Gootti.net

Halloweenin hyytävää juhlintaa

  • Julkaistu torstaina 21.10.2021

Niin alkaa syksy olla siinä pisteessä, että Halloween, Dia de los Muertos, pyhäinpäivä ja kekri alkavat olla ajankohtaisia. Kukin juhlii sitä juhlaa, jonka kokee osuvan itselleen. Tai on juhlimatta, jos se tuntuu vaihtoehdolta. Kaikki nämä juhlat ovat kuolleiden muistamiseksi. Ja vaikka kaikki ovat hieman erilaisia juhlia, niin niitä yhdistää jo keskuudestamme poistuneiden läsnäolo.

Halloweenia vietetään Suomessa 31.10 vaikka Halloween ei Suomessa ole virallinen juhlapyhä. Monesti juhlijoita harmittaa, jos Halloween osuu arkipäivälle juuri siksi, että Suomessa ei kyseinen päivä ole vapaapäivä. Juhlat pyritäänkin tuolloin järjestämään lähimpänä viikonloppuna. Useimmiten juhlien teemaan on naamiaiset mitä pelottavammissa asuissa. Halloween näkyykin Suomessa enemmän naamiaisina ja erilaisina pelottavina hirviöinä, kuin kuolleiden muistamisena.

Halloweenin historia ulottuu hyvin pitkälle

Halloweenin alku ulottuu aina kelttien viettämään samhain -juhlaan asti. Nykyistä kalenteria katsomalla samhain juhla osui marraskuun ensimmäiselle päivälle. Tuolloin katsottiin talvikauden alkavan tuosta päivästä ja tähän viittaa myös nimi samhain, joka tarkoittaa kesän loppua. Kelttien uskomukseen kuului, että 1. marraskuuta kuolleiden sielut palasivat vierailemaan kotonaan ja he, jotka olivat vuoden aikana kuolleet, pystyivät vihdoin jatkamaan matkaansa.

Suomalaisten tapa viedä kynttilöitä pyhäinpäivänä läheisten haudoille on myös hyvin vanha tapa. Jo kelttien tiedettiin sytyttäneen tulia vainajiensa hautapaikoille. Kuten kekri, myös samhain oli sadonkorjuun juhla. Samhain juhlan yönä kuolleilla oli mahdollisuus palata hetkeksi tuonpuoleisesta elävien maailmaan.

Halloween on kaikkien yhteinen juhla

Halloween ei ole vain tietyille ihmisille, vaan se sopii kaikille kansallisuudesta ja elintasosta riippumatta. Se sopii niin arvostetuille sijoittajille Yhdysvaltojen pörssissä, kuin kaikkein köyhimmille Etelä-Afrikassa.

Monet sijoittajat ja miljonäärit järjestävät juhlia. Aamulla voi lukea kauppalehdestä tai muualta, kuinka Sijoitusrahastot.org suosittelee välittäjiä ostamaan bitcoineja ja sen jälkeen valmistautua illan juhlintaan kun päivän työt on saatu päätökseen. Eri puolilla maailmaa Halloweenia juhlitaan eri tavoin. On hulppeita miljonäärien juhlia, perheiden ”karkki tai kepponen” kierroksia sekä pienempiä juhlia. Suomalaiset juhlivat ennen kaikkea naamiaisasuilla, joiden teemoissa näkyy erilaisia kauhuelokuvien hahmoja useimmiten.

Itse juhlissa ei Suomessa yleensä näy Halloweenin ydinajatus vaan Suomeen rantautunut Halloween on enemmänkin hieman lapsenomainen naamiaisjuhla, ilman syvää merkitystä. Tälle täydellinen vastakohta lienee latinalaisen Amerikan Dia de los Muertos, jossa kuolleiden päivänä ihmiset juhlivat kuolleiden läheistensä kanssa ja kuolleet ovat vahvasti läsnä. Siinä missä Halloween on pelottelu juhla ja hieman lapsenomainen juhla, niin Dia de los Muertos on juhla, jonka ihmiset ottavat vakavasti vaikka juhla onkin myös hyvin riemukas.

Erilaiset tavat juhlia sekä mahdollisia uusia ideoita juhlintaan

Juhlia onkin loka-marraskuun taitteessa erilaisia ja niitä on jokaiseen makuun. Eli ole yhtä tapaa juhlia ja jokainen kehittää omat tapansa. Parhaimmillaan juhla on silloin, kun sen viettää itselleen tärkeiden ihmisten kanssa. Oli sitten kyseessä mikä juhla tahansa. Jokaisella juhlalla on oma historiansa sekä omat perinteensä.


Kuva: Daisy Anderson.

Esimerkiksi Halloweeniin liittyy paljon erilaisia tapoja ja perinteitä, joiden noudattaminen voi olla iso osa juhlaa. Jos siis Halloweenin kunniaksi juhlia järjestää, voi olla hauska idea perehtyä hieman tarkemmin juhlaan kokonaisuudessaan. Näin voi saada aikaan mitä parhaimmat juhlat esimerkiksi ystävien kanssa.

Jos juhlia on järjestämässä, voi paras ratkaisu olla, että alkaa juhlien valmistelun jo hyvissä ajoin. Netissä on paljon erilaisia ideoita, joista voi muokata omiaan. Naamiaisille voi asettaa teemaksi esimerkiksi tietyt elokuvat, kuten elokuvat zombeista tai vampyyreistä. Koristeita voi hankkia jo etukäteen ja niitä voi valmistaa itse. Syötäviksi voi valmistaa erilaisia herkkuja, joista välittyy Halloween teemana. Näin juhlista tulee mukavat ja erilaiset.

Tietoa julkaisusta

Jutun julkaisi Pete. Gootti.net-sivustolla on julkaistu tähän mennessä 5600 kirjoitusta. Valtaosa kirjoituksista käsittelee musiikkia ja elokuvia sekä erilaisia tapahtumia. Selaat juuri osion artikkeli ja kategorian julkaisuja. Tätä julkaisua päivitettiin viimeksi 21. päivä lokakuuta 2021 kello 05:05. Tämän uutisjutun kestolinkki on tässä. Haluatko auttaa artikkelin täydentämisessä, ehostamisessa, korjaamisessa? Jos haluat, ota toki yhteyttä. Jos haluat lukea Gootti.netin parhaimpia juttuja, tutustu tähän listaukseen.

Aiheeseen liittyviä tekstejä: Haluatko nostaa oman pelaamisen tarvittavalle tasolle?, Kotimaisia kohokohtia, huikeaa sarjamurhaajadraamaa ja ihmissusiklassikko, Online casino, Pelottavimmat nettipelit pimeneviin iltoihin, Miten kolikkopelit netissä oikein toimivat?.

Kommentoi julkaisua

Tämä julkaisu ei ole saanut kommentteja, vielä. Voit kommentoida julkaisua kirjoittamalla kommenttisi alapuolella näkyvään lomakkeeseen. Asiattomat kommentit sensuroidaan tai poistetaan jälkikäteen sivuston ylläpidon toimesta.

Uutta! Nyt voit ahtaa Gootti.netin kännykkäänkin. Palvelun uusimmat uutiset ja suositun keskustelualueen tuoreimmat viestit löytyvät nyt myös kevytversiona mobiililaitteille suunnatussa Gootti.mobi-palvelussa.