Warning: Use of undefined constant default_charset - assumed 'default_charset' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/kuopassa/public_html/keskustelu/index.php on line 3
Minne päätyy kun kuolee? - Sivu 31

Gootti.net

Ajankohtaista 1/2020: Foorumi on toistaiseksi vain lukumoodissa. Uusien viestien tai viestiketjujen lähettäminen ei ole mahdollista. Jäseneksi liittyminen ei ole mahdollista. Vanhat jäsenet voivat kirjautua sisään ja lukea sekä vastaanottaa yksityisviestejä, sekä päivittää profiilinsa tietoja.

Minne päätyy kun kuolee?

Kirjoittanut: fantasos (Jäsen)
 • #301
 • Arvo: Edistynyt
 • Lähetetty: 24.03.2011 16:27
Anteeksi että vastaus viivästyi, lapset ovat olleet kipeänä niin koneelle ehtii... ...kun ehtii.

Lainaus: Giffirt

Se ei tosiasiassa mene ihan näin yksinkertaisesti historian tutkimuksessa. On useita tapoja lähestyä lähdemateriaalia ja samoista aiheista on monia tutkimuksia, jotka ovat päätyneet aivan eri tuloksiin. Iso osa tutkimuksista ja eri teorioista saattaa olla aivan yhtä uskottavia tai epäuskottavia eroistaan huolimatta.

Pysyn silti kannassani. Mutta ehkä minun kannattaa selventää tätä osuutta:
Kaikessa tieteessä on ongelma subjektiivisen tutkijan ja subjektiivisen lähdeaineiston kanssa. Lisäksi riittämättömistä lähtötiedoista voidaan tehdä todella suuresti eroavia tulkintoja. Fysiikassakin (joka sentään on eksakti tiede) on olemassa toisistaan eroavia teorioita asioille joista meillä on paljonkin lähdeaineistoa, mutta paljon tulkinnanvaraa. Esimerkiksi Gammasädepurkauksista on paljonkin havaintoja, mutta myöskin monta kilpailevaa teoriaa.
Historiassa tämä kärjistyy koska voimme saada täysin subjektiivista tietoa (jonkun aikalaisen kehut siitä että hänen kaupunkinsa pääkatu oli 1km pituinen) tai täysin objektiivista tietoa (kaivetaan rauniot esiin ja mitataan pituudeksi 312 metriä) tai sitten mitä tahansa siltä ja väliltä.
Useimmiten tieto on riittämätöntä varmojen johtopäätösten tekemiseen. Silloin esiin astuvat teoriat, joiden kanssa on todellakin helposti mahdollista päätyä etsimään tukea omalle teorialleen. Sama riski on toki kaikissa tieteissä, historian suuri epätarkkuus ja käytettävissä olevan tiedon subjektiivisuus tekevät vallitsevista teorioista parhaimmillaankin "vähiten epäuskottavia".
Näin myös Jeesuksen historiallisuuden kanssa. Vallitseva kanta lienee yhä että joku henkilö nimeltä Jeesus Nasaretilainen on elänyt ja opettanut ainakin osan lauselmista jotka tämän päivä Raamatusta löydämme. Kilpailevia teorioita löytyy, osassa asiaan liittyy Jumalan lihaksi tulo, joissakin kiistetään koko henkilön olemassaolo. Kaikki tämä, koska käytössä oleva lähdeaineisto on vähäistä, epäluotettavaa ja subjektiivista.

Lainaus: Giffirt

...perinne, jossa tutkija ilmaisee tutkimuksessaan oman teoriansa olevan ylitse muiden.

Tuossa on kyse fundamentalismista, ei tieteestä. Toisaalta, Jenkkilässä ollaan sillä saralla aika hyviä. Hyvä tutkija tiedostaa aina että hänen teoriansa on yksi muiden joukossa ja uudet tutkimustulokset voivat koska tahansa romuttaa sen täysin. Jos ei tähän kykene on (kuten sanoitkin) "huono tutkija, huijari tai muuten vain hämärä tyyppi".
Kirjoittanut: Jade (Jäsen)
 • #302
 • Arvo: Edistynyt
 • • Muokkasi: Jade
 • Lähetetty: 24.03.2011 19:22
Mummo ja äiti on uskovaisia (mukaan lukien valitettavasti vaari)... Molemmat kivenkovaa väittävät että jumala on luonut maailman jne. Itse mä uskon siihen että elämä päättyy siihen kun kuolee.
Kirjoittanut: Giffirt (Jäsen)
 • #303
 • Arvo: Mahtigootti+
 • Lähetetty: 25.03.2011 15:11

Lainaus: fantasos

koska voimme saada täysin subjektiivista tietoa (jonkun aikalaisen kehut siitä että hänen kaupunkinsa pääkatu oli 1km pituinen) tai täysin objektiivista tietoa (kaivetaan rauniot esiin ja mitataan pituudeksi 312 metriä) tai sitten mitä tahansa siltä ja väliltä.

Tuo mittaaminen on arkeologiaa, ei historiaa. On hyvä muistaa, että kyseessä on kaksi eri alaa. On totta että molemmat tieteet hyödyntävät toisiaan, mutta arkeologia on monissa asioissa hyvin lähellä luonnontieteitä ja hyödyntää luonnontieteen menetelmiä, siinä missä historiaa ei voida samalla tapaa luonnontieteellisin menetelmin testata.

Lainaus: fantasos

Kaikki tämä, koska käytössä oleva lähdeaineisto on vähäistä, epäluotettavaa ja subjektiivista.

Ja juuri tästä syystä historia ei ole luonnontiedettä, ei luonnontieteellisesti mitattavissa ja juuri siksi ei suomalaisessa tutkimuksessa koskaan puhuta totuuksista, vaan mahdollisuuksista ja todennäköisyyksistä.

Lainaus: fantasos

Tuossa on kyse fundamentalismista, ei tieteestä.

Tässä yhteydessä kyseessä on vain tieteellisen tutkimuksen rakennustapa. Kävin juuri Basic Academic Writing -kurssin, jonka tarkoituksena oli opastaa tieteellisten tekstien kirjoittamiseen englanniksi joten otan esimerkin sieltä. Kurssin opettaja oli jenkki, joka nimenomaan kertoi että suomalaisesta tavasta poiketen, useissa maissa ei kuulu tieteellisessä julkaisussa käyttää epävarmuuteen liitettäviä ilmaisuja, koska se on heikon tutkimuksen merkki. Kyse on vakiintuneista tavoista, jotka liittyvät siihen mitä eri kulttuuripiireissä odotetaan tieteelliseltä tekstiltä. Suomalaisessa tutkimuksessa odotetaan (historian kentällä, en tiedä miten muilla aloilla) että ilmaistaan teoriaan liittyvät mahdollisuudet ja mahdolliset epävarmuudet. En siis puhuisi mistään fundamentalismista, vaan yksinkertaisesti siitä, mitä Suomessa odotetaan tieteelliseltä tekstiltä ja mitä puolestaan esimerkiksi Englannissa odotetaan tieteelliseltä tekstiltä. Ja kyllä siellä Jenkkilässäkin opetetaan kriittisyyttä ja sanotaan, että yksi tutkimus ei yksistään ole totuus, mutta retoriset keinot eroavat suomalaisista.

Tieteellisiä tekstejä lukiessa pitää siis oikeasti muistaa myös se, että se on tehty yleensä tietyn maan käytäntöjen mukaan. Isoissa maissa on hyvä muistaa, että esimerkiksi Amerikassa vaihtelee jopa yliopistojen mukaan se, miten opiskelijat opetetaan kirjoittamaan tieteellisiä tekstejä. On iso virhe pitää tiedettä (erityisesti historiaa) erehtymättömänä voimana jolla on kaikesta varma tai edes lähes varma teoria. Oli kyse sitten Jessen olemassaolosta tai Hitlerin ideologiasta.
Kirjoittanut: Viikatemies (Jäsen)
 • #304
 • Arvo: Edistynyt
 • • Muokkasi: Viikatemies
 • Lähetetty: 30.03.2011 17:26
Mä ite uskon multiuniversumiin eli oon aatellut että kun kuolemme niin sit me
synnymme uudelleen kenties jossain toisessa universumissa jollain Maankaltaisella planeetalla,
mahdollisesti jonain toisena henkilönä kuitenkin. Tämä on tietenkin vain teoria ja toisaalta en ole pitänyt kuolemanjälkeistä elämää mitenkään merkityksellisenä pohdiskelun aiheena. Toki voi se olla niinkin että kun kerran kuolee niin silloin myös pysyy kuolleena.
Kirjoittanut: Orthoxina (Jäsen)
 • #305
 • Arvo: Asiantuntija
 • Lähetetty: 02.04.2011 10:10
Mie se tahdon Nangijalaan. Valitettavasti kuitenkin uskon haluamattani, että mun elämä päättyy siihen kun neurokemiasähkösysteemi eli aivot kuolee. Joko ennen sydämen pysähtymistä tai sen kanssa samoihin aikoihin, sillon kuitenkin...

Pirun epäusko, olisi kiva voida luottaa siihen että elämän jälkeen on jotain, ettei se kaikki pääty siihen ja kun kuolee, pääsee niiden menetettyjen rakkaiden luokse, tai kun joku rakas kuolee vielä tapaa sen toisen eikä kaikki ole vain siinä. Pistää kuristamaan kurkkua sydänyöllä, kun pelkää että aviopuoliso kuolee ja ei tämän kanssa ole enää minkäänlaisessa yhteydessä. Ikinä.
Kirjoittanut: Emohippi (Jäsen)
 • #306
 • Arvo: Edistynyt
 • Lähetetty: 22.04.2011 13:53
En ole varmaan kuollut koskaan, mutta joskus pienenä tipuin pitkän matkan jostain.. Ja kun muistelen sitä niin muistan leijuneeni ilmassa, enkä muista että muhun ois sattunu.. Ja toinen kerta kun tipuin portaita alas, äitini sanoi että tipuin kuperkeikkaa, mutta oma muistikuvani oli että lensin.. Siitäkään en muista mitään kipua...

Uskon että ruumiissa oleminen on vain yksi vaihe, sitten kun ruumis on kuollut niin sielu menee jonnekkin muualle..........
Kirjoittanut: iPOP (Jäsen)
 • #307
 • Arvo: Mahtigootti
 • Lähetetty: 28.07.2012 21:35
hm.........itse tämmösenä kuolemasta kiinnostuneena uskon että näin tapahtuu:
1.kuolleet tutut tulee luokse ja kutsuu.
2.sielu lähtöö ruumiista (nousee ylös)
3.olet kahden maailman keskellä.
4.valoa kohti. (joskus voi kyllä olla jonkun aikaa mustassa tilassa)
5.tapaa kuolleita tuttuja
6.näytetään video elämänsynneistä ja saa tuntea aiheuttaman tuskan muiden silmissä.
7.jos on paluu tulossa niin saa päättää että palaako vai jääkö.

.......tuskatun prosessi...............ainakin näin olen kuullut puhuttavan...............
Vaihda maisemaa

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Palvelun uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

 • Goottifoorumia selaa 1 vakoilijaa ja 0 jäsentä . Kävijäennätys tehtiin 04.01.2022 03:50, jolloin paikalla oli väkeä yhteensä 501 henkeä!
Järjestä treffit