Gootti.net

Combichrist Gloriassa 9.4.2009!

Neljä pääsääntöisesti mustiin puketuunutta miestä seisoo nujuisessa ympäristössä tummaa taustaa vasten. Miehet ovat rivissä. Keskimmäinen heppu huutaa. Osalla kalpeat kasvot.Kuva: Chad Simcox

Combichrist (www.combichrist.com) soitti 9.4. Helsingin Gloriassa ensi kertaa Suomen kamaralla, ja kävin haastattelemassa bändin nokkahahmoa ja perustajaa, Andy LaPleguaa, lyhyesti päivällä ennen itse klubitapahtumaa. Pääsiäistä Helsingissä viettänyt bändi on kotoisin Norjasta, josta käsin se on operoinut jo kuuden vuoden ajan. Bändin uusin albumi, "Today We Are All Demons", julkaistiin tammikuussa 2009 Out of Linen ja Metropolis Recordsin kautta. Lue tästä haastattelusta yhtyeen keulahahmo LaPleguan tuoreimmat tuntemukset yhtyeen uusimmasta albumista, keikkailusta ja Suomesta!

Aloitan tunnuskysymykselläni; Miten kuvailisit tyypillistä Combichrist -fania?

Combichrist-fania… No, joku jolla on todella hyvä musiikkimaku!

Tarkemmin, minkälaisia ihmisiä teidän keikoillanne yleensä näkyy?

Se onkin mielenkiintoista, koska ennen väki koostui lähinnä gootti-industrial –suuntautuneesta porukasta, mutta viime aikoina on ollut enemmän ja enemmän vaihtelevaa yleisöä, siis kaikkea rokkareista teknoväkeen, industrial-tyypeistä punkkareihin, ja ikävä kyllä joskus näkee myös skinheadeja. Mutta hyvässä mielessä tosiaan erilaista yleisöä, etenkin Jenkeissä. Siellä on housunroikottaja-_Limp Bizkit_ -faneja ja pitkätukkametallistejakin, eli enää ei oikein ole sellaista tyypillistä ryhmää. Mikä sopii minulle hyvin, koska en ole itsekään 100 %:sti industrial-henkinen, vaan kuuntelen hyvin laajasti musiikkia aina David Bowiesta Black Sabbathiin ja Johnny Cashista rockabilly-kamaan.

No siinä tulikin itse asiassa jo muutama kysymys jonka aioin sinulta joka tapauksessa kysyä, joten tarvotaan eteenpäin; missä sitten on laajin fanikeskittymänne, ja miksi?

Sanoisin että maapallolla. Meillä on hyvin pieni fanijoukko Kuussa, mutta se on pikkuruinen. Jupiterillakin on pari tyyppiä, mutta kyllä Maa-planeetalla taitaa kuitenkin olla eniten kuuntelijoita.

Eli se on nyt sitten kohderyhmänne tällä hetkellä, ette esimerkiksi laita sukkulan matkassa musiikkia menemään?

Joo, se on kohderyhmämme. Kyllähän sitä nyt aina välillä lähettelee demoja ulkoavaruuteen NASAn avustuksella, mutta juuri nyt keskitymme Maahan.

Markkinointipyrkimykset liikkuvat siis globaalilla skaalalla. Kun itse kuuntelen Combichristia, teen niin yleensä tien päällä, autossa istuessa ja ikkunat alas veivattuina, mutta missä Combichrist mielestäsi kuulostaa parhaalta?

*Livenä! Keikalla saa ehdottomasti parhaan, interaktiivisen tuntuman yleisöön. Mutta jos kuuntelisin sitä itse… No, kuuntelen mielelläni aggressiivista musiikkia hiljaisessa ympäristössä ja toisin päin, tiedäthän? Kuuntelen esimerkiksi industrialia ja grindcorea lentokoneessa, koska kontrasti on mainio, ja tulee parempi fiilis. Sitten taas hektisissä oloissa kun ihmiset ympärillä ryntäilevät paikasta toiseen, kuuntelen rauhallista musiikkia kuten ambienttia, sulkien kaiken hälinän ulkopuolelle. Siinä luo tavallaan oman pienen maailmansa. Joten liven lisäksi Combichrist kuulostaa parhaalta siellä missä ikinä joku haluaakin uppoutua hetkeksi tällaiseen kuplaan. Jos siis mielestäsi Combichrist-maailmasi on tien päällä, siellä sen juuri kuuluukin olla.

Mistä muuten nimi "Combichrist" tulee?

Minulta kysytään tuota paljon, ja annan yleensä eri haastattelijoille eri vastauksia ja versioita, mutta voisin antaa sinulle sen alkuperäisen. Tein joskus aikoinaan vähän kuin supersankarityylistä sarjakuvaa, joka pohjautui sellaiseen ajatukseen kuin että mitä jos Jeesus olisi ollut nykyaikana vaikkapa hippi tai punkkari tai mitä ikinä, ja olisi ollut kaksijakoinen persoona, vähän kuin ihmiset yleensäkin. Combichrist ("yhdistelmäkristus") oli sellainen että saattoi hakata jonkun, ja sitten seuraavana aamuna tulikin parantamaan hänet. Combichrist, evil—nice, tiedäthän.

"Today We Are All Demons" on viimeisin albuminne, ja se julkaistiin tammikuussa; miten levy on otettu vastaan?

Todella hyvin. Ehkä jopa vähän omaksi yllätyksekseni, koska kun teen levyn juuri täsmälleen niin kuin itse haluan, enkä välitä yhtään siitä mitä kukaan muu tahtoo. Odotan ettei lopputuloksesta ehkä pidetä. Mutta aina käy ilmi että ihmiset diggaavat siitä! Ehkä siksi että musiikki on jotenkin rehellisempää, eikä siinä ole teeskentelyä.

Minkälaisia teemoja levyllä on, ja mikä siinä on uutta edellisiin verrattuna?

Uutta siinä on ainakin henkilökohtaisuus, koska Combichristissa on yleensä ollut paljon fiktiota ja tarinankerrontaa. Biisit ovat kertoneet aina muista ihmisistä, sarjamurhaajista, elokuvista, kauhusta ja niin edelleen, enkä tietenkään itse juoksentele ympäriinsä ammuskelemassa ihmisiä. Taistelin levynteon aikaan sisäisten demonieni kanssa, mistä juontuu myös levyn nimi. Ja vaikka "Today We Are All Demons" on henkilökohtaisempi, siellä on myös jonkin verran kuvitteellisia, perinteisiä Combichrist-teemoja. Minusta on tärkeää kohdata omat demoninsa ja hyväksyä ne, päästää ne jopa vapaalle kohtuullisen terveellä tavalla.

Neljä häijynnäköistä miestä seisoo kahdessa rivissä harmaata betoniseinää vasten. Etualalla oikeassa laidassa oleva mies irvistelee ja pitää suutaan auki. Takimmaisten jamppojen kasvot vahvasti maalatut. Miesten vaatteet nuhjuiset ja pölyiset.

Onko musiikin tekeminen sitten aina ollut osa elämääsi?

Kyllä vain. Muistan joskus kuusivuotiaana soittaneeni Casio-koskettimilla rytmiä ja rämpyttäneeni akustista kitaraa joku Elvis-kasetti taustana.

Hei, tuolle saattaisi olla vieläkin tilausta…?

Kuusivuotiaanakin se kuulosti aivan järkyttävältä, vaikka olihan se sentään hyvä yritys. Mutta aina olen tosiaan yrittänyt saada aikaan ääntä eri tavoin, olipa se sitten bluesia, rockia tai industrialia. Minä vain pidän musiikista ylipäätään.

Onko kiertue- ja bändielämä muuttanut sinua jollakin tavalla?

Ehkä mieluummin sanoisin että se loi minut. Ajattelen että olemme tyhjiä paperiarkkeja kun synnymme, ja vaikka tietysti jokaisella on luonne ja niin edelleen, niin tekemämme ja kokemamme asiat muokkaavat meitä, tekevät meistä sen keitä olemme. Ei kiertue- ja bändielämä ole minua sinänsä muuttanut, vaan se veisti minut. Olen kyllä hyvinkin erilainen kuin ennen aloittamistani, olenhan ollut tien päällä ja nähnyt asioita ja tavannut erilaisia ihmisiä, mutta kaikkien kuuluu muuttua kokemustensa tuloksena. Ei elämää muuten voi sanoa elämäksi.

Entä oletko eri ihminen esiintymislavalla kuin arkimaailmassa?

No ainakin toivon niin! Tai siis, olen kyllä ehdottomasti enemmän hahmo kun olen lavalla, mutta sentään rehellinen hahmo. Eihän sitä lavalle kiivetä näyttelemään, vaan enemmänkin eläytymään. En minä pystyisi tuosta vain normaalielämässä ihmisten edessä yhtäkkiä alkamaan hyppiä ja karjua. Saatan olla lavalla hyvinkin suorasanainen, mutta kaikki on osa show’ta.

Eli tavallaan vaihtoehtoinen todellisuuden taso. Mikä on mielestäsi ollut suurin musiikillinen saavutuksesi tähän asti?

Kyllä se varmasti oli studiosta ja treenikämpiltä pois lähteminen, lavalle meno ja siellä pysyminen. On paljon bändejä ja muusikoita jotka yrittävät menestyä, ja esiintyvätkin pari kertaa, mutta eivät saa esiintyä jatkuvasti. Suurin saavutukseni on tosiaan toteuttaa unelmani sekä tekemällä musiikkia että esiintymällä. En koskaan varsinaisesti haaveillut menestyksestä, vaan nimenomaan esiintymisestä.

Mitä haluaisit vielä saavuttaa?

Sen että saisin jatkaa sitä mitä teen. Musiikin kirjoittaminen ja esittäminen ovat minulle tärkeintä.

Sitten ehkä hieman kinkkinen kysymys; millaisena näet musiikkiteollisuuden tulevaisuuden? Meillä ei mene erityisen hyvin tällä hetkellä.

Ei mene ei. Mutta toisaalta tilanne on mielenkiintoinen, koska kaikki laittavat viisaita päitään yhteen miettiäkseen miten edetä. Loppujen lopuksi musiikkiteollisuus ei ole niin pahoissa vaikeuksissa kuin yleisesti uskotaan. Ehkä rahan puitteissa joo, mutta itse näen sen haasteena. Sitä myy vain noin 10 % siitä mitä olisi myynyt joskus 15 vuotta sitten. On vaikea tulla toimeen pelkkänä artistina näin taloudelliselta kantilta. Mutta minulla ei ole aikaa tehdä mitään muuta. Tätä minä teen työkseni. Joko musiikkia tekee harrastuksena tai elääkseen. Kovaa työtähän se on, pysytellä tien päällä ja paiskia duunia rahansa eteen. Jollain tavalla on menty ajassa taaksepäin 50–60 –luvulle, jolloin aika harva artisti oikeastaan teki suuria voittoja musiikillaan, vaikka olisi ollut top 20 -listallakin. Joku muu teki heille kappaleet. Mutta kuten nykyäänkin, ne jotka jaksoivat elää jatkuvaa kiertue-elämää, saattoivat tienata sillä leipänsä.

Et käsittääkseni ole esiintynyt Suomessa ennen?

En Combichristin kanssa. Soitin viitisentoista vuotta sitten yhdessä pikkubändissä jossain Suomen rannikolla pubissa joka muistutti lähinnä jonkun olohuonetta. Mutta tämä on ensimmäinen Combichristin keikka Suomessa.

Miten Syn/\psi-klubin järjestäjä, Kalle "Megamoguli" Kirjalainen taivutteli sinut esiintymään Helsingin Gloriassa?

No lähinnä kiertuemanagerini hoitaa keikkojen buukkaukset. Tietty jos nyt en missään nimessä haluaisi jossain soittaa, niin saisin totta kai kieltäytyä. Soitamme seuraavan keikan Tukholmassa, joten matka ei täältä ole pitkä.

Onko sinulla jonkinlaisia odotuksia illan keikan ja suomalaisyleisön suhteen?

No olen kuullut että täällä Suomessa osataan ainakin juoda, joten alkoholi tulee luultavasti kuulumaan olennaisena asiaan! Odotuksien osalta toivon, että väki on hyvin mukana, sillä se on aina tärkeätä oman fiilikseni kannalta, ja jos vaikka pari mosh-pittiäkin syntyisi keikan aikana, olisi mahtavaa.

Combichrist on:

  • Andy LaPlegua (laulu ja kitara)
  • Joe Letz (rummut)
  • Mr. Petersen Wh (kosketinsoittimet)
  • z_marr (kosketinsoittimet)
  • Trevor Friedrich (lyömäsoittimet)

Tietoa julkaisusta

Jutun julkaisi Ines Lukkanen. Gootti.net-sivustolla on julkaistu tähän mennessä 5606 kirjoitusta. Valtaosa kirjoituksista käsittelee musiikkia ja elokuvia sekä erilaisia tapahtumia. Selaat juuri osion artikkeli ja kategorian Goottimusiikki julkaisuja. Tätä julkaisua päivitettiin viimeksi 14. päivä huhtikuuta 2009 kello 18:06. Tämän uutisjutun kestolinkki on tässä. Haluatko auttaa artikkelin täydentämisessä, ehostamisessa, korjaamisessa? Jos haluat, ota toki yhteyttä. Jos haluat lukea Gootti.netin parhaimpia juttuja, tutustu tähän listaukseen.

Kommentoi julkaisua

Tämä julkaisu ei ole saanut kommentteja, vielä. Voit kommentoida julkaisua kirjoittamalla kommenttisi alapuolella näkyvään lomakkeeseen. Asiattomat kommentit sensuroidaan tai poistetaan jälkikäteen sivuston ylläpidon toimesta.

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Palvelun uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.