Gootti.net

Ajankohtaista 1/2020: Foorumi on toistaiseksi vain lukumoodissa. Uusien viestien tai viestiketjujen lähettäminen ei ole mahdollista. Jäseneksi liittyminen ei ole mahdollista. Vanhat jäsenet voivat kirjautua sisään ja lukea sekä vastaanottaa yksityisviestejä, sekä päivittää profiilinsa tietoja.

Olemmeko ainoat?

Kirjoittanut: Black angel (Aktiivi)
 • #51
 • Arvo: Mahtigootti
 • Lähetetty: 28.04.2008 16:29
enpä tiedä onko vai ei , parempi että pysyvät omissa oloissaan
Kirjoittanut: Arawyn (Jäsen)
 • #52
 • Arvo: Mahtigootti
 • Lähetetty: 28.04.2008 16:41
Jos universumi on kerta ääretön, niin eikös siellä periaatteessa ole myös ääretön määrä kaikkea? Miun logiikalla ainakin. Ja siinä tapauksessa emme todellakaan ole ainoita olentoja maailmankaikkeudessa. En todellakaan pysty kuvittelemaan miltä ne sitten näyttävät, koska avaruuden eri osissa on luultavasti eri alkuaineita ym. Eli ei olisi yhtään samanlaista kuin täällä. Tuli muuten miulta harvinaisen tieteellinen selostus
Kirjoittanut: Kazune (Jäsen)
 • #53
 • Arvo: Asiantuntija
 • Lähetetty: 28.04.2008 16:51
Olen sitä mieltä, että jokaisella planeetalla on elämää, niiden planeetoiden suojakerros vaan estää maan ihmissilmää näkemästä niitä, koska meidän silmämme ovat tottuneet tähän ilmakehään. Siis tuolla naapuriplaneetallakin eletään nyt onnellistä elämää sen planetaan eliömuodossa, oli ne sitten kolmepäisiä hyytelökasoja tai sentin mittaisia kuusikätisiä ihmisiä. Ehkäpä nekin siellä miettii onko muualla avaruudessa elämää.
Kirjoittanut: Blacksmith (Nimetön)
 • Lähetetty: 28.04.2008 18:19
Yhdysvaltalainen keksijä Buckminster Fuller ilmaisi tyhjän tunteen hienosti.

"Joskus ajattelen, että olemme yksin. Joskus ajattelen, että emme ole. Molemmissa tapauksissa ajatus on järkyttävä."


Miksi me emme ole saaneet ulkoavaruudesta yhtään viestiä? Galaktinen viisasten kerho ei pirauta, ei viesti. Avaruudesta kuuluu vain ei-mitään, Suuri Hiljaisuus.

Maan ulkopuolisen älyn poissaoloa ja mahdollisuuksia pohtii monipuolisen älyllisesti Stephen Webbin mainio kirja Missä kaikki ovat?

Ratkaisuja E.T-älyn piileskelyyn on etsitty satoja. Webb otti tarkasteluun 50 edustavinta ja kiehtovinta.

Maailman älyjen selitysten hetteikköön voisi eksyä esimerkiksi internetissä. Kirjaan koottuna väitelista pysyy hyvin käsissä ja kasassa.

Ufokultit saavat kirjassa ansaitusti vain muutaman sivun. Ne Webb on sijoittanut osioon He ovat täällä. Ufot (eli ratkaisu numero2) eivät saa luvussa paljoa enempää painoarvoa kuin ikivanha, eteerinen (ratkaisu 8) Jumala on olemassa.


Fermin paradoksi on koko Maan ulkopuolisen älyn tutkimuksen ydin ja oikeastaan alkujuuri. Kirjan otsikon kysymyksen esitti tarkasti ensi kertaa nerokas ydinfyysikko Enrico Fermi 1950.

Hän istui lounastauolla maailmankuulun Princetonin tutkimuskeskuksen kuppilassa. Huippufyysikot keskustelivat Yhdysvalloissa virinneestä ufo-intoilusta.

Kesken lounaan Fermi kiekaisi: Missä kaikki ovat? Muut olivat hieman pöllämystyneitä. He muistivat kuitenkin, että Fermi oli superlaskija. Hän osasi laskea päässään järisyttävän suuria mittaluokkia tyyliin: kuinka monta hiekanjyvää on arviolta maailman rannoilla? Tällä kertaa hän laski haarukoinnin lomassa vieraiden sivilisaatioiden mahdollisen määrän. Pohjalukemana oli Linnunradan tähtien määrä. Sitten hän laski, millä todennäköisyydellä planeetalle syntyisi älyä.

Miten nopeasti äly leviäisi tekniikan avulla kotigalaksissamme Linnunradassa, jos tähti olisi planeettoineen vanhempi kuin Aurinko ja Maa?


Hitaimmankin arvion mukaan 500 miljoonaa vuotta pitäisi riittää siihen, että he olisivat jo täällä. Sama Fermin paradoksi on itse asiassa keksitty historiassa ainakin neljä kertaa. Rakettitekniikan isä Konstantin Tsiolkovski ihmetteli 1800-luvulla vieraiden sivilisaatioiden poissaoloa.

Myöhemmin toinen Fermin tyyliin tehty laskelma kiteytyi ns. Draken kaavaksi 1961. Vuosikymmenien varrella siitä on tullut legenda tähtitieteessä.

Kaikkia näitä Frank Draken kaavan näkökulmien muunnoksia on etsitty ja tulkittu:

Jos sivilisaatiot tuhoutuvatkin aina ydinsodassa, jos elämää voisi esiintyä ilman vettä, jos ne eivät opikaan radiotekniikkaa . . .


Ensimmäinen tahallinen signaali Maan ulkopuoliselle älylle lähti maapallolta 1974 Arecibon radioteleskoopilla Puerto Ricosta. Se kesti kolme minuuttia ja oli vain 1679 bittiä pitkä.

Drake ei kysynyt lähetykseen lupaa YK:lta tai minkään maan hallitukselta. Olisikohan pitänyt?

Joidenkin mielestä Drake ilmiantoi Maan asukkaat hyökkääjille. Arvostelijat unohtivat, että radiolähetysten isä Guglielmo Marconi teki sen vahingossa jo 1900-luvun alussa.

Olemme itsekin lähettäneet maapallolta jo satakunta vuotta viestejä taivaalle radioaaltoina, eli joku voisi meidät kohta vaikka löytää.

Ehkä ne vain odottavat yhteydenottoa, eivätkä tee itse juuri mitään (ratkaisu 21)?


Kiehtovaa ulkoisen älyn etsinnässä on nyt 2000-luvulla se, että jokainen voi osallistua siihen SETI@home -hankkeessa. Kaukaa haravoituja radiosignaaleja jaetaan kenen tahansa kotikoneelle tulkittaviksi.

Jos Maan ulkoisen älyn ensi- koodi löytyy kotikoneesi tiedostojen avulla, saat nimensä taatusti maailmanhistoriaan.

SETI-ohjelmissa Maan ulkoista älyä on etsitty jo 60 eri hankkeen voimin 40 vuotta ja miljoonilla kanavilla. Edes huokausta ei ole kuulunut.

E.T:tä aletaan etsiä paitsi radiosignaalien myös laserpulssien avulla. Ehkä laser onkin niiden keino viestiä (ratkaisu 17). Radioastronomit ovat päätyneet miljardien taajuuksien joukossa ns. radiokeitaaseen, radiokanavien suosikkipaikkaan. Se on välillä 1,42-1,64 gigahertsiä.

Lukema lähenee maailman yleisimmän alkuaineen vedyn ja myös elämän lähteen, niin luulemme, veden, hydroksyyliradikaalin säteilyä. Kyllä kai muutkin vedyn rakenteen tuntevat (ratkaisu 49)?

Myös 56,8 Ghz on "luonnollinen" taajuus. Siihen voi näet yhdistää kolme tärkeätä universumin luonnonvakiota. Mutta ehkä heidän matematiikkansa on erilaista (ratkaisu 24)? Voiko se edes olla?

Vaikka sivilisaatiot todella kaikkialla kuolisivat nopeasti, (ratkaisu 45), voisi olettaa että yksi jäisi henkiin ja valtaisi galaksin - jos heidän taivaansa ei ole alati pilvinen (ratkaisu 29). Pilvinen taivas kun ei helpolla mahdollistaisi tähtitiedettä.


Fermin paradoksia puidessaan Missä kaikki ovat? on huikea poikkileikkaus eri tieteisiin. Mukana kulkee tekoälyä, uskontotieteitä, filosofiaa, robotiikkaa, genetiikkaa, evoluutioteoriaa . . .

Webb ryntäilee teoksessa filosofien Okkamin partaveitsestä Matrix-elokuvan totuudellisuuteen. Uutta tietoa on kirjassa valtavasti. Kuinka moni edes alaa seuraava tunsi ennalta termin jäähuoneilmiö (vrt. kasvihuoneilmiö). Uudissana liittyy teoriaan lumipallomaapallosta (snowball earth) noin 2,5 miljardia vuotta sitten.


Kirjan 50. ratkaisu on oikeutetusti tekijän oma, ja hämmentää. Sitä ei kannata paljastaa tässä - luin ratkaisun itse kärsimättömänä heti esipuheen jälkeen.

Outoa kyllä, Webbin tarjoama ratkaisu liittyy alkulukuihin. Kirjassa ei muuten ole juuri yhtään matematiikkaa.

Lopuksi Web pyytää lukijalta hyviä ideoita Fermin paradoksin ratkaisuun. Jos tiedät syyn E.T.:n poissaoloon, ota siis heti Webbiin yhteys. Hän asuu täällä Maan päällä.


Suosittelen kirjan lukemista kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Kirjoittanut: Lady Elena (Nimetön)
 • Lähetetty: 04.05.2008 14:43
No huh, pientä rajaa. En usko, että sillä on mitään merkitystä onko planeetta maan ulkopuolella elämää. Jos on, niin onhan se mahdollista, että jollain bakteeri-/virustasolla löytyisi jonkinlaista elämää huolimatta suurista lämpötilavaihteluista. Joka tapauksessa, mitään sen erikoisempaa tuskin löytyy. Turhaa on myös yrittää löytää toista planeettaa, jossa ihminen pystyisi asumaan. Toista maankaltaista planeettaa tuskin koskaan löytyy ja vaikka löytyisikin eläminen olisi siellä mahdotonta.
Kirjoittanut: Nightmare (Jäsen)
 • #56
 • Arvo: Asiantuntija
 • Lähetetty: 04.05.2008 15:11
No aivan varmasti on muuallakin elämää. Elämän vaatimukset täyttyvät varmasti useilla muilla planeetoilla, ja uskon että elämää on muuallakin. Jossain matoja, jossain meitä paljon kehittyneempiä olentoja jotka katselevat ehkä huvittuneina meitä, kuten me tarkkailemme muurahaisten touhuja.
Kirjoittanut: Heetteri (Ex-inkvisiittori & Miss Halloween 2008)
 • Lähetetty: 04.05.2008 17:28

Lainaus: Lady Elena

Toista maankaltaista planeettaa tuskin koskaan löytyy ja vaikka löytyisikin eläminen olisi siellä mahdotonta.


Missä ihmeessä olitte 2003? Kyseisenlainen planeettahan havaittiin (elämän edellytykset), siitä oli radiossa ja kaikkialla. Mutta sinne pääseminen (saati sitten mahdollinen terraformaaminen) lieneekin enemmän scifi-juttuja.
Kirjoittanut: Blacksmith (Nimetön)
 • #58
 • • Muokkasi: Blacksmith
 • Lähetetty: 04.05.2008 20:45
Aivan, tällaisia planeettoja eli eksoplaneettoja on löydetty montakin eikä lähin ole edes kaukana, universaalisessa mittakaavassa tarkasteltuna. Kaikkiaan eksoplaneettoja on löydetty jo lähes 200. Lisää näistä avaruuden löydöksistä voi lukea vaikkapatäältä .

(Blacksmith muokkaili tekstiä kuntoon)
Kirjoittanut: moonvampire (Jäsen)
 • #59
 • Arvo: Edistynyt
 • Lähetetty: 04.05.2008 21:34
Itse uskon, että on olemassa muuallakin elämää. Tuntuu vain niin oudolta ajatella, että olemme ainoat elävät tässä suuressa universumissa. Minä ajattelisin heidät ehkä hitusen tai enemmänkin kehittyneempinä kuin me. Tosin voihan sitä olla meidän ihmistenkin kaltaisia olijoita jossain tuolla tähtien takana x) (oli muuten tyylikäs lopetus)
Kirjoittanut: kuopassa (Ylläpitäjä)
 • Lähetetty: 04.05.2008 21:56

Lainaus: Lady Elena

Toista maankaltaista planeettaa tuskin koskaan löytyy ja vaikka löytyisikin eläminen olisi siellä mahdotonta.

Kaksi paria maihareita, molemmat kaliiberia 44. Onko toinen pareista jostain syystä epäyhteensopiva kinttuni kanssa?

Lainaus: moonvampire

Tosin voihan sitä olla meidän ihmistenkin kaltaisia olijoita jossain tuolla tähtien takana x)

On hyvin epätodennäköistä jos kaksi aivan toistensa kehitysvaiheista riippumatonta eliölajia muuttuu samanlaisiksi. Jo se, että "siellä jossain" kehittyisi edes etäisesti ihmistä muistuttavia mölliäisiä on melkoisen epätodennäköistä.
Vaihda maisemaa

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Palvelun uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

 • Goottifoorumia selaa 3 vakoilijaa ja 0 jäsentä . Kävijäennätys tehtiin 04.01.2022 03:50, jolloin paikalla oli väkeä yhteensä 501 henkeä!
Järjestä treffit