Gootti.net

Ajankohtaista 1/2020: Foorumi on toistaiseksi vain lukumoodissa. Uusien viestien tai viestiketjujen lähettäminen ei ole mahdollista. Jäseneksi liittyminen ei ole mahdollista. Vanhat jäsenet voivat kirjautua sisään ja lukea sekä vastaanottaa yksityisviestejä, sekä päivittää profiilinsa tietoja.

Vaarallista menoa

Kirjoittanut: kuopassa (Ylläpitäjä)
 • Lähetetty: 06.03.2007 16:56

Lainaus: Sharwynn

Mutta kuinka kauan enää? Kaikki tietää ns Sallan taudin?


Rajan takaa löytyy lisää ihmisiä -- esim. inkeriläiset. Ei niitä tarvitse tuoda maahan toiselta puolelta planeettaa vain jotta pääsisi pökkimään.
Kirjoittanut: poison (Organisaattori)
 • #32
 • Arvo: Platinagootti+
 • Lähetetty: 06.03.2007 17:11

Lainaus: Sharwynn

Kaikki tietää ns Sallan taudin?

Mulla ei ole hajuakaan, mikä on "Sallan tauti"
Kirjoittanut: Ximmo (Aktiivi)
 • #33
 • Arvo: Mahtigootti1500
 • Lähetetty: 06.03.2007 17:13

Lainaus: kuopassa

Hyvin on tultu toimeen ties kuinka kauan.


Öööh miks mä oon eri mieltä...
Kirjoittanut: Iiriva (Miss Halloween 2006 & 2007)
 • Lähetetty: 06.03.2007 17:15
Sallan tauti on suomalaiseen tautiperintöön kuuluva aineenvaihduntasairaus. Se on saanut nimensä siitä, että Aulan ja kumppanien v. 1979 ensimmäisinä kuvaamat vammautuneet olivat Sallan kunnan alueelta.

Sallan tautia sairastavien soluihin kertyy siaalihappoa, joka estää normaalin solutoiminnan. Se johtaa vaikeaan kehitysvammaisuuteen. Geenivirhe on 6. kromosomin SLC17A5-geenissä (6q14-q15) ja se periytyy piilevästi. Molemmilla vanhemmilla pitää olla sama geeni-ominaisuus tai toisella suomalainen valtamutaatio ja toisella saman geenin muu mutaatio.

Syntynyt lapsi vaikuttaa aluksi normaalilta. Ensimmäisen elinvuoden aikana tulee kuitenkin esiin lihasten velttous ja hidas liikunnallinen kehitys. Kävely opitaan huomattavan myöhään. Puheen kehittyminen on hidasta ja se jää yleensä muutamiin sanoihin. Opitutkin taidot alkavat taantua viimeistään n. 3 vuoden iässä.

Sallan tautia ei osata parantaa eikä tehokkaita kuntoutusmenetelmiäkään ole löydetty. Sallan taudin vammauttamia henkilöitä on diagnosoitu Suomessa satakunta, Ruotsissa kolmisenkymmentä ja muualla vain muutamia. Oireyhtymä on yleisin Pohjois-Suomessa. Froissartin v. 2003 laaditun Orphanet-artikkelin mukaan tautigeenin kantajia olisi siellä n. 1/40 väestöstä.

Sallan tauti kuuluu sialuria-sairauksiin. Alkuperäinen sialuria (ranskalainen tyyppi) johtuu 9. kromosomin geenivirheestä (9p12-p11). Sen kuvasi ensimmäisenä G. Fontaine kumppaneineen v. 1968. Thomas kumppaneineen kuvasi v. 1989 infantiilin siaalihapon kertymäsairauden (ISSD), johon ei liity etnisiä piirteitä. ISSD johtaa usein varhaiseen menehtymiseen. Virheellinen geenialue on sama kuin Sallan taudissa.
Tiivistelmä oireista

kasvun viivästyminen
silmävärve (nystagmus)
silmien uloskarsastus (exotropia)
paksu pääkallon laki
kehitysvammaisuus
liikkeiden hapuilevuus (ataksia)
lihasvelttous
jäykkyys (spastisuus)
pakkoliikkeet, erityisesti sormien ja varpaiden tahaton pyörittely (atetoosi)
puheen kehityksen viivästyminen
puheen tuottamisen vaikeus, mongerteleva (dysartria)
puhe-elinten kyvyttömyys tuottaa oikeita suun liikesarjoja (dyspraksia)
kouristuskohtaukset (epilepsia)
kävelykyvyttömyys
Kirjoittanut: Sharwynn (Nimetön)
 • #35
 • • Muokkasi: Sharwynn
 • Lähetetty: 06.03.2007 17:18

Lainaus: poison

Mulla ei ole hajuakaan, mikä on "Sallan tauti"


Homma alkaa muistuttaa sisäsiitosta, eli esim. juuri Sallassa ihmiset ovat menneet saman pitäjän ihmisten kanssa naimisiin iät ajat ja hankkineet lapsia jotka edelleen hankkivat keskenään lapsia jne. -> alkaakin syntyä kumman paljon kehitysvammaisia lapsia. Syynä siis geenimutaatiot jotka kuuluvat perisuomalaiseen tautiperintöön jotka sitten näin tätä kautta pääsevät yleistymään.

Jotenkin noin

EDIT: arg, Iiriva ehti ensin pätemään
Kirjoittanut: poison (Organisaattori)
 • #36
 • Arvo: Platinagootti+
 • Lähetetty: 06.03.2007 17:20
Kiitos opastuksesta. Iiriva, sustahan tulee lääkäri, kun olet noin asiantuntija
Kirjoittanut: Iiriva (Miss Halloween 2006 & 2007)
 • Lähetetty: 06.03.2007 17:23

Lainaus: Sharwynn

arg, Iiriva ehti ensin pätemään


kummasti tietää mistä etsiä, kun yksi isosiskoista on ammatiltaan vammaishoitaja

ja sisäsiittoisuudestahan tuo nimenomaan ainakin Sallassa johtui.
Kirjoittanut: Raivonkyynel (Nimetön)
 • Lähetetty: 06.03.2007 17:40
Tuonne ylemmäksi tahtoisin sanoa, että minusta viisi miljoonaa on aivan riittävästi. Ehkä se teistä tuntuu vähälle, kun asutte Heltsinkissä, jossa on perkuleesti populaa.

Ja jos aivan tarkkoja ollaan, kun otetaan sijainti huomioon, niin meitä on aivan liikaa jos verrataan samoilla leveysasteilla oleviin paikkoihin. Vaikka onkin Golf-virtaa sun muuta. Pätemistä ei tule minkään lapun kanssa, kun olen niin perkuleen laiska
Kirjoittanut: Iiriva (Miss Halloween 2006 & 2007)
 • Lähetetty: 06.03.2007 17:54

Lainaus: poison

Iiriva, sustahan tulee lääkäri, kun olet noin asiantuntija


perkele mikään asiantuntija olen, tiesin vain miltä nettisivulta etsiä ja kopioida
Kirjoittanut: Velvet Grey (Nimetön)
 • Lähetetty: 06.03.2007 18:06
Mä olen kyllä sitä mieltä että Suomen rajat pitäisi avata maahanmuuttajille. Meitä on liian vähän. Mitäs sitten tehdään, kun pääosa väestöstä on vanhuksia? Kuka maksaa eläkkeet, vai olemmeko ensimmäinen sukupolvi, joka kuolee sorvin ääressä, kun kellään ei ole varaa maksaa meille?

Vammaisista sen verran, että jos tiedetään lapsen olevan vammainen, ja abortointi on mahdollista, abortoikaa! Miettikää asiaa myös sen lapsen kannalta, on varmaan hiton kivaa olla vammainen. Vanhempien oikeus tehdä lapsia ei saa mennä lapsen hyvinvoinnin edelle.

Tämä aihe on suljettu. Et voi lähettää tähän aiheeseen vastausta. Aihe on todennäköisimmin suljettu siksi, että siinä käsiteltävä asia on puitu perinpohjaisesti ja ns. kaluttu loppuun, tai sitten aihe ei ole enää ajankohtainen (jos viestiketjussa on käsitelty esimerkiksi festivaalia tai konserttia), tai sitten samasta aiheesta on ollut keskustelua jo aikaisemmin. Goottifoorumilla on myös tapana sulkea sellaiset viestiketjut, jotka sisältävät sata (100) sivua, ja avata uusi viestiketju samasta aiheesta toisaalla. Voit halutessasi kysyä foorumin valvojilta tai ylläpidolta syytä tämän viestiketjun sulkemisen syistä.

Vaihda maisemaa

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Palvelun uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.

 • Goottifoorumia selaa 4 vakoilijaa ja 0 jäsentä . Kävijäennätys tehtiin 13.04.2020 19:19, jolloin paikalla oli väkeä yhteensä 437 henkeä!
Järjestä treffit