Gootti.net

Chris Cornerin haastattelu Helsingissä 22.5.2009

IAMX:n Chris Corner seisoo tummaa lautaseinää vasten pukeutuneena mustiin vaatteisiin. Miehellä lyhyt tummanruskea tukka, mustat huulet, partaa ja siikset, sekä toisen silmän alla mustia tahroja.Kuva: Vera Hoffman

Brittiläisestä trip-hop -yhtye Sneaker Pimpsista tutun Chris Cornerin sooloprojekti IAMX (www.iamx.eu) keikkaili livebändin kera Helsingissä Nosturissa perjantaina 22.5. Sain kunnian häiriköidä herra Corneria lyhyen haastattelun verran. Chris on kotoisin Englannista, mutta majailee nykyisin Berliinissä, jonka hän on kokenut vapauttavaksi paikaksi luoda musiikkiaan. IAMX:n kolmas pitkäsoitto "Kingdom of Welcome Addiction" julkaistiin vain kaksi päivää ennen keikkaa Helsingissä.

Ensimmäisenä haluan kysyä, että mikä on ensimmäinen muistosi johon musiikki liittyy jollain tapaa?

Muistan, että äitini kuunteli Michael Jacksonia kun olin pieni poika. Hypin ympäriinsä musiikin tahdissa, joten se taisi olla eka kokemukseni jonkinlaisesta rytmistä. Äiti piti hänen musiikistaan todella paljon ja minustakin hän on vielä nykyäänkin ihan hyvä.

Päätitkö jo tuolloin, että sinusta tulee muusikko?

Ei, se tapahtui myöhemmin. En koskaan ajatellut, että minusta tulisi laulaja. Minua ei koskaan painostettu siihen, mutta ajauduin siihen suuntaan oltuani vuosia tuottajana ja työskenneltyäni toisten ihmisten äänien ja instrumenttien parissa ja päätin viimein, että voisin itsekin kokeilla, että mitä saisin aikaan.

Kuinka kauan olet ollut laulaja?

En ole ihan varma, mutta noin 9 tai 10 vuotta.

Se on aika pitkä aika, oletko koskaan saanut koulutusta siihen vai oletko opetellut sen omatoimisesti?

Olen itseoppinut, suurin osa oppimisestani on tapahtunut kun olen ollut yksikseni studiossa kokeilemassa juttuja ja tien päällä.

Oliko Sneaker Pimps ensimmäinen yhtyeesi vai oliko jotain ennen sitä?

Ei ollut. Muistan tosin kokeilleeni juttuja teininä, mutta se ei oikein toiminut ja päädyin sitten tuotantopuolelle ja vasta myöhemmin laulajaksi.

Miten päädyin Sneaker Pimpsiin? Tapasitteko vain toisenne jossain?

Siskoni seurusteli erään bändin jäsenen kanssa ja tutustuin häneen ja siitä se vähän niin kuin lähti.

Olet ollut kiertueilla ja esiintynyt paljon, minkälaisia faneja näkyy keikoillanne?

Intohimoisia, seksikkäitä, hyvin pukeutuneita ja cooleja.

Onko nähtävissä tiettyä ikäjakaumaa?

Ei oikeastaan. Keikoillamme käy kaikenikäisiä ihmisiä, josta olen yllättynyt. Nuoremmat tulevat yleensä eturiviin ja pitävät enemmän ääntä, mutta näen keskittymisen ja intohimon taaempana pysyttelevien silmissä.

Ehkä he vain pelkäävät tulla eteen, koska se on muka epäcoolia ja sopimatonta?

Juuri niin. Se on vähän harmillista, koska tarkoitukseni on jollain tavalla tehdä ihmiset vapaammiksi. Miksi et voisi pitää hauskaa ja vähän hullutella, vaikka olisitkin vanhempi?

Lyriikkasi ovat aika syvällisiä ja synkkiä. Onko mielekkäämpää kirjoittaa elämän synkemmästä puolesta?

Se on terveellisempää minulle, koska saan mahdollisuuden tutkia asioita, jotka huolettavat minua ja ovat ehkä kipeitä asioita sillä hetkellä. Voin kirjoittaa biiseissäni asioista, joita en välttämättä halua kohdata ja käsitellä yksityiselämässäni. Perhe, kuolema, ihmissuhteet, seksi, huumeet — ne kaikki inspiroivat minua suuresti ja toivon, että on ihmisiä, jotka voivat eläytyä ainakin joihinkin näistä.

Kuitenkin taustamusiikki itsessään on aika energistä ja mukaansatempaavaa. Onko se tarkoituksellista?

Mielestäni IAMX:ssa on tietynlaista huumoria ja siksi tämä on sopivaa, mutta jotkut ihmiset eivät näe sitä heti.

Uusi albumisi "Kingdom of Welcome Addiction" julkaistiin toissapäivänä, minkälaista menestystä ennustat sille?

Pessimisti ei pety, joten odotan ja pelkään aina pahinta, koska silloin voi vaan yllättyä positiivisesti.

Ja mikä on lempikappaleesi tältä levyltä ja miksi?

"The Stupid, The Proud", koska käytin niin paljon aikaa tämän biisin parissa ja olen hyvin tyytyväinen lopputulokseen. Se tuntuu jotenkin eniten omalta tämän albumin kappaleista.

Miten uusi albumi eroaa aiemmista?

Se on jollain tapaa paljon enemmän minua itseäni ja sillä tavoin paljon henkilökohtaisempi. Se on myös jollain tavalla yksinkertaisempi kuin edelliset albumit, mutta halusin nimenomaan kokeilla jotakin uutta ja erilaista.

Olen myös utelias Sneaker Pimpsin tulevaisuudesta. Julkaisetteko uuden albumin vielä jonakin päivänä?

Minulta kysytään tuota paljon varmaan siksi, että olen ainoa bändin jäsenistä, joka tekee jotakin näkyvästi. Olen väärä ihminen vastaamaan tähän kysymykseen, eli en siis osaa sanoa. IAMX on toistaiseksi ykkösprojektini.

Sanoisitko, että olet nyt unelma-ammatissasi?

En näe ammattina sitä mitä teen, vaan se on enemmänkin elämäntapa. Kaikki, mitä teen nyt, on "minua". Nautin siitä suunnattomasti ja olen myös oppinut olemaan ylpeä siitä mitä teen. En tiedä missä olen kymmenen vuoden päästä, mutta niin kauan, kun teen jotakin mitä rakastan, vain sillä on väliä.

Haastattelu: Tiina Ahponen

Tietoa julkaisusta

Jutun julkaisi Petri Ikonen. Gootti.net-sivustolla on julkaistu tähän mennessä 5581 kirjoitusta. Valtaosa kirjoituksista käsittelee musiikkia ja elokuvia sekä erilaisia tapahtumia. Selaat juuri osion artikkeli ja kategorian Goottimusiikki julkaisuja. Tätä julkaisua päivitettiin viimeksi 21. päivä kesäkuuta 2009 kello 12:12. Tämän uutisjutun kestolinkki on tässä. Haluatko auttaa artikkelin täydentämisessä, ehostamisessa, korjaamisessa? Jos haluat, ota toki yhteyttä. Jos haluat lukea Gootti.netin parhaimpia juttuja, tutustu tähän listaukseen.

Kommentoi julkaisua

Tämä julkaisu ei ole saanut kommentteja, vielä. Voit kommentoida julkaisua kirjoittamalla kommenttisi alapuolella näkyvään lomakkeeseen. Asiattomat kommentit sensuroidaan tai poistetaan jälkikäteen sivuston ylläpidon toimesta.

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Palvelun uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.