotevan suokin selkään, mutta päivittäin niin pahaa rasitusta ei kyllä mikään hevonen kestä.

Ja todella ratsastajan tasapaino ja taidot vaikuttavat asiaan, ympäriinsä höllyvä massa on vaikeampi kantaa kuin tiukasti oikealla paikalla istuva. Täten se ei ole ihan niin kiloihin sidottu asia...
Kirjoittanut: kuopassa (Ylläpitäjä)
 • Lähetetty: 15.03.2009 17:00
Kiitos tiedosta, Melia. Aika vahva rakenne sellaisessa hepassa jos pystyy selkä katkeamatta kyytsäämään jotain satakiloista lastia. Luulisi kivuttominta hepalle olla jos lasti olisi sijoitettu suoraan etu- tai takajalkojen päälle. Tai jos painopiste olisi jaettu tasaisesti koko hevosen ylävartalon päälle. Ratsastajan voisi olla ehkä parasta käydä makuulle siihen hepan selälle. Ihme kun ette ole itse keksineet tätä! Heittelen näitä kehitysideoita noihin hevostelujuttuihin ihan lennosta vaikka en ole mikään cowboy. Toiset vaan osaa.
Kirjoittanut: Piiskansiima (Jäsen)
 • Lähetetty: 15.03.2009 18:32

Lainaus: Tiragen

Eräs ystäväni vouhottaa pahemman päälle siitä kun ratsupuolella eivät osaa kylmätä niitä jalkoja.


Jaa... eikös yleensä vouhkata nimenomaan siitä miten ratsuihmiset ylihoitavat hevosiaan...? Eipä meillä enää pahemmin harrasteta jalkojen kylmäystä vaikka tarvetta ehkä olisi, välillä tuntuu siltä että hyvä jos ihmiset ehtivät riisua hevosensa ennen paikalta liukenemista.
Kirjoittanut: Malys_ (Jäsen)
 • Lähetetty: 15.03.2009 19:34

Lainaus: Melia

Näyttäisi koskevan issikoita, mutta ehkä tuosta saa jotain osviittaa... kuulostaa kyllä hurjalta tuo 90 kg pienelle issikalle!


Niin kuulostaa jos keskimäärin vastaavan kokoisen ponin selkään maksimi on n. 65 kg normaalissa käytössä. En ole koskaan oikein ymmärtänyt miksi pienen hevosen selkään pitää kavuta kun sopivammankin kokoisia ratsuja on. Vain sen takia että Islannissakin niin tekevät. Ainoa vaan ettei siellä Islannissakaan ole muita hevosia joten on ollut pieni pakko ratsastella niillä mitä on.
Esim. welshejä pidetään yleisesti hentoisina kauniin ulkonäkönsä vuoksi vaikka todellisuudessa mounteista, C- ja D-sektion poneista löytyy todella vankkojakin yksilöitä. Ainakin C-sektion poneja on aikoinaan käytetty vaikeissa vuoristo-olosuhteissa lammaspaimenten ratsuina, muissa maatilan töissä ja nykyään vaellusponeina, aivan kuten issikoita Islannissa. Silti kukaan normaalikokoinen aikuinen ei kapua jötkönkään pikkuwelshin selkään, kuin ehkä koulutuksen tai läpiratsastuksen vuoksi tai kurinpalautuksen yhteydessä, vain sen vuoksi kun alkuperäismaassakin niin on tehty.
Issikoitten rakenteessa ei tietääkseni ole mitään sen kummempaa eroa poneihin tai muihin hevosiin verrattuna. Onhan ne yleisesti ottaen melko vankkarakenteisia mutta niin on monissa poniroduissakin vantterampia yksilöitä (connemarat, new forestit, shettikset). Enkä puhu nyt mistään pelkästä mahan ympäryksestä...

Lainaus: kuopassa

Ratsastajan voisi olla ehkä parasta käydä makuulle siihen hepan selälle.


Oi, mikäs olikaan mukavempaa muksuna kuin pötköttää ponin pyöreän selän päällä aurinkoisena kesäpäivänä samalla kun poni rouskutti ruohoa.
Tietysti jos siellä selässä meinaa muutakin tehdä kuin vaan matkustaa mukana, voisi olla aika haastavaa.

Lainaus: Piiskansiima

Jaa... eikös yleensä vouhkata nimenomaan siitä miten ratsuihmiset ylihoitavat hevosiaan...?


Joo, niin minäkin olen kuullut. Kyllä meiti tallilla heppoja pidetäänki loimien alla ja jalat kääritään pinteleihin yms., vaan ei kyllä yleensä tarpeettomasti. Ja kyllä kylmätään hepojen jalat ainakin raskaamman liikutuksen jälkeen, jalkavaivaiset muutenkin.
Kirjoittanut: Bianco (Jäsen)
 • #215
 • Arvo: Edistynyt
 • Lähetetty: 15.03.2009 22:21

Lainaus: Tiragen

Tuli mieleen että harrastetaanko ratsastuskouluilla yms muilla ratsutalleilla hevosten jalkojen letkuttamista? Eräs ystäväni vouhottaa pahemman päälle siitä kun ratsupuolella eivät osaa kylmätä niitä jalkoja.

Silloin kun minä olin tuntihevosen hoitaja, niin kesäisin letkutettiin ja talvisin läträttiin linimenttiä tarpeen mukaan. Omalla hoitohevosellani tapasi nestettä kertyä, joten jalat kylmättiin jos oli ollut estetunnilla tai muuten tehnyt tavallista pidemmän/rankemman päivän.

Mitä hevosen kantokykyyn tulee, niin issikkaa pidetään usein poikkeustapauksena (mitä en itse ihan ymmärrä), ja virallisissa lähteissäkin sanotaan usein issikan painorajaksi 100kg. Ja Melian pointin ratsastajan vartalonhallinnasta allekirjoitan. Lyhyt ja painava ratsastaja, ns. hyllyvä läskikasa, on varmasti epämiellyttävämpi kuin iso mies, jolla saattaa olla painoa paljonkin enemmän, mutta jonka paino on järkevämmässä ja paremmin kontrolloitavassa muodossa.
Kirjoittanut: Faith Black (Aktiivi)
 • #216
 • Arvo: Mahtigootti++
 • • Muokkasi: Faith Black
 • Lähetetty: 15.03.2009 23:27
Joillakin talleilla on painorajat asetettuna. Meillä ei (tietääkseni) sellaista ole, mutta ehdottoman ammattitaitoiset ja maalaisjärkeä omaavat ratsastuksenopettajat ja tallityöntekijät varmasti sanovat ei kiitos +120 kiloisten ratsastusinnokkuudelle (varsinkin nyt, kun tuo tallin suurimpiin, lähes kaikkien ratsastettaviin kuuluva Neppa kuoli).

Hevostalli.netin sennupalstalla on käyty useampaakin otteeseen kovaa kädenvääntöä tuosta tallien painorajoista, ja toisaalta ymmärrän miksi isommat ihmiset kokevat tulevansa syrjityiksi, enkä ymmärrä 70kg ehdotonta painorajoitusta, juurikin Melian mainitsemasta syystä, että ratsastaja voi olla hyvinkin taitava ja hyvän tasapainon omaava. Mutta näitä oikeasti läskejä painorajoista valittajia en kykene ymmärtämään. Hevosen parhaaksi se on, ei syrjintää.

Lainaus: Piiskansiima

Eipä meillä enää pahemmin harrasteta jalkojen kylmäystä vaikka tarvetta ehkä olisi, välillä tuntuu siltä että hyvä jos ihmiset ehtivät riisua hevosensa ennen paikalta liukenemista.

Eipä täälläkään pahemmin jalkoja letkutella paitsi kesäisin yleensä muun ratsastuksen jälkeisen hoidon ohessa.
Mutta mainitsemasi "ratsastajien liukeneminen paikalta" on tuttua täälläkin, varsinkin nuorempien keskuudessa. Monet riisuvat ratsultaan varusteet ja lähtevät sitten kiirellä "Kun isi odottaa jo". Minä usein käyn sitten näidenkin ratsastajien ponit harjaamassa ja jalat katsomassa, tallityöntekijöiden kanssa tuli kerran puhuttua siitä, että kun tallissa on lähemmäs 50 hevosta, ei kaikkia mitenkään ehdi harjaamaan ja tarkastamaan joka päivä, jolloin hevosten hoitaminen jää tuntilaisten ja muiden tallilla pyörivien hoitajien harteille.
Kirjoittanut: Piiskansiima (Jäsen)
 • Lähetetty: 16.03.2009 01:17
Meillä taas tuntuu, että nuorisosta sentään vielä jonkinlainen osa vaivautuu tekemään hevosille jotain tunnin jälkeen, sen sijaan mitä tietävänpi ja isonpi ja parenpi sennu on kyseessä niin sitä vähemmän kiinnitetään siihen "harrastusvälineeseen" huomiota. Kun enhän Minä ole tänne tullut pikkulikkojen juttuja tekemään, vaan Oppimaan Ratsastusta (ja siihenkin kuuluu lähinnä muiden tuntilaisten päälle ratsastusta ja kitinää siitä kuinka "tää hevonen ei").

Joo, jotenkin on ikävä niitä aikoja, kun hevosten jalkoja hoidettiin joka päivä ja estetuntien jälkeen vielä vähän paremmin, satuloita sovitettiin eikä vain shoppailtu, hevoset harjattiin kunnolla... vaikka silloinen ratsastuksenopettaja olikin hieman epämiellyttävä persoona, niin jotain sentään saatiin aikaiseksi.

Painorajoista... Niitä keskusteluja on aina vimmatun hauska seurata, hevostallinetissä kun ollaan aina niiin ehdottomasti joko puolesta tai vastaan. Tuossa painorajajutussa ei kyllä tosiaan ole yhtä ainoaa oikeaa vastausta tai kilorajaa, ja tämä tosiasia tuppaa unohtumaan niin ammattilaisilta kuin amatööreiltäkin. Yhden oikeasti perustellun ja asiallisen kommentin olen tainnut lukea...
Kirjoittanut: Malys_ (Jäsen)
 • Lähetetty: 17.03.2009 22:50

Lainaus: Piiskansiima

Niitä keskusteluja on aina vimmatun hauska seurata, hevostallinetissä kun ollaan aina niiin ehdottomasti joko puolesta tai vastaan. Tuossa painorajajutussa ei kyllä tosiaan ole yhtä ainoaa oikeaa vastausta tai kilorajaa, ja tämä tosiasia tuppaa unohtumaan niin ammattilaisilta kuin amatööreiltäkin. Yhden oikeasti perustellun ja asiallisen kommentin olen tainnut lukea...


Yleensä joo menee eipäs-juupas kiistelyksi. Miten sitä voikin olla niin ääripäästä toiseen mielipiteitä kun toisen mielestä ei voi isolla vankalla suokilla mennä hädin tuskin 40 kiloinenkaan ja toinen olisi laittamassa sata kiloisen shettiksen selkään "kun ne on kaivoksissakin vetäny samanpainoisia kuormia"... Tunnustan osallistuneeni toisinaan noihin älyttömiin keskusteluihin kun tuntuu tosiaan ettei niissä ole järjen rippustakaan. Nykyään ei jaksa enää kun ihan turha yrittääkään mitään kultaista keskitietä ja maalaisjärjen käyttämistä esittää ääripäille.
Toisaalta ht.netin keskustelut on muutenkin usein aika... tuota... persoonallisia ja värikkäitä. Joskus v**uttaa ja usein taas saa tosissaan nauraa vedet silmissä niitä juttuja.
Kirjoittanut: Piiskansiima (Jäsen)
 • Lähetetty: 17.03.2009 22:56

Lainaus: Malys_

Toisaalta ht.netin keskustelut on muutenkin usein aika... tuota... persoonallisia ja värikkäitä.


Se on se rekisteröimättömyys, anonymiteetin takaa voi huoletta laukoa vaikka minkälaista kuraa ilman sen kummempia seurauksia.

Mitä ponille kuuluu tätä nykyä?
Kirjoittanut: Malys_ (Jäsen)
 • Lähetetty: 17.03.2009 23:06

Lainaus: Piiskansiima

Mitä ponille kuuluu tätä nykyä?


Hyvää kuuluu ja ponin mahasta kunnon kurinoita. Pikkumies alkaa olla oma ihana pirteä säpäkkä itsensä. Päivä päivältä uskaltaa jo ajatella että ehkä tästä koettelemuksesta tosiaankin selvitään.
Vaihda maisemaa

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Palvelun uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

 • Goottifoorumia selaa 1 vakoilijaa ja 0 jäsentä . Kävijäennätys tehtiin 04.01.2022 03:50, jolloin paikalla oli väkeä yhteensä 501 henkeä!
Järjestä treffit