Gootti.net

VNV Nationin Ronan Harrisin haastattelu 10.6

  • Julkaistu sunnuntaina 21.06.2009
  • Avainsanat:

Harmaasävyinen valokuva kaljupäisestä Ronan Harriksesta, VNV Nationin miehestä. Kuva on tummanharmaata taustaa vasten. Miehen kasvot ovat ilmeettömät.Kuvassa Ronan Harris

Sain tilaisuuden jutella puhelimessa VNV Nation (www.vnvnation.com) -yhtyeen laulajan ja sanoittajan, Ronan Harrisin, kanssa eräänä kesäkuisena iltapäivänä ja kysellä miehen kuulumisia. Bändi julkaisee uuden albuminsa ensi viikon alussa ja siirtyy jo samalla viikolla mittavalle kiertueelle Yhdysvaltoihin, joka päättyy vasta heinäkuun lopussa. Yhtye keikkailee syksymmällä Euroopankin alueella. Ronan Harris toivoo bändinsä koukkaavan myös Suomessa.

Elät aika kiireisiä aikoja nyt kun uusi levy on juuri tulossa ulos ja teillä alkaa pian USA:ssa kiertue. Mitkä ovat fiilikset?

Jännittää. Yritän pysyä tuotteliaana, mutta ongelma on se, että kaikki tapahtuva on hyvin vaikea organisoida ja suunnitella. On niin paljon tehtävää, niin monia asioita muistettavana ja paljon uusia asioita tapahtuu koko ajan, joten se on aika kaoottista, mutta loppujen lopuksi se on myös hyvin jännittävää. Odotan albumin julkaisua innolla ja lähdemme Yhdysvaltoihin kiertueelle heti sen jälkeen. Amerikassa kiertueella oleminen on aina iso juttu ja siitä tulee varmasti hyvin hauskaa.

Onko kyseessä isokin kiertue?

Olemme Yhdysvalloissa 1,5 kuukautta ja kierrämme kaikki suurimmat kaupungit, sitten tulemme takaisin Eurooppaan ja pidämme muutaman viikon loman. Euroopan-kiertue starttaa syyskuussa ja kestää lokakuun loppuun. Sitten pidämme taas hieman lomaa ja lähdemme uudelleen Amerikkaan kuukaudeksi. Esiinnymme myös muutamilla festareilla Saksassa, joten kiirettä pitää, mutta nautimme siitä, kunhan vaan saamme aina välillä pitää hieman taukoa ja rentoutua.

Jokainen tarvitsee lomaa aika ajoin.

Kyllä, aion pitää lomaa USA:n kiertueen jälkeen ja mennä jonnekin mukavaan paikkaan missä on rauhallista ja hiljaista ja ladata akkuni. Kaikkien näiden vuosien jälkeen tiedän, miten stressaavaa tämä työ voi olla, joten osaan myös varata aikaa rentoutumiseen.

Kumpi on mielestäsi parempaa; festareilla esiintyminen vai klubikeikat?

Ne ovat niin erilaisia tilanteita. Klubikeikoilla tunnelma on paljon intiimimpää, voit jutella yleisölle ja tuntea heidän reaktionsa. Klubikeikoilla tiedät, että ne ihmiset ovat siellä katsomassa ja kuuntelemassa juuri sinun bändiäsi. Festareilla he ovat siellä kaikkia bändejä varten, eli yleisö on siellä hyvin erilaisella mielialalla. Mutta pidän molemmista hyvin erilaisista syistä.

Festariesiintymisestä pidän siksi, että ihmiset haluavat ikään kuin juhlat kun he menevät festareille. He haluavat nauttia liveshowsta ja haluavat tulla viihdytetyiksi erityisellä tavalla. Festareilla on myös mahdollisuus viihdyttää ihmisiä, jotka eivät normaalisti koskaan kuuntele musiikkiasi ja jotka usein ovat tulleet festareille muiden bändien vuoksi.

Klubikeikoilla voit olla varma, että ainakin suurin osa yleisöstä on faneja. Heidän kanssaan voi todella olla vuorovaikutuksessa ja pitää hauskaa ja se on aina yhtä ihmeellinen kokemus.

Mikä on ollut kaikista mieleenjäävin esiintymisenne?

Luultavasti se kun soitimme M’era Luna -festivaaleilla Saksassa 2003. Tuo keikka näkyy "Pastperfect"-DVD:llä. Siellä me kaksi tyyppiä olimme, toinen soittamassa sähkörumpuja ja toinen laulamassa 20 000 ihmisen edessä ja me todella rokkasimme. Hulluttelimme ihan kympillä ja meillä oli mielettömän hauskaa lavalla sinä iltana. Olin täynnä adrenaliinia ja niin onnellinen. Uskomattominta oli se, että satoi kaatamalla esityksen ensimmäisen puoliskon aikana, ja kun sade sitten loppui, kaikki villiintyivät ihan totaalisesti — me mukaan luettuna.

Onko sinulla jotakin paikkaa tai maata, jossa haluaisit soittaa?

Haluaisin päästä esiintymään Japanissa, koska haluaisin todella käydä siellä. En tiedä onko meillä faneja Japanissa, mutta haluaisin silti sinne. Toivottavasti promoottorimme pystyisi joskus tekemään tämän mahdolliseksi, koska se on unelmani. Parasta vieraissa maissa soittamisessa on se, että pääsee näkemään erilaisen kulttuurin ja tutustumaan paikallisiin ihmisiin. Japanilainen kulttuuri eroaa suuresti omastamme ja se on kiehtovaa.

Haluaisin myös esiintyä uudelleen Israelissa. En ollut uskoa silmiä kun viimeksi olimme siellä. Ihmiset olivat niin lämpimiä ja ystävällisiä. Tulin surulliseksi kun ajattelin sitä, että he joutuvat elämään hyvin vaikeissa olosuhteissa. Israel ei ole kovinkaan rikas maa, mutta ihmiset osaavat silti nauttia elämästään.

Vaihtoehtoskeneä painostetaan paljon konservatiivisilta tahoilta. On paljon kritisointia pelkästään sen vuoksi, että se on olemassa. Haluaisin soittaa siellä, koska Israel on uskomaton maa. Sama se mitä kukin ajattelee maan tilanteesta — jokaisella on oikeus mielipiteeseensä. Israel on silti hieno paikka nähdä. Ihmiset siellä ovat kiinnostavia ja tärkeintä minulle on, että voin näyttää vaihtoehtokulttuurin edustajille, ettei heitä rangaista muiden ihmisten toiminnan vuoksi.

Missä tilanteessa VNV Nation kuulostaa parhaimmalta?

Outo kysymys. Voisin vastata tuohon niin monilla tavoilla. Varmaankin tilanteessa, missä ihmistä ei pakoteta kuulemaan meidän musiikkiamme, vaan hän kuulee sitä yllättäen ja niin ettei ympärillä olisi muita ihmisiä huutamassa tai puhumassa. Musiikkimme ei ole sen tyylistä, että sitä voisi tuputtaa ihmisille. Sen pitää vain tulla vahingossa ja yllättää heidät ja avata heidän korvansa.

Minulta kysytään usein haastatteluissa, että minkälaista musiikkia itse kuuntelen. Vastaan siihen, että mitä tahansa, joka aiheuttaa jollain tapaa tiedollisen- tai tunnereaktion. Se on tärkeää, että musiikki on enemmän kuin tapa ja että siinä on sisältöä. Kuuntelen musiikkia hyvin laaja-alaisesti ja tarvitsen sitä, koska olen suuri musiikin ystävä. Etsin aina uutta musiikkia, josta voin inspiroitua. En kuuntele musiikkia muusikkona, vaan haluan kuunnella musiikkia nautinnon vuoksi, koska se vaikuttaa minuun hyvin syvästi. Kun olin lapsi, minulla oli tapana istua yksin huoneessa vanhan putkiradion edessä. Jostain syystä tuo radio löysi kanavia hyvinkin kaukaisista paikoista ja vietin paljon aikaa kuuntelemalla eri maiden musiikkia. Se oli hyvin kiehtovaa. Olen aina ajatellut, että musiikin pitää viihdyttää sekä mieltäni, että sieluani.

Entä inspiroiko musiikki enemmän kuin varsinaiset elämänkokemukset?

Nekin ovat kaksi eri asiaa, enkä ajattele, että toinen olisi toista parempi tai tärkeämpi. Jotkut ihmiset pitävät erityisenä kokemuksena sitä, että istuvat yksin ja kuuntelevat biisejä ja miettivät sitä, kuinka biisit ovat vuorovaikutuksessa ja yhteneviä heidän oman elämänsä kanssa, ja kuinka musiikki vetoaa heidän tunteisiinsa ja ajatuksiinsa. Elämänkokemukset taas ovat intohimoisia. Itse koen laulamisen ja esiintymisen hyvin inspiroivana kokemuksena. En voi siis valita näiden kahden välillä, koska ne ovat niin erilaisia juttuja. Kaikilla on oma makunsa ja mielipiteensä siitä kumpi on parempi kuin toinen.

Puhutaanpas sitten uudesta levystä. Mikä on sen keskeisin teema?

Jokaisen albumimme nimi edustaa sen teemaa. "Judgement"-levy on hyvä esimerkki tästä, sillä siinä on 10 biisiä, eli kymmenen erilaista tulkintaa albumin nimestä. "Of Faith, Power and Glory" -kiekon kanssa oli kyse tapahtumasarjasta. On kaksi teemaa. Ensimmäinen tulee levyn nimestä, ne kolme sanaa edustavat asioita, joita ihmiset himoitsevat tai etsivät tai jotka vaikuttavat heihin voimakkaasti. Näillä asioilla on mahdollisuus nostaa heidät ihmisyyden korkeammille asteille tai tuhota heidät.

VNV Nation -yhtyeen tulevan albumin "Of Faith, Power and Glory" etukannessa näkyy suuri harmaa kivipatsas pilvistä taivasta vasten. Patsas sijaitsee keskellä aavikkoa, jossa on vain valkoista hiekkaa silmien kantamattomiin asti.
Kuvassa 23.6.2009 ilmestyvän albumin "Of Faith, Power and Glory" kansitaide.

Faith

En tarkoita uskoa uskonnolliselta kannalta vaan yleisesti uskoa ihanteisiin, ideologioihin tai menetelmiin. Historiassa on monia esimerkkejä, miten tämänlainen usko voi muuttaa ihmisen fanaatikoksi ja saada hänet tekemään hirmutekoja. En pidä tuollaisesta äärimmäisyyksiin menemisestä. Mielestäni ihmisyys on ihan tarpeeksi äärimmäistä ilmankin. Uskoa voi myös positiivisiin asioihin. Ihmiset omistautuvat tärkeille asioille ja se on hyväksi ihmiskunnalle. He jaksavat taistella vastoinkäymisiä vastaan uskon voimin. Esimerkiksi ihmiset, jotka taistelivat demokratian tai rauhan puolesta monissa maissa, saivat lopulta aikaan jotain hyvää, kun heidän tavoitteensa toteutuivat. Historiassa on paljon tällaisia ihmisiä, jotka inspiroivat minua. Haluaisin istahtaa juttelemaan monen kanssa ja kysyä heiltä, että kuinka he oikein tekivät sen ja kuinka he saivat voimaa jatkaa.

Power

Voiman konsepti on hyvin helppo ymmärtää. Voima voi turmella ihmisen helposti kun yhdellä on voimaa ja valtaa hallita tilannetta ja toisten ihmisten elämiä. Usko, voima ja kunnia mittaavat hyvin henkilön luonteenpiirteitä. Se, miten käytät niitä ja miten suhtaudut niihin ja miten ilmaiset niitä, kertovat paljon luonteestasi. Voimalla voi muuttaa asioita, ja se, miten sitä käytät, näyttää sen millainen olet henkilönä.

Glory

Kunnia on ylistystä. Vaikka joku luo jotain tai tekee jotain fantastista ja heitä kehutaan ja ylistetäänkin ja kutsutaan uskomattomiksi ja suurenmoisiksi sen vuoksi, ei tarkoita että he olisivat sitä. Kunnia perustuu vain siihen yhteen juttuun minkä ihminen on tehnyt ja se on katoavaa. Kunnia nousee helposti päähän ja vääristää sen mitä ihmiset ovat. Julkinen tunnustus ja ylistys voi vääristää ihmisen persoonallisuuden niin pahasti, etteivät he itsekään enää tunnista itseään. Kunnia voi myös olla päämäärä, jota tavoitella. Kunnia on kyky saada asioita tapahtumaan.

Toinen teema liittyy vaihtoehtoisiin ihmisiin, enkä nyt puhu vaihtoehtomusiikista. Ilmeisesti suurin osa ihmisistä on tyytyväinen eläessään yksinkertaista elämää, seuraten käskyjä ja sääntöjä ja tehden kaiken mahdollisimman normaalisti ja pitämään myös yhteiskunnan mahdollisimman normaalina, koska heillä on niin vahva visio siitä mikä on normaalia.

Luovat ihmiset tulevat usein vaihtelevista oloista. Ihmisillä, jotka ovat vaihtoehtoisia ainakin ajatusmaailmaltaan, vaikka eivät näyttäisikään sitä ulospäin, on tietynlaista voimaa. He ovat usein vieraantuneita yhteiskunnasta ja juuri heillä on uskomaton voima muuttaa asioita. Erityisesti nuoret ihmiset ovat kautta historian olleet vastuussa useimmista merkittävistä uusista ideoista, liikkeistä, idealismista ja optimismista, jota useimmilla vanhemmilla ihmisillä ei ole, koska ihmiset muuttuvat kyynisiksi vanhetessaan.

Nykyaikana monet nuoret ja vaihtoehtokulttuurin edustajat tuntuvat unohtaneen tämän voiman. Että emme vain tee uusia kokeellisia musiikillisia juttuja ja trendikkäitä juttuja, koska sehän olisi vain kulutusmyönteistä, vaan yritämme keskittää energiamme johonkin tärkeämpään. Meitä yritetään harhauttaa ja työntää sivuun, jotta emme vahingossakaan muuttaisi mitään tai keikuttaisi venettä.

Usko on uskomista omiin ihanteisiisi. Jos sinulla on tavoite, jonka haluaisit toteuttaa, voit istua koko päivän ja puhua siitä, tai sitten voit oikeasti tehdä jotain sen saavuttamiseksi. Kun uskoo itseensä edes vähän, on siitä hyvä lähteä etenemään. Usko kasvaa matkalla ja opit samalla tuntemaan itsesi paremmin.
Tämä ei ole helppoa useimmille. Minulle sanotaan aina, että olen itsevarma ja äänekäs, että "kyllähän se sinulta onnistuu". Kerron heille, etten ollut aina tällainen ja ollakseni rehellinen, olen vieläkin hyvin hermostunut mitä tulee tekemääni musiikkiin ja hyvin epävarma itsestäni. Joskus pitää vain unohtaa epävarmuus ja aloittaa. Jos ei edes yritä, ei voi mitään saavuttaakaan. Vaikka et onnistuisikaan tavoitteessasi, olet silti oppinut jotakin arvokasta itsestäsi matkan varrella; heikkouksistasi, vahvuuksistasi, siitä millainen olet henkilönä, siitä miten voit tehdä asiat paremmin ja välttää negatiivisia asioita.

Ollaksesi luova ihminen ja voidaksesi ilmaista tai saavuttaa jotakin, sinun täytyy olla syy tai usko johonkin, jonka haluat tehdä todeksi. Sinun pitää uskoa siihen ja uskoa myös itseesi ainakin vähäsen.

Voima on se tunne, joka tulee, kun näet, että pystyt oikeasti vaikuttamaan asioihin. Ja usko itseensä ja omiin voimiinsa ja kykyihinsä on suuri voimavara. Sitä vain on vaikea saavuttaa, jos sitä ei alun alkaenkaan ole, mutta se tulee usein sen myötä kun opit tuntemaan itsesi paremmin. Sinun ei pidä huolehtia muiden mielipiteistä tai kritiikistä, teet vain sen mikä tuntuu sinusta hyvältä, vaikka joutuisit tekemään sen yksin. Et ole tällä planeetalla sitä varten, että sinun pitäisi todistaa kenellekään miten hyvä tai miten paha olet. Sinä itse olet ainoa, joka voi määritellä sen, oletko oikeassa vai väärässä. Sinä itse tiedät miksi teet jotakin eikä kukaan muu. Minulle voima tarkoittaa sitä, kun tajuan voivani oikeasti saavuttaa jotakin.

Kunnia on se tunne, mikä tulee kun olet saavuttanut tavoitteesi tai tehnyt jotain hienoa. Kunnia voi myös olla itse tuottava voima, joka saa sinut liikkeelle. Olet saavuttanut isomman tavoitteen ja näet sen, että pystyt mihin tahansa.

Albumia voi siis tulkita monilla eri tavoilla. Eri biisit kertovat joskus yksilöistä, joskus taas yhteiskunnasta ja siitä miten muokkaamme elämäämme päätösten kautta ja miten kehitymme ihmisinä. Jollain tavalla albumi kertoo myös siitä, miten voit tehdä rauhan itsesi kanssa ja jättää kipeät asiat taaksesi. Ja myös siitä miten irrottautua asioista jotka pidättelevät sinua pääsemästä eteenpäin sekä yleisesti kehittymisestä ja kasvamisesta.

Harmaasävyinen valokuva VNV Nationin Ronan Harriksesta, vasemmalla, sekä Mark Jacksonista, oikealla. Miehet istuvat puupöydän äärellä valkoista taustaa vasten. Harris huutaa vanhanaikaiseen telefooniin ja Jackson räplää kasettisoitinta.
Kuvassa Ronan Harris ja Mark Jackson. Kuvan otti Benjamin Dietrich.

Mistä saat ideoita lyriikoita varten?

En todellakaan tiedä, en pysty selittämään sitä kenellekään, en edes itselleni. Joskus vain tiedän mistä haluan laulaa ja kirjoitan sen ylös ja joskus taas sanat vain tulevat jostain.

Kokeilitko jotain erilaista uudella albumilla?

Kehitystä on tapahtunut ainakin sen suhteen miten kuvaan asioita. Ennen kirjoitin paljon biisejä itselleni ja ne oli kirjoitettu hyvin koodatulla tavalla. Mielestäni kappaleiden tunne ja ajatus kuitenkin välittyivät siitä huolimatta. Viimeisimmillä levyillä minulle on ollut paljon selkeämpää mitä haluan sanoa ja mikä on tärkeää. Uusimmalla levyllä olen oppinut sanomaan jotkin asiat niin kuin ne pitää sanoa, että ne tavoittaisivat oikeat ihmiset.

Tulette kiertueelle Eurooppaan syksyllä. Onko suunnitelmissa esiintyä Suomessa?

Se olisi hienoa, koska meillä oli viimeksi niin mahtavaa. Nautin kovasti Helsingissä vierailusta ja haluaisin tutustua maahanne paremmin. Olen tavannut monia upeita faneja Suomessa, joiden kanssa oli miellyttävää keskustella. Pidin kovasti myös Finlandia-vodkasta. Haluaisin kovasti tulla Suomeen, koska viime keikka oli hyvin ainutlaatuinen. Suomalaiset ovat ainutlaatuisen erilaista kansaa. Minusta oli kiinnostavaa tavata niin monia hienoja ihmisiä keikan jälkeen ja jutella heidän kanssaan. Minut piti raahata väkisin takaisin hotellille, koska muuten olisin varmaan jäänyt koko yöksi sinne. ja itse keikkakin oli mielestäni hieno kokemus, pahoittelen tosin, että unohdin sanat "Homeward"-biisin aikana.

Ihmisten kanssa keskusteleminen on minulle tärkeää ja siksi juttelen usein fanien kanssa keikkojen jälkeen, jos se vain on mahdollista. Se tuottaa minulle aina yhtä suurta mielihyvää, oltiinpa missä maassa tahansa. Pidän siitä, että voi istahtaa vaihtamaan ajatuksia ja ideoita jonkun kanssa. Eikä tarvitse puhua mistään hienosta kuten kvanttifysiikasta, huumori on myös tärkeää ja tykkään itsekin vitsailla asioista.

Monille bändeille musiikki on liiketoimintaa, mikä on surullista, eivätkä he välitä faneista henkilöinä ja ajattelevat, että heidän työnsä on tehty heti, kun he poistuvat lavalta. Jotkut bändit ehkä kuvittelevat, että tietynlainen etäisyys tekee heistä arvoituksellisempia. Toiset taas vain eivät yksinkertaisesti ole sosiaalisia, mutta se on ihan OK. En ole koskaan halunnut itse tulla ängetyksi tällaiseen tai ylipäänsä minkäänlaiseen muottiin. En ole kapinallinen, mutta teen asiat aina omalla tavallani. Mark ja minä pidämme todella ihmisten tapaamisesta ja olisin surullinen, jos emme enää voisi tehdä niin.

Haluaisitko lopuksi lähettää jotain terveisiä faneillenne täällä Suomessa?

Ainoa suomalainen sana, minkä tiedän, on "kippis" ja haluaisin päästä sanomaan sen monien ihmisten kanssa. Olen tavannut paljon upeita suomalaisia elämäni aikana. Aina kun olen ollut heidän kanssaan samassa kaupungissa, tai tutustunut heihin lähemmin, he ovat olleet loistavia ystäviä minulle. Haluaisin todella tulla Suomeen uudestaan ja tavata taas paljon kiinnostavia uusia ihmisiä. Toivottavasti nähdään pian!

Tietoa julkaisusta

Jutun julkaisi Pete. Gootti.net-sivustolla on julkaistu tähän mennessä 5583 kirjoitusta. Valtaosa kirjoituksista käsittelee musiikkia ja elokuvia sekä erilaisia tapahtumia. Selaat juuri osion artikkeli ja kategorian Goottimusiikki julkaisuja. Tätä julkaisua päivitettiin viimeksi 21. päivä kesäkuuta 2009 kello 12:12. Tämän uutisjutun kestolinkki on tässä. Haluatko auttaa artikkelin täydentämisessä, ehostamisessa, korjaamisessa? Jos haluat, ota toki yhteyttä. Jos haluat lukea Gootti.netin parhaimpia juttuja, tutustu tähän listaukseen.

Kommentoi julkaisua

Tämä julkaisu ei ole saanut kommentteja, vielä. Voit kommentoida julkaisua kirjoittamalla kommenttisi alapuolella näkyvään lomakkeeseen. Asiattomat kommentit sensuroidaan tai poistetaan jälkikäteen sivuston ylläpidon toimesta.

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Palvelun uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.