Gootti.net

Finnish Metal Expo 2008

Amberian Dawnin valkoiseen mekkoon pukeutunut punahiuksinen naislaulaja laulaa mikrofoniin. Hänen takanaan hohtaa lämmintä valoa. Tausta on osittain musta.Kuvassa Amberian Dawn

Jälleen kerran se on takana. Tuo joka talvinen tuhansien pitkätukkien villi moshaushärdelli ja kymmenien krääsäkojujen monen kirjava labyrintti arpajaisineen ja nimmarisessioineen; Finnish Metal Expo.

Lauantaipäivällä saapastellessani kohti Helsingin Kaapelitehdasta mustanpuhuvan metallipoppoon jalanjäljissä, suorastaan tärisin kylmästä lyhyessä tyllihameessa ja korsetissani. Sisälle päästyäni illan ensimmäinen bändi, Kiuas, kipusi lauteille heittäen sellaiset alkulöylyt, että johan alkoi lämpenemään! Ja mitä pidemmälle ilta eteni, sitä kuumemmaksi meno yltyi.

Toisen yhtyeen aloitellessa lavan edusta täyttyi uteliaista katsojista, sillä olihan kyseessä melko tuore ilmiö; fantasiametallia soittava Amberian Dawn. Bändin tunnelmointia ensimmäistä kertaa seuranneet yleisön jäsenet pääsivät nopeasti mukaan fiilikseen ja suosionosoituksiin jo valmiiden fanien innostuksen saattelemina. Keikan päätteeksi kuulosti siltä, että metallikansan nälkää tyydyttämään olisi kaivattu kenties parikin encorea.

Amberian Dawnin kaksi päähenkilöä, mies ja nainen, seisovat koristeellista taustaa vasten. Vasemmalla mies, jolla pitkät mustat hiukset ja yllään musta paita, jossa valkoinen pääkallo. Oikealla puolella nainen, jolla tummanpunaiset laineilevat hi

Idols-Arin jo tarttuessa mikkiin, halusin saada enemmän tietoa Amberian Dawnista. Tapasin bändin keulahahmot — kitaristikosketinsoittaja Tuomas Seppälän sekä vokalisti Heidi Parviaisen.

Debyyttialbumimme ‘River of Tuoni’ ilmestyi hiljattain ja sitä työstettiin noin vuoden verran, Seppälä kertoo. Lisäksi levy tehtiin omakustanteisesti Hyvinkään Rockstar Product studiossa, hän jatkaa. Seppälän mukaan bändin jäsenillä ei ollut tietoakaan kiinnostuuko kukaan levystä, mutta halu tehdä kyseinen debyytti oli niin kova, että toimeen ryhdyttiin riskinkin uhalla. Muusikon mukaan levyn tekeminen on ehdottomasti ollut riskinoton arvoista. Molemmat toteavat etenkin MySpacen olevan erittäin tehokas levityskanava musiikilleen, sillä jo yksi biisi siellä herätti heti valtavasti kiinnostusta.

Bändi on lähiaikoina keikkaillut Jyväskylässä, Hyvinkäällä ja Helsingissä, mutta ennen kaikkea juuri Finnish Metal Expo oli Amberian Dawnille se varsinainen näytön paikka ja ensimmäinen iso keikka, Parviainen ja Seppälä korostavat tyytyväisinä. Bändissä biisit säveltää Seppälä ja sanoituksesta vastaa Parviainen. Melkein jokaisella bändin jäsenellä on klassinen tausta, Parviaisella sekä laulussa että pianossa. Itse aloitin 5-vuotiaana soittamaan musaopistossa, Seppälä kertoo.

Olettaessani, että bändiä verrataan Nightwishiin ja muihin samankaltaisiin kokoonpanoihin, joissa vokalistina toimii kaunis nainen pitää tässäkin tapauksessa paikkansa, mies vastasi:

Jos joku haluaa meitä johonkin verrata, ei se meitä mitenkään haittaa.

Ihan lähitulevaisuudessa fantasiametallia päästään kuulemaan myös muualla maailmalla. Maailmanvalloitus lähtee käyntiin heti maaliskuussa Aasiasta, ja Jenkeissä sekä muualla Euroopassa on paraikaa lukuisia neuvotteluita käynnissä. Myös ensi kesän keikat ovat tällä hetkellä tapetilla ja kakkoslevyäkin on jo valmisteltu

Yhä tässä sulatellaan tämän ensimmäisen levyn tuomaa menestystä.

Suomessa ensimmäistä kertaa esiintyvä itävaltalainen The Sorrow keräsi katselukentän täyteen. Samoin Norther, jolloin sai todella lujasti pidellä kameraansa, ettei se murskaantunut villiintyneen hevilauman jalkoihin.

Messualueelle pääsi lavan edessä vallitsevaa kaaosta kätevästi pakoon, ja ellei halunnut kartuttaa bändirompekokoelmiaan myyntikojuilla, pystyi aina osallistumaan kaikenlaisiin arvontoihin, joista parhaimmillaan olisi voinut voittaa hevistarojen nimmareilla varustettuja kitaroita.

Mustaan korsettiin ja lyhyeen mustaan hameeseen pukeutunut goottineito, jolla punainen otsatukka ja mustat hiukset. Hänellä koristeellinen paita ja vaaleanpunaiset karvatolpat jaloissaan.

Vaikka kaikkialla ryntäili hevikansaa, löytyi joukosta muutamia goottejakin, kuten Hyvinkäältä Expoon saapunut Sinna, joka alkoi oitis kohennella meikkiään valokuvaa varten.

Olen täällä nyt toista kertaa ystävieni kanssa, ja liput tuli hommattua molemmille päiville, Sinna kertoo. Erityisesti häntä kiinnostaa Turisas, Norther sekä Stam1na.

Olen tyytyväinen siihen, että tällä kertaa täällä on paikka jossa voi istua jos sattuu väsähtämään, ja muutenkin tämänvuotinen tarjonta on edellisvuotta monipuolisempaa. Parasta täällä oli ehdottomasti Turisaksen keikka, ja tietysti se, että myös Children of Bodomin Alexi Laiho on paikan päällä nimmareita jakamassa.

Ensi vuoden FME:ssä Sinna toivoo näkevänsä ainakin sellaisen bändin kuin Profane Omen, jonka keikalla hän viime marraskuussa kävi.

Teksti ja kuvat: Ninni

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Tietoa julkaisusta

Jutun julkaisi Petri Ikonen. Gootti.net-sivustolla on julkaistu tähän mennessä 5577 kirjoitusta. Valtaosa kirjoituksista käsittelee musiikkia ja elokuvia sekä erilaisia tapahtumia. Selaat juuri osion artikkeli ja kategorian Sekalaista julkaisuja. Tätä julkaisua päivitettiin viimeksi 14. päivä joulukuuta 2008 kello 03:03. Tämän uutisjutun kestolinkki on tässä. Haluatko auttaa artikkelin täydentämisessä, ehostamisessa, korjaamisessa? Jos haluat, ota toki yhteyttä. Jos haluat lukea Gootti.netin parhaimpia juttuja, tutustu tähän listaukseen.

Kommentoi julkaisua

Tämä julkaisu ei ole saanut kommentteja, vielä. Voit kommentoida julkaisua kirjoittamalla kommenttisi alapuolella näkyvään lomakkeeseen. Asiattomat kommentit sensuroidaan tai poistetaan jälkikäteen sivuston ylläpidon toimesta.

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Palvelun uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.